Cele mai citite
 


Trei eurodeputate PSD atrag atenţia CE asupra infecţiilor dobândite în spitale
marţi, 4 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Eurodeputatele PSD Corina Creţu, Daciana Sârbu şi Rovana Plumb au atras atenţia, luni, Comisiei Europene, privind situaţia infecţiilor dobândite în cursul spitalizării ('infecţii nosocomiale'), informează un comunicat de presă din partea delegaţiei social-democrate din PE.
În interpelarea executivului comunitar, ele pledează pentru o acţiune coordonată la nivel european legată de această problemă, CE fiind întrebată în acest context dacă are în vedere iniţierea unui sistem european de monitorizare, prevenire şi combatere a infecţiilor nosocomiale.

'Infecţiile intraspitaliceşti constituie o problemă majoră de sănătate publică în întreaga Uniune Europeană, prin frecvenţa şi gravitatea lor. Conform datelor Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Afecţiunilor, peste patru milioane de pacienţi sunt, în ţările UE, victimele anuale ale infecţiilor asociate asistenţei medicale, iar cifra deceselor survenite drept consecinţă directă a acestor infecţii este de circa 40.000 de persoane în fiecare an', se arată în întrebarea scrisă adresată de cei trei europarlamentari români.

'Statisticile arată că, în medie, aproximativ o zecime dintre pacienţii europeni contractează o infecţie în cursul spitalizării. Acest tip de contaminare implică un grad ridicat de pericol atât din cauza rezistenţei la antibiotice a bacteriilor, cât şi din cauza riscurilor crescute înregistrate în unităţile de terapie intensivă, cei mai afectaţi fiind pacienţii cu imunitate scăzută şi nou-născuţii', afirmă deputatele europene.

În opinia lor, 'există state membre, precum România, în care rata declarată a infecţiilor nosocomiale nu reflectă realitatea, din cauza sistemului deficitar de raportare. Se înregistrează, astfel, un nivel oficial mult sub media europeană, în condiţiile în care spitalele din România sunt considerate a fi între cele mai expuse din Europa la riscul de infecţii cu germeni rezistenţi la tratamentele cu antibiotice' .

Deputatele europene pledează pentru o acţiune coordonată la nivel european în această chestiune 'având in vedere incidenţa ridicată şi pericolul pentru vieţile cetăţenilor, diferenţele între sistemele medicale naţionale şi studiile ce arată că o acţiune eficientă de prevenire ar fi mai puţin costisitoare decât cheltuielile pentru tratarea acestor infecţii'. În acest context, Comisia Europeana este întrebată dacă are în vedere iniţierea unui sistem european de monitorizare, prevenire şi combatere a infecţiilor nosocomiale.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ECDC: Peste trei milioane de pacienţi contractează infecţii în spitalele din Europa în fiecare an În fiecare zi, circa 80.000 de pacienţi din Europa se luptă cu o infecţie pe care au contractat-o în spital, adesea atunci când se aflau la terapie intensivă, potrivit unui raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), publicat joi, informează Reuters.
Dr. Roxana Şerban: În România, infecţiile nosocomiale sunt subraportate În România, numărul infecţiilor nosocomiale este subraportat, în condiţiile în care rata de incidenţă semnalată la nivel naţional este de 1%, iar la nivelul Uniunii Europene, valorile sunt cuprinse între 5-15%, a declarat, joi, dr. Roxana Şerban, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, în cadrul...
Dr. Cristian Niţescu:Într-o secţie de ATI a marelui ars există contaminare bacteriană şi, implicit, infecţie Directorul medical al Spitalului de Arşi, Cristian Niţescu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că "întotdeauna" într-o secţie de terapie intensivă destinată marilor arşi există contaminare bacteriană şi, implicit, infecţii.
Infecţiile contractate în spitale afectează anual peste 6 milioane de pacienţi în Europa şi SUA (OMS) Infecţiile contractate în spitale afectează, anual, 4,5 milioane de pacienţi în Europa şi 1,7 milioane în SUA, a comunicat, joi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după ce a anunţat că a fost desemnat un reprezentant special pentru securitatea pacienţilor, transmite EFE.
Vaslui: Pacienţi infectaţi cu bacteria Klebsiella la Spitalul de Urgenţă 'Elena Beldiman' Bârlad Mai multe cazuri de infecţii cu bacteria Klebsiella multirezistentă au fost raportate în ultimele săptămâni la nivelul Spitalului de Urgenţă 'Elena Beldiman' din Bârlad. O parte dintre bolnavi ajung în Secţia de Terapie Intensivă având deja bacteria bacteria respectivă, însă este luată în calcul şi varianta...
Prof. dr. Dan Tulbure: Controlul infecţiilor din spital este un proces complex - interviu Bucureşti, 20 mai /Agerpres/ - Microbii convieţuiesc de milioane de ani cu celelalte organsime, dar pe parcursul timpului, atât microbii, cât şi celelalte organisme s-au modificat prin dezvoltarea unor mecanisme adaptative de apărare, care să le asigure fiecăruia supravieţuirea, a explicat, într-un interviu...