Cele mai citite
 


Iaşi: Primării amendate din cauza intoxicaţiilor cu nitraţi
vineri, 7 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi susţin că de la începutul anului s-au înregistrat 12 cazuri de intoxicaţii cu nitraţi din cauza consumului de apă din fântânile infestate cu nitriţi.
Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că mai mult de jumătate dintre fântânile publice din judeţ ar trebui închise, întrucât sunt necorespunzătoare din punct de vedere chimic. Din cauza acestor ape murdare au fost înregistrate 12 intoxicaţii cu nitriţi.
Potrivit statisticilor, în primele trei luni ale anului, în urma supravegherii şi monitorizării calităţii apei potabile din cele 96 de probe recoltate de la fântânile publice 65 au fost găsite necorespunzătoare chimic, iar 38 necorespunzătoare bacteriologic.
De asemenea, după cum susţine Cepoi, 26 de primării din judeţ au fost amendate cu câte 2.000 de lei pentru că nu au solicitat probe de apă din fântâni.
'De ani de zile primarii nu mai solicită analiza apei potabile. Am trimis adrese încă de anul trecut, dar nu s-a răspuns la ele. Este un dezinteres total la calitatea apei şi asupra sănătăţii populaţiei', a declarat dr. Vasile Cepoi.
Directorul DSP Iaşi susţine că pentru efectuarea acestor probe fiecare primărie trebuie să achite o taxă în valoare de 120 de lei.
La rândul său, dr. Anca Cristea, şeful Compartimentului de Igiena Mediului din cadrul DSP Iaşi, a menţionat că probele de apă au fost recoltate de Compartimentele de igiena mediului şi igienă şcolară, cu ocazia efectuării anchetelor cazurilor de intoxicaţie cu nitraţi, din care două au fost înregistrate în oraşul Podul Iloaiei şi câte unul în localităţile Trifeşti, Porpicani, Drăguşeni, Şipote, Deleni, Bârnova, Hârlău, Vânători, Roşcani şi Româneşti.
Bolile care pot fi cauzate de apa poluată din aceste fântâni sunt dizenteria, boala diareică acută.
Principalele simptome ale intoxicaţiei cu nitriţi sunt: cianoză intensă, colici, ameţeli, greaţă şi senzaţie de sufocare. În cazul sugarilor, evoluţia bolii este foarte rapidă, uneori de câteva ore, şi de multe ori fatală.
'Este foarte greu de adus o cantitate de apă la parametri buni din punct de vedere sanitar. O posibilitate ar fi prin fierbere, dar acest procedeu omoară doar bacteriile. În cazul în care concentraţia chimică este mare, aceasta se măreşte prin fierbere. Singura soluţie pentru a opri consumul de astfel de apă este să se închidă fântâna şi să se construiască alta', a explicat dr. Anca Cristea.
Şefa Compartimentului de Igiena Mediului din cadrul DSP Iaşi afirmă că apa din fântâni ar trebui verificată la un interval de trei luni pentru a se afla care fântână publică este corespunzătoare chimic şi bacteriologic astfel încât să treacă în alimentaţia populaţiei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Educatoare depistată cu TBC după 10 luni de la apariţia primelor simptome Angajaţii Compartimentului de Igienă Şcolară din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi se vor deplasa în comuna Aroneanu, pentru a face dezinfecţia la o grădiniţă unde o educatoare a fost depistată cu tuberculoză (TBC), aceasta având primele simptome în urmă cu 10 luni.
Iaşi: Cei 64 de copii de la Şcoala 17 s-au îmbolnăvit din cauza instalaţiilor sanitare, spun cei de la DSP Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi au declarat, vineri, presei, că se infirmă suspiciunea de toxiinfecţie alimentară în urma anchetei epidemiologice făcute la Şcoala 17 - 'Ion Creangă', din municipiul reşedinţă, după ce 64 de elevi s-au îmbolnăvit de de gastro-duodenită.
Iaşi: Amendaţi pentru lispa de igienă Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi au aplicat în ultima săptămână amenzi de peste 9.000 de lei în urma a 196 de controale efectuate în judeţ.
Iaşi: Peste 4.500 de doze de vaccin gripal vor ajunge în aceste zile la DSP Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Marius Voicescu, a declarat marţi că 4.520 de doze de vaccin gripal vor ajunge în aceste zile în municipiul reşedinţă de judeţ.
Iaşi: Unităţile şcolare, corigente la capitolul autorizaţie de funcţionare Şcoli care funcţionează în casele localnicilor sau în clădiri improprii sau care necesită reparaţii capitale, şcoli fără apă potabilă sunt doar câteva dintre problemele constatate de membrii unei comisii mixte formate din reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai Direcţiei de Sănătate Publică...
Iaşi: Şcoală închisă din cauza gripei noi Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi au decis marţi suspendarea cursurilor la Şcoala generală nr. 15 'Ştefan Bârsănescu' din Iaşi pentru o perioadă de şapte zile, după ce în instituţia de învăţământ au fost depistate 21 cazuri de gripă nouă.