Cele mai citite
 


Medicii de familie din Dolj nu mai pot elibera retete gratuite sau compensate
marţi, 4 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii de familie din judeţul Dolj nu mai pot elibera, de luni, reţete gratuite sau compensate, după ce Casa de Asigurări de Sănătate /CAS/ Dolj a refuzat să semneze clauzele suplimentare la contractele-cadru pe 2010, iar vechile contracte au expirat la 30 aprilie 2010, transmite corespondentul AGERPRES.
Preşedinta Patronatului Medicilor de Familie din Dolj, dr. Mirela Profir, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că în condiţiile în care medicii de familie nu mai au dreptul legal să acorde pacienţilor servicii în contract cu CAS Dolj (reţete compensate sau gratuite, bilete de trimitere, etc) aceştia au hotărât să ţină cabinetele deschise şi să acorde totuşi consultaţii pacienţilor, chiar dacă aceste servicii le fac gratuit.
'Vom încerca să-i ajutăm pe pacienţi cu tot ce putem, inclusiv să dăm pacienţilor cu probleme deosebite medicamente de la cabinet pentru 1 - 2 zile', a declarat dr.Mirela Profir.

Medicii de familie susţin că ei au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru deblocarea situaţiei, prezentându-se din proprie iniţiativă, chiar şi duminică, la CAS Dolj pentru discuţii, însă, din păcate, au fost refuzaţi de către conducerea CAS Dolj.

'Menţionăm că este pentru prima dată când CAS Dolj refuză să negocieze cu medicii de familie clauzele suplimentare la contract - un drept clar specificat în legislaţie şi anume în legea 95/2006 unde se spune că atribuţiile caselor de asigurări sunt şi de a negocia, contracta şi deconta serviciile medicale contractate cu furnizorii de servicii medicale, în condiţiile contractului-cadru, iar dreptul medicilor de familie, în calitate de parte contractantă, este de a negocia clauzele suplimentare la contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate, conform şi în limita prevederilor legale în vigoare', a mai spus preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Dolj.

Dr.Mirela Profir a mai spus că toate clauzele pe care medicii de familie din Dolj le-ar fi dorit la contractul-cadru ar veni în sprijinul pacienţilor, prin eficientizarea activităţii în cabinetele de medicină de familie, însă anul acesta reprezentanţii CAS Dolj au început să spună 'NU' tuturor clauzelor propuse la contract de către medici, pe motiv că ar fi nelegale, inclusiv în privinţa celor care în anii anteriori au fost parte din contract.

'Vrem să atragem atenţia că în alte judeţe, unde colegii au solicitat negocierea de clauze suplimentare la contract CAS-urilor judeţene respective, acestea au acceptat. Dăm doar două exemple - ale judeţelor Vaslui şi Vrancea. În clauzele deja acceptate la negocierea colegilor din judeţul Vaslui, care sunt?15 (noi am cerut doar 12 şi nu au acceptat niciuna). În aceste condiţii este clar că, în continuare, conducerea CAS Dolj (câteva persoane) ţine să demonstreze cu orice preţ că îşi poate permite să desconsidere, să calce în picioare eforturile, dedicarea, buna credinţă a unui întreg corp medical, numai pentru a-şi demonstra nişte orgolii meschine, nedorind să ia în calcul că asta este în detrimentul bunei funcţionări a unui întreg sistem sanitar şi implicit al pacien ţilor', a afirmat Mirela Profir.

Patronatul Medicilor de Familie din Dolj mai susţine că CAS Dolj, în ultimele 4 zile, nu a făcut altceva decât să folosească dezinformarea, manipulările, presiunile psihologice asupra medicilor de familie pentru a-i forţa să cedeze şi să semneze contractele fără clauze suplimentare în loc să aleagă calea dialogului de pe poziţii de egalitate contractuală şi respect reciproc.

De menţionat că săptămâna trecută medicii de familie din Dolj au solicitat demiterea preşedintelui Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Dolj, Cristian Petrică Popescu, pe motiv că acesta refuza să negocieze clauzele suplimentare la contractul-cadru al medicilor de familie, iar medicii de familie nu mai au dreptul legal sa acorde pacienţilor servicii în contract cu CJAS Dolj, respectiv reţete compensate sau gratuite, bilete de trimitere, începând cu 1 mai.
Contactat de AGERPRES, preşedintele CJAS Dolj, Cristian Popescu, a refuzat să facă declaraţii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dolj: Conflictul dintre medicii de familie şi CAS Dolj, mediat de o comisie CNAS Conflictul dintre medicii de familie din Dolj şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate apărut în urma refuzului CJAS Dolj de a negocia clauzele suplimentare la contractul-cadru al medicilor pe 2010 urmează să fie mediat, luni seară, de o comisie a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care a ajuns...
Dolj: CJAS a acceptat clauzele medicilor de familie Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Dolj a acceptat peste 75% din clauzele suplimentare la contractul-cadru propuse de Patronatul Medicilor de Familie din Dolj în cadrul negocierilor de luni seara care au avut loc la Craiova şi au fost mediate de o comisie a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate...
Dolj: Medicii de familie solicită demiterea preşedintelui CJAS Medicii de familie din Dolj solicită demiterea preşedintelui Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Dolj, Cristian Petrică Popescu, pe motiv că acesta refuză să negocieze clauzele suplimentare la contractul-cadru al medicilor de familie, iar aceştia nu vor mai avea dreptul legal să acorde pacienţilor...
Mirela Profir (PMF Dolj): Medicii nu vor mai putea elibera reţete gratuite sau compensate Medicii de familie din judeţul Dolj sunt hotărâţi să nu semneze noul contract-cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate în forma impusă de aceasta.
Dolj: Medicii de familie nu semnează actele adiţionale impuse de Casa de Asigurări de Sănătate Medicii de familie din judeţul Dolj nu vor semna actele adiţionale la contractele încheiate pentru anul 2010, pregătite de Casa de Asigurări de Sănătate, pe motiv că acestea sunt întocmite în baza noilor acte normative pe care medicii doresc să le renegocieze.
Dolj: Medicii de familie nu mai eliberează decât reţete cu plată Medicii de familie din judeţul Dolj nu mai eliberează, începând de joi, pacienţilor reţete gratuite sau compensate, după ce au refuzat să semneze contractul-cadru cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.