Cele mai citite
 


Centrul de tratare a bolii Azheimer, aproape de inaugurare la Arad
duminică, 15 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

Arad, 15 mar /Agerpres/ - Pregătirile în vederea deschiderii primului Centru de cercetare şi tratament al bolii Alzheimer din vestul României, care va funcţiona în comuna arădeană Socodor, sunt aproape de final, inaugurarea urmând să aibă loc în ultima decadă a lunii martie.

''Centrul, care aparţine Universităţii de Vest 'Vasile Goldiş' din Arad, va avea 20 de camere cu câte două paturi, baze de tratament şi de agrement. Potrivit statisticilor, în Statele Unite ale Americii, aproximativ 18% din populaţie suferă de boala Alzheimer, în vreme ce în Romania procentul este de 11-12%. Este o boală care, din cauza stresului şi a vieţii din ce în ce mai agitate, începe să se contureze drept una dintre 'bolile viitorului', lucru ce atestă importanţa ce o prezintă acest centru'', a declarat pentru AGERPRES prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest ''Vasile Goldiş'' din Arad.

Potrivit acestuia, tratamentul bolnavilor în centrul de la Socodor se va face în parteneriat parteneriat cu Spitalul ''Sfântul Gheorghe'' din Chişineu Criş. Aici va funcţiona de asemenea, un Centru de cercetare, cu sprijnul Institutului naţional ''Victor Babeş'' din Bucureşti, precum şi cu instituţii de profil din Ungaria şi Canada, coordonator al centrului fiind prof. univ. dr. Delia Podea.
''Împreună vom analiza cauzele care determină apariţia şi evoluţia acestei boli degenerative, care progresează şi avansează de la o zi la alta, dacă bolnavului nu i se aplică un tratament adecvat'', a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean.
Rectorul Universităţii de Vest a precizat că cercetările ce se vor derula în Centrul de la Socodor se vor axa în trei direcţii. În primul rând se va studia beta amiloidul, o componentă a unei proteine care determină apariţia aşa numitelor plăci senile la capătul neuronului, a doua direcţie fiind studiul acestor plăci senile care pot să apară şi la nivelul întregii scoarţe cerebrale, realizând o întrerupere a conexiunilor. Cea de a treia direcţie o reprezintă acel fenomen care determină o degenerescenţă neurofibrilară la nivelul neuronilor şi care realizează conexiuni în cadrul sistemului nervos, aceste structuri întrerupând relaţiile dintre neuroni - legături colin ergice, având ca rezultat degenerarea neuronilor.
''Centrul de cercetare şi tratament al bolii Alzheimer constituie o premieră pentru vestul României. Sperăm ca prin activităţile ce se vor derula aici să aducem o serie de noutăţi atât în ceea ce priveşte tratamentul acestei boli pe plan naţional şi european, cât şi în ceea ce priveşte cercetările în domeniu'', a mai spus profesorul Ardelean. AGERPRES /(Ioan Weisl)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.