Cele mai citite
 


Dumitru Costin: România cheltuieşte prea mult cu protecţia socială
miercuri, 5 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Guvernul a luat foarte puţine măsuri active pentru crearea locurilor de muncă şi România cheltuieşte prea mult cu protecţia socială, dar banii nu ajung la cei care au nevoie de ei, cum sunt pensionarii, copiii şi persoanele inapte de muncă, a declarat, marţi, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, la ieşirea de la convorbirile cu delegaţia FMI de marţi dimineaţă.
În opinia lui Dumitru Costin, statul este cel care crează cele mai mari blocaje, pentru că nu îşi plăteşte partenerii, iar piaţa muncii trebuie tratată în mod diferenţiat, în prezent preferându-se substitute ale Contractelor de Muncă, care diminuează contribuţiile la fondurile de pensii şi sănătate.

Referindu-se la situaţia din sistemul sanitar, liderul BNS a afirmat că în spitale este un dezastru pentru că schema de personal a fost încărcată cu alte categorii decât cele medicale cum ar fi juriştii, economiştii, sau specialiştii în PR, exemplificând că într-un spital există 10-12 economişti.
''O mare problemă a sistemului sanitar este că s-a ajuns la 700 milioane euro deficit în bugetul de sănătate, ceea ce va determina ca situaţia din sistemul sanitar să fie pentru prima oară analizată în cadrul Scrisorii de Intenţie pe care o va trimite Guvernul României către Fondul Monetar Internaţional'', a spus Costin.

O altă problemă a economiei româneşti, semnalată de Dumitru Costin în cadrul convorbirilor cu FMI este Codul Fiscal, care permite evaziunea fiscală.
'Chiar dacă zâna FMI ne-ar plăti toate datoriile, cu actualul Cod Fiscal agenţii economici şi-ar permite să nu plătească taxele şi impozitele', a spus preşedintele BNS.
Preşedintele BNS a propus pentru rezolvarea situaţiei formarea unei echipe multidisciplinare alcătuită din experţi români şi specialişti ai FMI şi Comisiei Europene, echipă care ar putea rezolva şi situaţia absorbţiei fondurilor europene, singura cale pentru realizarea investiţiilor.

'Fondul Monetar Internaţional ne-a asigurat că va interveni pe lângă Guvern şi va susţine punctul nostru de vedere', a declarat preşedintele BNS.
Principalele domenii în care Dumitru Costin consideră că ar trebui direcţionaţi banii pentru investiţii sunt infrastructura rutieră, construcţia şi modernizarea de aeroporturi (şeful BNS a spus că Otopeni arată ca aeroportul unui oraş de provincie din UE), porturi, transport fluvial, agricultură şi industria alimentară.
BNS a cerut FMI să susţină adoptarea unui sistem unic de pensii, iar pentru anumite categorii profesionale cum ar fi justiţia, poliţia şi armata să apară pensii ocupaţionale bazate tot pe principiul contributivităţii.

Dumitru Costin a mai acuzat administraţia că se fac angajări pe principii clientelare, dând ca exemplu Poşta Română, unde au fost suplimentate 400 de posturi de director la nivel naţional.
Liderul sindical a precizat că sistemul de pensii din România are un deficit de 1,5% pe primele trei luni şi a mai spus că BNS este împotriva coplăţii în sistemul sanitar, dacă nu se stabilesc pachetele prevăzute în această sumă, care este de fapt o taxă suplimentară.
La ieşirea de la discuţiile cu FMI, Dumitru Costin a menţionat că interlocutorii săi au declarat că vor reface prognozele pentru România, care au fost uşor optimiste. Dumitru Costin a mai spus că în opinia membrilor misiunii Fondului Monetar aflată la Bucureşti întreaga Europă riscă să fie confruntată cu o nouă etapă a crizei, mai devastatoare decât prima, dacă nu vor fi luate măsuri de reformă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dumitru Costin: În spitale este un dezastru Situaţia din sănătate a fost calificată drept un dezastru de către preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, la ieşirea de la convorbirile cu delegaţia FMI de marţi dimineaţă.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Manuel Costescu: România s-a transformat într-o destinaţie potrivită pentru investiţii strategice în inovaţie în diferite domenii România s-a transformat dintr-o ţară căutată de investitori pentru forţa de muncă ieftină într-o destinaţie potrivită pentru investiţii strategice în inovaţie în diferite domenii, iar în prezent are nevoie de inovaţie în IT şi în medicină, susţine secretarul de stat Manuel Costescu, şeful Departamentului...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Alexandra Gătej (AmCham România): Actuala taxă clawback opreşte/împiedică noile investiţii în industria farmaceutică Recenta modificare de către Guvern a mecanismului taxei clawback îngrădeşte investiţiile în industria farmaceutică din România, întrucât nu răspunde nevoii de predictibilitate necesară la stabilirea bugetului anual, a declarat preşedintele AmCham, Alexandra Gătej, marţi, la o conferinţă de presă de prezentare...
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 - grupaj II Bucureşti, 3 ian /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.