Cele mai citite
 


Propagarea HIV în Elveţia, limitată de distribuirea gratuită a seringilor sterile
vineri, 7 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
De la apariţia primelor cazuri de Sida la începutul anilor 1980 în Elveţia, valul de îmbolnăviri nu a putut fi stopat, iar câteva sute de persoane contractează anual virusul imunodeficienţei umane (HIV) relatează joi site-ul Fondurilor Naţionale Elveţiene pentru Susţinerea Cercetării Ştiinţifice (FNS). Urmează virusul anumite scheme de propagare şi dacă da, care grupuri de persoane sunt contaminate cu preponderenţă: toxicomanii, homosexualii, heterosexualii?
O echipă de cercetători susţinuţi de Fondurile Naţionale Elveţiene (FNS) a încercat să răspundă la aceste întrebări utilizând ultimele metode moleculare. Analizele lor au vizat subtipul B al HIV-1, care este răspunzător de 70% din cazurile din ţara cantoanelor. Cercetătorii au identificat genotipul HIV la 5700 de persoane care au luat virusul între 1981 şi 2007.

Echipa a descoperit 60 de căi de contaminare prin care s-au contaminat cel puţin 10 persoane. Principalele canale de transmitere variază în funcţie de grupurile sociale. Toxicomanii se îmbolnăvesc preponderent atunci când îşi injectează heroină sau alte droguri intravenos, în grupuri foarte mari. Homosexualii se infectează mai ales prin contact sexual în lanţuri mai scurte, de circa 29 de persoane. Nu a fost descoperit însă un canal de transmisie important între heterosexuali, a explicat doctorul Huldrych G?nthard de la Spitalul Universitar din Zurich. Ei se îmbolnăvesc în principal prin apelarea la prostituţie şi prin contactele sexuale numeroase cu toxicomani, dar în 1 din 9 cazuri şi din contacte sexuale cu homosexuali. 'Contactele cu persoanele din zona prostituţiei şi a drogurilor sunt de departe principalele surse de tran smitere a Sida la heterosexuali', a precizat Huldrych G?nthard.

În schimb, nu au fost identificate canale de transmitere a HIV de la toxicomani la homosexuali.

După măsurile de sterilizare a seringilor luate în 1986, numărul de îmbolnăviri cu necruţătoarea maladie s-a diminuat printre toxicomani, şi prin ricoşeu, printre heterosexuali. Programele de distribuire gratuită a seringilor sterile au contribuit esenţial la limitarea fenomenului şi la protejarea în ansamblu a societăţii. Astfel de programe există în 77 de ţări, dar nu au fost introduse şi în ţări precum Islanda, Turcia şi Kosovo.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SIDA a apărut la Kinshasa în anii '20, dezvăluie istoria genetică a virusului HIV (studiu) Istoricul maladiei SIDA a început la Kinshasa, capitala Republicii Democratice Congo, în anii '20, înainte de a se răspândi într-o lumea aflată în plină în schimbare, notează un studiu publicat în revista "Science" şi elaborat de o echipă internaţională de cercetători, care au reconstituit istoria genetică...
Ziua mondială de luptă împotriva SIDA: Originea secretă a HIV Virusul Imunodeficienţei Umane (Human Immunodeficiency Virus - HIV) şi boala provocată de acesta, Sindromul Imunodeficienţei Dobândite (SIDA - de la acronimul din limba franceză, Syndrome d'Immuno-Deficience Acquis), păreau să fi apărut din senin atunci când au fost depistate de medici, dar genetica...
DOCUMENTAR: 35 de ani de când SIDA a fost descrisă pentru prima oară La 5 iunie 1981, o boală epidemică, numită ulterior SIDA ("sindromul imunodeficienţei umane dobândite"), a fost descrisă pentru prima oară de către medicul Michael Gottlieb de la UCLA Medical Center (SUA), specializat în imunologie. Gottlieb a descris în "Morbidity and Mortality Weekly Report", jurnalul...
OMS: Două milioane de adolescenţi trăiesc infectaţi cu HIV Peste două milioane de adolescenţi din întreaga lume trăiesc infectaţi cu virusul imunodeficienţei umane dobândite (HIV) şi majoritatea acestora nu primesc un tratament adecvat, potrivit datelor difuzate luni de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite EFE.
O mică proteină ar fi cheia imunităţii naturale la virusul sida O mică proteină ar putea fi cheia rarelor cazuri de imunitae naturală la HIV/sida, ea permiţând persoanelor care o au să lupte împotriva infecţiei fără tratament, arată un studiu publicat în revista 'Science' din 5 noiembrie, informează AFP.
OMS: Toate persoanele cu HIV trebuie să ia medicamente antiretrovirale Toate persoanele infectate cu HIV, virusul imunodeficienţei umane care provoacă SIDA, trebuie să ia medicamente antiretrovirale cât mai curând posibil după diagnosticare, recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un comunicat ce extinde directivele actuale în domeniu pentru cele 194 de state...