Cele mai citite
 


Ziua mondială a astmului, marcată şi în România
marţi, 4 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ziua Mondială a Astmului, care se sărbătoreşte pe 4 mai, are ca obiectiv creşterea gradului de conştientizare a impactului astmului bronşic şi îmbunătăţirea serviciilor medicale legate de această afecţiune la nivel mondial.
Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi reprezentant al GINA( Global Strategy for Asthma Management and Prevention), prof. dr. Florin Mihălţan, a declarat, luni, că 'scopul acestui An al Plămânului (2010 - n.r.) este să modifice modul în care oamenii se gândesc la plămânii lor. Dat fiindcă sunt sute de milioane de oameni din întreaga lume care suferă în fiecare an de boli respiratorii, este vitală creşterea importanţei sănătăţii plămânului'.
Tema de anul acesta este 'Îţi poţi controla astmul'. Este o continuare a temei introduse în 2007. În plus, Forumul Internaţional al Societăţilor Respiratorii a desemnat anul 2010 ca fiind Anul Plămânului, în semn de recunoaştere a faptului că sute de milioane de oameni din întreaga lume suferă în fiecare an de boli respiratorii cronice care pot fi tratate şi prevenite.
Controlul astmului este o necesitate şi ghidurile terapeutice reiterează această idee, la fiecare actualizare. În plus, campania de anul acesta îşi propune să lanseze o invitaţie tuturor factorilor de decizie din domeniul sanitar - guverne, departamente de sănătate publică şi cadre medicale - să contribuie în mod activ la îmbunătăţirea controlului astmului şi să reducă nivelul spitalizărilor prin astm cu 50% până în 2015.
'Atunci când astmul este tratat în mod corect, vorbim despre un control al bolii. Marea majoritate a pacienţilor pot atinge acest obiectiv. Marea majoritate a pacienţilor cu astm bronşic pot fi controlaţi', afirmă prof. dr. Florin Mihălţan.
O persoană cu astm controlat este o persoană care: prezintă simptome minime (sau chiar niciun simptom), nu se trezeşte noaptea din cauza simptomelor, nu foloseşte deloc (sau foloseşte foarte rar) medicaţia de salvare, poate să facă efort fizic ca o persoană obişnuită, fără limitări ale activităţilor fizice, are funcţia pulmonara normală (sau aproape normală, măsurată prin probe specifice), nu are crize de astm (sau sunt foarte rare).
Obţinerea şi menţinerea controlului în astm sunt obiectivele cuprinse în strategia globală a GINA - Global Strategy for Asthma Management and Prevention. Această strategie implică patru componente esenţiale, aflate în strânsă corelaţie.
Specialistul a reliefat importanţa dezvoltării parteneriatului pacient/medic, identificarea şi reducerea expunerii la factorii de risc, diagnosticul, tratarea şi monitorizarea astmului, precum şi rezolvarea exacerbărilor astmatice.
Prof. dr. Florin Mihălţan a subliniat că 'abordarea astmului se face în trepte'.
'Medicaţia se maximizează - step-up - când astmul nu este controlat şi se reduce gradat - step-down, după ce se obţine şi se menţine pentru o perioadă de timp nivelul maxim posibil de control', a spus prof. dr. Florin Mihălţan.
Potrivit acestuia, 'anul acesta, în România, Ziua Mondială a Astmului va fi marcată în premieră printr-un eveniment extins la nivel naţional. Societatea Română de Pneumologie va desfăşura o amplă campanie de informare a publicului în legătură cu astmul bronşic'.
'Campania va cuprinde patru centre urbane - Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara. Timp de o săptămână, persoanele interesate să afle mai multe despre astmul bronşic vor avea acces la informaţii prin intermediul unei campanii directe, la nivel stradal, prin intermediul presei, dar şi prin mijloace moderne de comunicare. Blogul www.campanieastm.ro vă stă la dispoziţie celor interesaţi până la sfârşitul lunii iunie', a precizat prof. dr. Mihălţan.
În plus, pe lângă accesul la informaţie, persoanele interesate şi care prezintă simptome respiratorii sugestive pentru astm vor avea posibilitatea să se testeze gratuit, între 3 şi 7 mai în cabinetele medicilor care au răspuns acestei iniţiative de educaţie medicală.
'Testarea este o manevră extrem de simplă, care nu doare, nu presupune efort, nu necesită mult timp, iar rezultatul se dă pe loc. Se numeşte spirometrie şi vine din limba greaca: 'spiro' înseamnă aer şi 'metros' - a măsura. Spirometria este aşadar o metodă prin care putem să măsurăm cât aer circulă prin plămânii noştri', a adăugat prof. dr. Florin Mihălţan.
Şi, dacă în timpul săptămânii nu vor găsi timpul necesar, pot participa sâmbătă, 8 mai, la campania în aer liber din cele patru oraşe amintite, începând cu ora 10.00. Până la ora 18.00, toţi cei interesaţi să îşi măsoare gratuit funcţia pulmonară şi să afle cât de bine respiră plămânii lor sunt aşteptaţi în Parcul Tineretului (Bucureşti), Parcul Copou (Iaşi), Parcul Operei (Timişoara) sau Piaţa Avram Iancu (Cluj). Îi aşteptăm pe toţi cei care înţeleg că 'respiraţia este prima şi cea mai naturală mişcare', afirmă prof.dr. Florin Mihălţan.
Prima celebrare a Zilei Mondiale a Astmului a avut loc în 1998, în paralel cu Prima Conferinţă Mondială legată de Astm, care a avut loc la Barcelona, Spania. A fost un eveniment marcat prin diverse activităţi în peste 35 de ţări. De atunci, participarea a devenit tot mai reprezentativă, iar Ziua Mondială a Astmului a devenit cel mai important eveniment educaţional prin care se încearcă creşterea conştientizării impactului şi consecinţelor astmului la nivelul publicului general.
În România prevalenţa astmului este de 5%, un milion de persoane fiind afectate de această boală.
'Un studiu recent efectuat de Societatea de Pneumologie reliefează că 61% dintre cei cu astm nu conştientizează crizele de astm, a subliniat prof. dr. Miron Bogdan, preşedintele Comisiei de Pneumologie a Ministerului Sănătăţii.
Rata de diagnostic a bolii este de 10%.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. univ. dr. Miron Bogdan: Un român din cinci suferă de astm Un om din cinci suferă de astm bronşic în România, a subliniat prof. univ. dr. Miron Bogdan, preşedintele Comisiei de pneumologie a Ministerului Sănătăţii, marţi, cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului.
Astmul Bronsic Cele mai caracteristice simptome sunt: crizele de sufocare, crizele de tuse insotite de eliminarea de sputa muco-gelatinoasa, greutate in respiratie, senzatie de apasare toracica, respiratie suieratoare.
Ziua mondială a astmului: Aproximativ un milion de persoane suferă de astm în România Aproximativ un milion de persoane suferă de astm în România, numărul acestora fiind în continuă creştere, a subliniat marţi prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, cu ocazia Zilei mondiale a Astmului, organizată la Institutul Român de Pneumoftiziologie ''Marius Nasta''...
Cluj: UMF a marcat Ziua Mondială a Spirometriei Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) a marcat joi Ziua Mondială a Spirometriei, şeful Catedrei de Pneumoftiziologie prof. univ. Monica Pop explicând, în cadrul unei conferinţe de presă, rolul major pe care îl are efectuarea periodică a unui test medical pentru evaluarea sănătăţii plămânilor.
Numărul cazurilor de astm la copii, în creştere Astmul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din întreaga lume, a subliniat luni într-o conferinţă de presă prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Astmului.
Dr. Florin Mihălţan: În România, se estimează că sunt între 800.000 şi 1.000.000 de cazuri de astm În România se estimează că sunt între 800.000 şi 1.000.000 de cazuri de astm, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan.