Cele mai citite
 


Timiş: Spitalele trec în subordinea primăriilor
miercuri, 5 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un număr de unsprezece spitale vor intra, în viitoarele două luni, în administrarea primăriilor, decizia fiind luată de Ministerul Sănătăţii (MS), care urmăreşte eficientizarea folosirii banilor publici, dar şi implicarea autorităţilor locale în managementul unităţilor spitaliceşti.
În Timişoara, sunt vizate patru unităţi spitaliceşti, care, de la 1 iulie, vor fi administrate de primărie, respectiv, Spitalul de Copii 'Louis Ţurcanu', Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş', Maternitatea Odobescu şi Spitalul Municipal. Managerii unităţilor spitaliceşti văd cu ochi buni această schimbare, dar nu consideră că va avea rezultate foarte bune în viitorul apropiat, deoarece municipalitatea nu a alocat sistemului sanitar decât puţin peste 10 milioane de lei.
'Este un pas înainte, chiar dacă anul acesta nu cred că se va face foarte mult în acest sens, deoarece primăriile comunităţilor locale nu sunt pregătite. În acest moment, acţiunea este una pompieristică, dar se va recupera din mers, pentru că este esenţial ca o comunitate locală să se implice în managementul unităţilor sanitare', consideră managerul Spitalului 'Victor Babeş', prof. univ. dr. Dorin Vancea.
Primarul social-democrat din Lugoj, Francisc Boldea, spune, la rândul său, că aşteaptă să preia în administrare Spitalul Municipal din oraş, deşi acesta are datorii de 2,7 milioane de lei, dar mizează pe faptul că prin ordonanţă, până la finele anului, datoriile vor fi preluate de stat.
'Noi am alocat anual peste 600.000 de lei, iar prin ştergerea unei părţi din datorie, cred că ne vom descurca', a spus Boldea.
Mai puţin încrezători sunt reprezentanţii sindicatului 'Sanitas', care susţin că sistemul sanitar românesc este în pragul colapsului.
'Ministerul Sănătăţii nu mai are bani, astfel că pasează problemele către primării, iar, pe termen lung, spitalele mici se vor transforma în spitale sociale. Bugetul Sănătăţii se încheie abrupt, pe la începutul lunii iulie, fie pe partea MS, fie pe partea asigurărilor de sănătate. Nemaifiind bani pentru Sănătate, descentralizarea este 'aruncarea pisicii', a spitalelor, cu toate problemele lor, la bugetele locale', a declarat marţi liderul filialei Timiş a sindicatului 'Sanitas', Livius Cârstea.
De la 1 iulie, când cele unsprezece unităţi spitaliceşti vor ajunge în subordinea primăriilor, managerii nu vor mai încheia contract cu Ministerul Sănătăţii, ci direct cu administraţia locală.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Centrul de Medicină Genomică al UMF 'Victor Babeş' va avea un Registru Naţional de Boli Rare Centrul de Medicină Genomică al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' Timişoara, împreună cu Spitalul de Copii 'Louis Ţurcanu' din municipiu vor avea din acest an un Registru Naţional de Boli Rare, a anunţat, vineri, prof. univ. Maria Puiu, şeful disciplinei Genetică a Universităţii de...
Timiş: Bărbat diagnosticat cu gripă AH1, din Deva, decedat la Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' Un bărbat de 39 de ani, din Deva a decedat la Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' din Timişoara, fiind diagnosticat cu gripă de tip AH1, conform reprezentanţilor spitalului.
Timiş: Lucrările de modernizare la Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' s-au finalizat Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie 'Victor Babeş' din Timişoara dispune, de luni, de un ambulatoriu nou, dotat cu aparatură modernă şi ultraperformantă, de care vor beneficia gratuit toţi pacienţii care vor avea nevoie de consultaţii şi vor veni cu trimitere de la medicul de familie.
Timiş: La Spitalul de Boli Infecţioase a fost inaugurată secţia de Anestezie-Terapie Intensivă La Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' din Timişoara a fost inaugurată, miercuri, secţia de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), la standarde europene, astfel că internaţii în stare gravă vor avea şanse mai mari de supravieţuire, iar medicii de specialitate îşi vor putea completa veniturile lucrând...
Timiş: Spitalul 'Victor Babeş' n-are bani pentru concentratoare de oxigen Spitalul de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' din Timişoara se află în imposibilitate de a achiziţiona concentratoare cu oxigen, preferând să le închirieze.
Timiş: Primăria va extinde Spitalul de Boli Infecţioase cu două noi corpuri pentru pacienţii cu probleme respiratorii Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie 'Victor Babeş' din Timişoara va fi extins cu două noi corpuri destinate pacienţilor cu probleme respiratorii, clădiri care vor fi construite de municipalitate.