Cele mai citite
 


Prof. univ. dr. Miron Bogdan: Un român din cinci suferă de astm
miercuri, 5 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un om din cinci suferă de astm bronşic în România, a subliniat prof. univ. dr. Miron Bogdan, preşedintele Comisiei de pneumologie a Ministerului Sănătăţii, marţi, cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului.
El a subliniat că, din păcate, numărul bolnavilor de astm este în creştere, factorul favorizant fiind viaţa modernă, care face să trăim într-o atmosferă poluată, fumatul fiind unul dintre factorii care nu aduc niciun fel de beneficiu bolnavului.

'Pacientul astmatic de foarte multe ori nu se caută şi asta este în detrimentul său, pentru că boala evoluează', a arătat prof. Miron Bogdan.
În lume există mai mult de 300 milioane de oameni afectaţi de această boală, în Europa - 30 de milioane, iar în România - aproximativ un milion, a precizat specialistul.
Potrivit acestuia, copiii sunt afectaţi mai mult decât adulţii, însă la vârsta de 13-14 ani crizele astmatice pot dispărea de la sine. De asemenea, femeile care fumează în timpul sarcinii cresc cu 35% riscul copiilor lor de a fi astmatici.

Specialistul a spus că astmul este o boală care ar trebui prevenită, prevenţia fiind foarte importantă. Un alt lucru important este tratamentul în ambulatoriu, care ar scădea spitalizările, a menţionat medicul, adăugând însă că, din păcate, bolnavii nu respectă tratamentul şi ajung la crize astmatice.
În opinia prof. univ. dr. Miron Bogdan, un rol important ar trebui acordat de autorităţi finanţării acestui program, pentru că numărul bolnavilor este în creştere.

La rândul său, prof. univ. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, a evidenţiat importanţa efectuării spirometriei, o investigaţie care durează opt minute şi care permite cuantificarea reducerii capacităţii respiratorii.
'Ar trebui să existe programe în şcoli pentru copiii cu astm', a opinat prof. dr. Mihălţan.
El a arătat că a intrat în tradiţie ca în prima zi de marţi din luna mai să se marcheze Ziua Mondială a Astmului, prilej cu care specialiştii trag un semnal de alarmă privind astmul bronşic. Dacă medicaţia în cazul astmului nu este controlată, trebuie să se facă treptat, până când nivelul de control este atins şi menţinut o perioadă suficientă de timp, ca apoi să se facă o reducere graduală, a spus prof. dr. Florin Mihălţan.

El apreciază că un management adecvat permite pe termen lung atingerea unui nivel de control bun pentru majoritatea pacienţilor.
'Reducerea mortalităţii prin astm din ultimii 10 ani s-a datorat folosirii tratamentului adecvat, respectiv tratamentul antiinflamator cu corticosteroizi inhalatori', a spus, la rândul său, dr. Adrian Mocanu, managerul Institutului de Pneumologie 'Marius Nasta'.
De asemenea, un rol important revine diagnosticării, care trebuie făcută de un medic specialist, a adăugat el.
Ziua Mondială a Astmului a fost marcată marţi la Institutul de Pneumologie 'Marius Nasta', evenimentul fiind organizat de Societatea Română de Pneumologie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua mondială a astmului, marcată şi în România Ziua Mondială a Astmului, care se sărbătoreşte pe 4 mai, are ca obiectiv creşterea gradului de conştientizare a impactului astmului bronşic şi îmbunătăţirea serviciilor medicale legate de această afecţiune la nivel mondial.
Florin Mihălţan: Copiii cu fumători în casă prezintă un risc cu 31% mai mare de a avea astm Copiii care stau în case în care se fumează au un risc de apariţie a astmului cu 31% mai mare decât cei care nu sunt expuşi fumului de ţigară, a afirmat joi preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan, într-o conferinţă de presă.
Ziua mondială a astmului: Aproximativ un milion de persoane suferă de astm în România Aproximativ un milion de persoane suferă de astm în România, numărul acestora fiind în continuă creştere, a subliniat marţi prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, cu ocazia Zilei mondiale a Astmului, organizată la Institutul Român de Pneumoftiziologie ''Marius Nasta''...
Dr. Florin Mihălţan: În România, se estimează că sunt între 800.000 şi 1.000.000 de cazuri de astm În România se estimează că sunt între 800.000 şi 1.000.000 de cazuri de astm, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan.
ASTMUL BRONŞIC LA COPII Astmul reprezintă cea mai frecventă boală cronică la copiii din ţările industrializate. Definiţia astmului bronşic este reprezentată de o serie de atacuri repetate de obstrucţie aeriană şi bronhospasm provocate de expunerea la diverşi factori triggeri cum ar fi: expunerea la alergeni...
Numărul cazurilor de astm la copii, în creştere Astmul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din întreaga lume, a subliniat luni într-o conferinţă de presă prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Astmului.