Cele mai citite
 


Cluj: Medicii atrag atenţia asupra creşterii incidenţei astmului
marţi, 4 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Specialiştii clujeni în pneumoftiziologie avertizează asupra faptului că numărul bolnavilor de astm este în continuă creştere, mai ales în oraşele mari, unde poluarea este mai crescută.
Cu ocazia zilei mondiale a pacientului astmatic, Clinica de Pneumoftiziologie 'Leon Daniello' din Cluj-Napoca organizează o serie de acţiuni specifice, care se desfăşoară pe parcursul unei săptămâni.
'În 4 mai este ziua internaţională a pacientului astmatic. În România, această zi este marcată timp de o săptămână, în sensul că se execută, în centrele universitare, în marile oraşe, spirometrii gratuite pentru orice persoană care doreşte să-şi cuantifice funcţia pulmonară', a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, prof. dr.? Monica Pop, de la Clinica de Pneumoftiziologie 'Leon Daniello'.

Medicul clujean le recomandă tuturor celor care prezintă simptomele astmului să facă un consult medical.
'Orice persoană care se resimte la efort sau acum, în perioada de primăvară, când sunt copacii înfloriţi simte că are dificultate în respiraţie, că tuşeşete, că are un zgomot la nivelul pieptului, hârâie, să se prezinte într-un centru medical pentru a face o spirometrie şi apoi, cu buletinul respectiv, să se prezintă la un specialist, pneumolog, care poate să-i stabilească diagnosticul corect şi tratamentul', a adăugat Monica Pop.

'E foarte important ca în această boală cronică să fie o colaborare foarte bună între medic şi pacienţi. Pacienţii trebuie să-şi înţeleagă boala şi cu cât îşi vor înţelege mai bine boala, cu atât vor înţelege mai bine că trebuie să-şi facă tratamentul şi să-l urmeze cu stricteţe, pentru că dacă nu se tratează, vor avea consecinţe nefaste asupra lor', a declarat, la rândul său, Doina Todea, directorul medical al Spitalului Clinic Pneumoftiziologie 'Leon Daniello'.

'Astmul poate să debuteze la copii, la tineri şi chiar la vârstnici, dar cu un tratament adecvat, astmul poate fi controlat. Acesta este mesajul pe care dorim să-l adresăm populaţiei', a declarat şi managerul spitalului, Vasile Mureşan.

În cadrul campaniei, în perioada 3-7 mai, cadre medicale vor efectua spirometrii gratuite la Spitalul Clinic Pneumoftiziologie 'Leon Daniello', iar pe 8 mai, spirometriile vor fi făcute în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca.

Vasile Mureşan a arătat că în judeţul Cluj nu există o statistică precisă a astmaticilor, însă se estimează că numărul lor depăşeşte 30.000, la o populaţie de circa 700.000 de locuitori. De asemenea, se estimează că în Europa există 30 de milioane de astmatici, iar la nivel mondial, numărul lor ajunge la 300 de milioane de persoane diagnosticate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Medicii Spitalului de pneumoftiziologie vor face teste gratuite de depistare a astmului Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' din Cluj-Napoca va acorda, începând de marţi, timp de câteva zile, consultaţii gratuite de depistare sau monitorizare a astmului bronşic.
Cluj: Campanie destinată prevenirii şi diagnosticării în fază incipientă a afecţiunilor pulmonare Peste 100 de persoane au venit, miercuri, în Piaţa Mihai Viteazul din Cluj-Napoca, pentru lansarea oficială a campaniei naţionale ''Un singur pas îţi taie răsuflarea? Nu lăsa plămânii să te îmbătrânească!'' pentru a efectua teste gratuite ale capacităţii respiratorii, în marele cort în formă de plămân...
Cluj: UMF a marcat Ziua Mondială a Spirometriei Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) a marcat joi Ziua Mondială a Spirometriei, şeful Catedrei de Pneumoftiziologie prof. univ. Monica Pop explicând, în cadrul unei conferinţe de presă, rolul major pe care îl are efectuarea periodică a unui test medical pentru evaluarea sănătăţii plămânilor.
Cluj: Intervenţie reuşită de extirpare a unor metastaze pulmonare, efectuată de o echipă a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie O echipă de medici de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca, condusă de Dan Nicolau, şeful secţiei de chirurgie toracică, a realizat, luni, prima intervenţie chirurgicală din clinică pentru stoparea evoluţiei unor metastaze pulmonare, cu un echipament ultramodern cu...
Cluj: Teste gratuite de sănătate pulmonară Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' oferă clujenilor începând de miercuri - Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), timp de o săptămână, teste gratuite pentru constatarea stării de sănătate pulmonară.
Numărul cazurilor de astm la copii, în creştere Astmul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din întreaga lume, a subliniat luni într-o conferinţă de presă prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Astmului.