Cele mai citite
 


Alimentatia si osteoporoza
luni, 7 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Nutritie, Articole medicale, Ce mancam?, Osteoporoza, Mancam sanatos, Corp sanatos
 

Sistemul osos are nevoie de o dieta echilibrata, care sa contina atat macronutrienti (energie, proteine, grasimi si zaharuri),cat si micronutrienti (vitamine, minerale), necesari pentru dezvoltarea normala si refacere.

Calciul este un component structural major al tesutului osos, iar scheletul actioneaza ca un rezervor de calciu, pentru a mentine nivelul calciului in sange. Recomandarile pentru doza zilnica de calciu sunt diferite. OMS, in 2002, pe baza unor cercetari facute in mai multe tari, a stabilit doza recomandata de 500-700 mg/zi in timpul copilariei, 1.300 mg/zi intre 10-18 ani, 1.000 mg/zi intre 19-65 de ani, (1.300 mg/zi la femei la menopauza) si 1.300 mg/zi dupa 65 de ani.

 

Lactatele si alte produsele alimentare pe baza de lapte sunt printre cele mai bogate si la indemana surse de calciu din dieta. Doua sau trei portii de lactate pe zi sunt suficiente pentru un aport adecvat de calciu. Lactatele mai sunt importante deoarece constituie o sursa importanta de proteine si alte vitamine si minerale. Potrivit prof. dr. Gheorghe Mechinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, alte alimente recomandate pentru sanatatea sistemului osos sunt sardelele, macroul, heringul, somonul salbatic, care contin cantitati apreciabile de calciu, dar si vitamina D si acizi grasi esentiali, cu lant de carbon lung.

 

Acizii grasi esentiali cu lant omega 3 au si un rol important in diminuarea inflamatiilor provocate de poliartrita reumatoida. Sunt recomandate proteinele de origine animala si vegetala cu valoare biologica ridicata din carne slaba, peste, oua, dar fara a se depasi 1g proteina /kg corp/zi. Depasirea acestei valori modifica echilibrul acido - bazic, crescand calciuria.

 

Alte alimente recomandate sunt painea de secara, cereale integrale minimal procesate, fara glazuri de zaharuri, cuverturi de ciocolata, care sunt surse de magneziu, fier, fibre si vitamine. Nucile, alunele, migdalele sunt surse de proteine vegetale valoroase, minerale, acizi grasi esentiali. Bananele si prunele contin potasiu si magneziu, reechilibrand balantele calciu/fosfor/magneziu potasiu.Nu sunt recomandate bauturile care contin cola, acestea sunt bogate in fosfor si cofeina, determinand accelerarea pierderii de calciu la adulti, iar la copii si adolescenti scade rata fixarii calciului, reducand densitatea osoasa. Cafeaua reduce semificativ absorbtia calciului.

 

Efectul poate fi contracarat prin adaos de putin lapte in cafea, dar nu creamer, acesta fiind in special pe baza de grasimi vegetale. Mezelurile, carnatii, pateurile si conservele din carne contin fosfati ce accentueaza pierderea calciului si acidifica mediul intern, contin grasimi saturate, conservanti, nitriti care genereaza metaboliti toxici. In ceea ce priveste sarea de bucatarie, aceasta descreste absorbtia calciului si creste excretia acestuia. Prof. dr. Mechinicopschi recomanda un consum sub 6 g sare pe zi, tinand cont ca sarea se afla ascunsa in cantitati apreciabile in majoritatea alimentelor industriale.


Vitamina D este, de asemenea, esentiala pentru dezvoltarea si refacerea masei osoase, atit prin rolul ei de a ajuta la absobtia calciului din intestin, cat si prin asigurarea mineralizarii corecte a osului. Vitamina D este sintetizata in piele in timpul expunerii la soare si, desi este suficienta pentru majoritatea persoanelor, suplimentarea dietetica sau medicamentoasa a vitaminei D devine importanta in timpul iernii, pentru persoanele in varsta.

 

 Sursa : www.musetel.ro / Rompres

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
DIETA PENTRU SANATATEA RINICHILOR Dieta este un component important al starii de sanatate. Educatia nutritionala cat si bunele obiceiuri alimentare sunt esentiale in mentinerea starii de sanatate. O dieta corecta si sanatoasa contribuie substantial la prevenirea bolilor si a mortii premature.
Regimul alimentar recomandat la varsta a treia Pacientul varstnic are nevoie de un aport caloric mai scăzut fata de pacientul adult şi diferit dacă este sedentar sau activ şi în funcţie de sex (motivat de scaderea metabolismului bazal progresiv cu inaintarea in varsta). Sedentar: 1800-2100 Kcal pentru bărbaţi şi 1600-1800 Kcal pentru femei; Activ...
Top 6 alimente probiotice pentru imunizarea organismului Cine ar fi crezut ca acum, in prag de sezon rece, sanatatea intregului nostru organism poate depinde doar de cateva mici microorganisme: probioticele! Aceste bacterii benefice si microbi care traiesc in intestine au un rol important in digestie insa mai mult decat atat, sunt un adevarat...
Alimentaţia sănătoasă – Împărţirea raţiei calorice pe principii alimentare Pe lângă stabilirea necesarului caloric, se impune asigurarea acestuia din anumite principii alimentare, într-o anumită proporţie. Dacă se respectă raportul optim dintre diferitele grupe alimentare, necesarul caloric al organismului va fi asigurat de proteine (12-15%), lipide (28-30%) şi glucide (55-60%)...
Stresul si Alimentatia Societatea moderna ne ofera foarte multe avantaje, lucruri de care nu ne putem lipsi, insa tot ea ne ofera foarte multe surse de stres, care mai devreme sau mai tarziu isi vor arata efectele negative, transformandu-ne in "persoane stresate".
Dieta, ajutor in renuntarea la fumat? Lucrul imbucurator pentru cei ce vor sa se lase de fumat este faptul că unul din cinci fosti fumatori nu castiga deloc in greutate, deci se poate si asa. Sa descoperim impreună ce anume ii ajuta pe acestia sa nu castige in greutate.