Cele mai citite
 


Secvenţierea genomului neanderthalienilor dezvăluie o serie de elemente preluate de homo sapiens
vineri, 7 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Secvenţierea genomului neanderthalienilor, anunţată joi de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, a dus la identificarea unor elemente genetice specifice omului de Neanderthal şi preluate de homo sapiens şi face lumină asupra evoluţiei unor trăsături genetice unice dobândite de omul modern în procesul său de evoluţie, conform unui material publicat de revista americană Science, transmite AFP.

Aproximativ 2% dintre genele omului modern provin de la omul de Neanderthal, cel mai apropiat văr evolutiv pentru homo sapiens. Oamenii de Neanderthal au apărut în urmă cu aproximativ 400.000 de ani şi au dispărut acum aproximativ 30.000 de ani.

'În urma studiului nostru putem susţine foarte clar că la un moment dat s-a produs un transfer de gene între omul de Neanderthal şi homo sapiens', susţine Richard Green, profesor de inginerie bio-moleculară la Universitatea California din Santa Cruz, coordonatorul acestui studiu ce s-a desfăşurat timp de patru ani.

Conform cercetătorilor, acest transfer genetic dinspre omul de Neanderthal spre homo sapiens s-a produs în urmă cu 80.000 până la 50.000 de ani, probabil în perioada în care primii oameni moderni au părăsit leagănul umanităţii, Africa, şi au intrat în contact cu oamenii de Neanderthal în Orientul Mijlociu, înainte de a se dispersa spre Europa şi Asia.

Faptul că genele neanderthaliene sunt prezente în genomul oamenilor de origine europeană şi asiatică şi lipsesc din genomul africanilor, confirmă această ipoteză.

În schimb, relaţia genetică dintre homo sapiens şi neanderthalieni nu pare a fi reciprocă - nu a fost găsită nici o genă de homo sapiens în genomul omului de Neanderthal, secvenţiat pornind de la materialul ADN extras din trei fosile provenind din peştera Vindiglia, în Croaţia, oseminte care datează de acum 44.000 până la 38.000 de ani. Aceste fosile provin de la trei femele de neanderthalian.

Cercetătorii au comparat genomul neanderthalian cu cel identificat la cinci oameni moderni din zone diferite ale globului - Africa australă şi occidentală, Franţa, China şi Papua Noua-Guinee.

De asemenea, ei au comparat cele două genoame şi cu genomul de cimpanzeu, care are 98,8% dintre gene identice cu cele de homo sapiens. Prin comparaţie, omul de Neanderthal are un genom identic în proporţie de 99,7% cu cel al omului modern, şi respectiv în proporţie de 98,8% cu cel al cimpanzeilor.

Strămoşul comun al acestor trei categorii de primate, homo sapiens, omul de Neanderthal şi cimpanzeul, a trăit în urmă cu 6 milioane de nai.

Omul de Neanderthal şi omul modern s-au desprins pe ramuri diferite ale arborelui evolutiv în urmă cu până la 440.000 de ani, mai susţin oamenii de ştiinţă.

În pofida numărului mare de asemănări între homo sapiens şi omul de Neanderthal, tocmai micile diferenţe atrag atenţia oamenilor de ştiinţă.

Dintre cele 20 de secvenţe ale genomului uman care prezintă cele mai clare indicii de selecţie pozitivă în cursul evoluţiei, cercetătorii au reuşit să izoleze trei gene ale căror mutaţii afectează dezvoltarea mentală şi cognitivă a oamenilor moderni. Aceleaşi gene sunt de asemenea implicate în cazuri de schizofrenie şi autism.

Altele dintre aceste 20 de regiuni ale genomului uman care diferă de cele ale omului de Neanderthal, îndeplinesc roluri importante în metabolismul energetic precum şi în dezvoltarea cutiei craniene, a claviculei şi a cutiei toracice.

În urma acestui studiu cercetătorii au reuşit să compună şi un catalog de gene proprii doar oamenilor moderni, ce nu pot fi regăsite la oamenii de Neanderthal sau la maimuţele antropoide.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Siberienii au acelaşi ADN ca al speciilor umane dispărute Londra, 1 nov /Agerpres/- Cercetătorii au descoperit că populaţiile din zona Asiei de Est au acelaşi material genetic cu cel al Denisovanilor, care au fost numiţi astfel după denumirea peşterii din Siberia unde au fost găsiţi pentru prima dată, se relatează într-un articol din publicaţia britanică The...
Cluj:Studiu despre mandibula celui mai vechi Homo Sapiens european, descoperită în România, publicat în 'Nature' Analiza genetică a unei fosile umane de 40.000 de ani, găsită în România, arată că cei mai vechi oameni moderni (Homo sapiens) s-au încrucişat cu Neandertalienii atunci când au migrat în Europa.
Studiul unei fosile descoperite în România, dovadă a încrucişării dintre omul modern şi neanderthalieni în Europa Primii oameni moderni din Europa şi Omul de Neanderthal au coincis şi s-au încrucişat între ei pentru o perioadă de timp, susţine un studiu publicat luni în revista 'Nature', realizat pe baza fosilei unui maxilar de om modern descoperite în Peştera cu Oase din sud-vestul României, transmit EFE şi AFP...
O nouă hartă genetică globală O echipă de oameni de ştiinţă trasează o hartă globală a ADN-ului, care cuprinde 160 de generaţii. Drumul Mătăsii şi Gingis Han şi-au lăsat amprenta asupra populaţiilor, notează miercuri ziarul El Pais.
Alergiile sunt date de genele moştenite de la neanderthalieni (studiu) Alergiile de care suferă omul modern provin din genele moştenite de la oamenii din Neanderthal şi de la cei din Denisova, veri dispăruţi ai rasei umane ca urmare a încrucişării cu aceste specii în urmă cu aproximativ 40.000 ani, relevă două studii publicate în aceasta săptămână în revista 'American Journal...
Homo Sapiens s-a încrucişat cu reprezentanţii altor specii umanoide Primii oameni moderni, reprezentanţii speciei Homo Sapiens, s-ar fi încrucişat şi cu reprezentanţi ai altor specii umanoide din habitatul pe care-l împărţeau, înainte de exodul din Africa, conform unui nou studiu genetic, conform site-ului LiveScience.com.