Cele mai citite
 


Timiş: Numărul real al astmaticilor este necunoscut
marţi, 4 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 30.000 de timişeni sunt astmatici dar numărul real al bolnavilor poate fi mult mai mare, deoarece multe persoane descoperă întâmplător, la medic, că suferă de această maladie, a declarat luni, pentru AGERPRES, prof. univ. dr. Voicu Tudorache, medic primar la Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' din Timişoara.
'Potrivit unui studiu realizat la nivel mondial, aproape jumătate dintre bolnavii de astm bronşic află acest lucru prin medicul de familie, acesta fiind primul căruia i se adresează pentru simptomele supărătoare care însoţesc boala: tuse supărătoare, seacă, ce nu cedează la tratamentele obişnuite, un şuier ce însoţeşte respiraţia, dispnee (oboseală), fie în stare de repaus, fie la efort, respectiv, senzaţia de constricţie a pieptului, în timpul crizelor. Aceste semne nu se manifestă, obligatoriu, simultan. De obicei, astmul bronşic debutează mai alarmant, cu crize (eventual nocturne) ce pot panica pacientul, după care, crizele sunt mai puţin supărătoare, dar afectează tot mai mult funcţia respiratorie', a explicat Tudorache.
Potrivit medicului, numărul celor care decedează din cauza astmului este redus, cifrându-se la sub un procent pe ecranul mortalităţii din România.

Cu toate că este o maladie cronică, ce poate apărea la vârste diferite, de la fragedă pruncie până la senectute, şi care nu are vindecare totală, dr. Tudorache spune că dacă schema terapeutică aplicată pacientului este respectată de acesta şi dacă există o bună colaborare medic-pacient, boala poate fi foarte bine controlată, iar funcţia respiratorie poate fi performantă, existând mulţi sportivi care, deşi au această tară, au obţinut succese răsunătoare.

'O foarte mare importanţă o au discuţiile mai dese şi mai lungi cu pacientul, căruia medicul trebuie sa-i explice cât mai multe lucruri despre boală şi tratament. Eu acord o foarte mare atenţie acestui punct şi pot spune că abia după două-trei consultaţii, ajung pe aceeaşi frecvenţă cu pacientul, iar din momentul în care acesta este conştientizat despre pericolul bolii, despre modul în care să se ferească de factorii care-i declanşează crizele şi despre ceea ce are de făcut când este singur şi-i apare o criză, tratamentul este mult mai eficient', a spus Tudorache.

Cea mai simplă metodă de a depista astmul este spirometria, care se efectuează la Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' şi în ambulatoriul Spitalului Judeţean Timişoara.
Printre cauzele ce duc la instalarea astmului bronşic, medicul a precizat substratul genetic, poluarea, aditivii (E-urile) din alimente, coloranţii din sucuri sau fumatul.

Pentru o mai bună informare a populaţiei cu privire la astmul bronşic, la Timişoara se desfăşoară în perioada 3-9 mai Săptămâna Astmului în România, ce are deviza 'Respiraţia. Prima şi cea mai naturală mişcare! Măsoară cât de bine respiri!', tema şi mesajul campaniei fiind acelea că 'Îţi poţi controla astmul!'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Bărbat diagnosticat cu gripă AH1, din Deva, decedat la Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' Un bărbat de 39 de ani, din Deva a decedat la Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' din Timişoara, fiind diagnosticat cu gripă de tip AH1, conform reprezentanţilor spitalului.
Timiş: Lucrările de modernizare la Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' s-au finalizat Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie 'Victor Babeş' din Timişoara dispune, de luni, de un ambulatoriu nou, dotat cu aparatură modernă şi ultraperformantă, de care vor beneficia gratuit toţi pacienţii care vor avea nevoie de consultaţii şi vor veni cu trimitere de la medicul de familie.
ASTMUL BRONŞIC LA COPII Astmul reprezintă cea mai frecventă boală cronică la copiii din ţările industrializate. Definiţia astmului bronşic este reprezentată de o serie de atacuri repetate de obstrucţie aeriană şi bronhospasm provocate de expunerea la diverşi factori triggeri cum ar fi: expunerea la alergeni...
Timiş: La Spitalul de Boli Infecţioase a fost inaugurată secţia de Anestezie-Terapie Intensivă La Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' din Timişoara a fost inaugurată, miercuri, secţia de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), la standarde europene, astfel că internaţii în stare gravă vor avea şanse mai mari de supravieţuire, iar medicii de specialitate îşi vor putea completa veniturile lucrând...
Timiş: Spitalul 'Victor Babeş' n-are bani pentru concentratoare de oxigen Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' din Timişoara se află în imposibilitate de a achiziţiona concentratoare cu oxigen, preferând să le închirieze.
Astmul Bronsic Cele mai caracteristice simptome sunt: crizele de sufocare, crizele de tuse insotite de eliminarea de sputa muco-gelatinoasa, greutate in respiratie, senzatie de apasare toracica, respiratie suieratoare.