Cele mai citite
 


Prof.dr. Irinel Popescu: Ministerul Sănătăţii ar trebui să susţină mai mult activitatea Agenţiei Naţionale de Transplant
duminică, 2 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Activitatea de transplant din ţara noastră a înregistrat paşi importanţi în ultimii zece ani, dar Ministerul Sănătăţii ar trebui să susţină mai mult activitatea celor şase centre acreditate şi activitatea Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), a declarat, vineri, prof.dr. Irinel Popescu, preşedintele Romtransplant, cu prilejul marcării celei de-a VI-a ediţii a Zilei Naţionale a Transplantului.
El a menţionat însă că începând din primăvara anului trecut, ANT trece printr-o perioadă destul de dificilă, întrucât nu mai are suficient personal şi sunt probleme în privinţa organizării Agenţiei, acest lucru reflectându-se şi asupra activităţii de transplant în sine, astfel că numărul donatorilor a scăzut.

'Mai mulţi donatori înseamnă mai multe vieţi salvate şi o îmbunătăţire constantă a activităţii echipei', a subliniat prof.dr. Irinel Popescu.

Referindu-se la recenta întrunire de la Madrid pe tema transplantului, profesorul Irinel Popescu a atras atenţia că reprezentanţii Spaniei au spus că, ''din păcate, România se află pe penultimul loc din punct de vedere al transplantului de organe''. El a subliniat că un rol important în susţinerea activităţii de transplant îl au pacienţii şi asociaţiile acestora, care cunosc foarte bine problemele lor şi a adăugat că medicii trebuie susţinuţi în activitatea lor de către asociaţiile de pacienţi.

Potrivit specialistului, în prezent, cel mai activ centru în domeniul transplantului este cel de la Oradea. Prof. dr. Irinel Popescu a subliniat importanţa şi necesitatea existenţei unui medic coordonator de transplant, în marile centre de specialitate şi în departamentele de terapie intensivă.

''Rolul coordonatorului este foarte important în activitatea de transplant, el fiind cel care discută cu familia, pregăteşte donatorul şi se ocupă de acesta'', a explicat profesorul Popescu.

Coordonatorul pentru transplant de la Iaşi, dr. Manuela Trifan, a făcut apel la autorităţi pentru a mări numărul medicilor coordonatori, în acest moment, numărul acestora fiind patru pentru toată ţara, adăugând că este necesară nu doar creşterea numărului acestora, ci şi pregătirea lor.

Prof. dr. Andrei Firică, specialist în transplant tisular (piele, os, cornee, tendoane etc - n.r.), a evidenţiat faptul că 'transplantul reprezintă un test al profesionalismului medicinei româneşti, dar nu se poate face fără o dotare şi fără profesionişti şi un sistem organizat'.

Persoanele transplantate care au participat la eveniment au declarat, în unanimitate, că se mândresc cu medicii care le-au salvat viaţa şi cărora le rămân recunoscători toată viaţa. La zece ani după ce au fost supuşi unor intervenţii de transplant hepatic, Gheorghe Penea şi Gheorghe Badea au mulţumit echipei conduse de prof. dr. Irinel Popescu pentru ''a doua viaţă'' ce le-a fost dăruită.

'Suntem mândri de aceşti oameni devotaţi care ne-au salvat viaţa şi cărora le mulţumim. Ceea ce faceţi dumneavoastră pentru noi este ceva magic', a spus Gheorghe Penea.

El şi-a reamintit momentul intervenţiei de acum zece ani, dar şi faptul că la trei zile după transplant a făcut o cădere psihică, însă prof. dr. Irinel Popescu i-a insuflat voinţă şi încredere şi mobilizându-se, a reuşit să treacă de acel moment greu.

'La două săptămâni după transplant am fost pe picioarele mele, la Biserica Kreţulescu, la slujba de Înviere', şi-a amintit Gheorghe Penea.

La eveniment a fost prezentă şi Timeea Balogh, fetiţa care anul acesta împlineşte zece ani de la transplantul hepatic la care a fost supusă.

Reprezentanţii asociaţiilor persoanelor transplantate prezenţi la manifestare au spus că se vor implica mai mult pentru a-i susţine pe cei care au nevoie de transplant şi pentru a face demersuri către autorităţi în vederea desfăşurării în continuare, în bune condiţii, a activităţii de transplant, pentru ca ANT să funcţioneze la parametrii normali, pentru ca pacienţii să aibă asigurată medicaţia. Ei au făcut referire şi la sincopele în asigurarea medicaţiei şi la birocraţia prea mare la care sunt supuşi când vin la control.

Reprezentanţii transplantaţilor nu i-a uitat nici pe donatorii care le-au salvat vieţile, mulţumind familiilor acestora.

'Noi, cei aleşi de Dumnezeu să fim salvaţi, trebuie să luptăm pentru această activitate de transplant, pentru cei care aşteaptă pe listele de transplant', a spus Ionel Catrinoiu, unul dintre foştii pacienţi supuşi unui transplant hepatic.

Reprezentanţii Asociaţiilor Transplantaţilor de Rinichi au mulţumit, la rândul lor, profesorului dr. Ionel Sinescu, profesorului dr. Mihai Lucan, şeful Centrului Regional de Transplant Cluj, şi celor care se ocupă de transplantul renal.

Prof. dr. Radu Deac de la Institutul de Cardiologie şi Chirurgie Cardiacă Târgu Mureş a evocat momentele prin care a trecut transplantul de organe în ultimii zece ani, subliniind că ''pentru această activitate trebuie o muncă de echipă şi o foarte bună organizare''. El s-a referit şi la faptul că, în ultima vreme, numărul donatorilor a scăzut, astfel că la Târgu Mureş au fost efectuate doar patru transplanturi cardiace. Profesorul Deac a evidenţiat şi ''dăruirea coordonatorilor pentru transplant şi disponibilitatea poporului român faţă de această activitate''.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Zota: România pe primul loc în Europa în acest an privind creşterea procentului de transplant România se află pe primul loc în Europa în acest an în ceea ce priveşte creşterea procentului de transplant, a precizat marţi dr. Victor Zota, coordonator naţional pentru transplant.
Fiecare spital judeţean ar trebui să aibă un coordonator de transplant Activitatea de transplant de organe din România ar putea creşte semnificativ, astfel încât să se reducă discrepanţa dintre numărul pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare şi cei care ajung să facă un transplant, dacă în fiecare spital judeţean ar exista un coordonator de transplant, a fost concluzia...
Dr. Victor Zota: Au fost 115 donatori reali anul trecut - o scădere cu 20% faţă de 2014 Coordonatorul Programului naţional de transplant, dr. Victor Zota, a declarat, joi, că în anul 2015 au fost 115 donatori reali, adică o scădere cu 20% faţă de anul 2014.
Dr. Radu Deac:Academia de Ştiinţe Medicale derulează trei proiecte majore pe dotare, instruire şi transplant Vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, profesor doctor Radu Deac, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că la nivel naţional se derulează trei proiecte cu un impact major asupra sănătăţii populaţiei, pe partea de dotare cu angiografe, pe instruirea personalului şi pe impulsionarea activităţii de...
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Dr. Irinel Popescu: Rata de consimţământ al populaţiei pentru donarea de organe este aproape la nivelul UE Profesorul Irinel Popescu, şeful Institutului Clinic Fundeni, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că în România rata de consimţământ al populaţiei pentru donarea de organe este aproape la nivelul Uniunii Europene, însă potenţialul nu este exploatat corespunzător în...