Cele mai citite
 


Campanie naţională de prevenire a cancerului de piele
luni, 10 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie
 

Peste 300 de medici dermatologi din toată ţara, membri ai Societăţii Române de Dermatologie (SRD), vor oferi pacienţilor consultaţii gratuite, pe 25 mai, cu prilejul 'Zilei Europene pentru Depistarea Melanomului'.

Pacienţii vor primi, de asemenea, sfaturi despre cum se pot feri de acţiunea nocivă a razelor UV cu ajutorul produselor de fotoprotecţie.
Directorul executiv al Societăţii Române de Dermatologie (SRD), prof. dr. Sorin Ţiplică, a menţionat că programările pentru consulaţii se vor face timp de 4 zile, în perioada 10-13 mai, între orele 8,00-20,00, la numărul de telefon 0800.811.101, linie telefonică gratuită oferită de Romtelecom. El a precizat că pacienţii vor fi examinaţi doar cu programare.
''În fiecare an, statisticile ne arată un număr crescut de pacienţi diagnosticaţi cu cancer de piele. Obiectivul nostru, prin această campanie, este de a trage semnalul de alarmă, de a-i determina pe oameni să meargă să-şi facă un consult periodic la medicul dermatolog. O pot face în orice zi a anului, în clinicile de stat consultaţiile sunt gratuite. De la an la an, numărul medicilor înscrişi pentru campanie este tot mai mare, pentru a reuşi să evaluăm cât mai mulţi pacienţi'', a spus prof. dr. Virgil Feier, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie.
Aceasta este a V-a campanie care se desfăşoară în România şi intenţia este de a atrage atenţia asupra importanţei examinării aluniţelor şi a prezentării la medicul dermatolog atunci când se observă modificări ale acestora, a explicat prof. dr. Sorin Ţiplică.
Specialistul a insistat asupra expunerii la soare, care are efecte benefice dar şi multe efecte negative, cum ar fi cancerul de piele. El a adăugat că trebuie să se evite expunerea la soare în intervalul orar 10-14 şi a subliniat că vara, impactul este mai mare la munte.
Medicul a subliniat că pielea bronzată nu fereşte de pericol, dacă se stă apoi mai mult la soare, aşa cum nici cerul acoperit de nori nu reduce impactul soarelui asupra pielii.
''Şi în apă te bronzezi, mai ales că apa reflectă razele solare, de aceea trebuie folosite creme de protecţie, care trebuie să se aplice într-un strat gros de două degete pentru a fi eficiente, chiar dacă factorul de protecţie este mare'', a explicat dr. Sorin Ţiplică.
Dr. Alexandra Bucura a explicat importanţa fotoprotecţiei, accentuând asupra modului în care trebuie aleasă crema de plajă. Aceasta trebuie să aibă un indice de protecţie peste 50, să fie de calitate, să ţină seama de tipul de piele şi de modul de aplicare.
'Se împarte corpul în 11 părţi, fiecare reprezentând 9% din suprafaţa corpului, şi se aplică o cremă de protecţie într-un strat de două degete. Frumuseţea nu ar trebui să ne coste viaţa. Dacă ne dorim un bronz perfect, nu înseamnă că trebuie să ne expunem pielea la soare fără să o protejăm. Bronzul este trecător, dar efectele negative nu sunt. Produsele Avene au avut mereu grijă de toate tipurile de piele. O protecţie corespunzătoare conform fototipului fiecăruia dintre noi este soluţia perfectă. Aluniţele sunt cele care au nevoie de cea mai mare atenţie. Acestea nu trebuie neglijate, ci tot timpul trebuie acoperite cu cremă protectoare'', a spus dr. Alexandra Bucura.
Dr. Bogdan Popescu, de la Merck Sharp&Dohme, producătorul medicamentului care se foloseşte în fazele grave de melanom, a subliniat importanţa prevenţiei.
În cadrul campaniei de anul trecut au fost consultaţi gratuit 3.124 de pacienţi la nivel naţional, 74 dintre cei examinaţi au fost diagnosticaţi cu melanom, iar peste 333 au fost diagnosticaţi cu altă formă de cancer cutanat. Mare parte din leziunile diagnosticate au fost provocate de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare.
În jur de 150.000 de melanoame apar anual pe întregul mapamond şi aproximativ 40.000 de oameni mor în fiecare an din această cauză. Campania pentru controlul leziunilor pigmentare (aluniţe) şi depistarea cancerului de piele are un rol de prevenire, depistare a leziunilor precanceroase şi canceroase, dar şi de soluţionare a cazurilor nou descoperite.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Călin Giurcăneanu: În ultimii 30 de ani numărul cancerelor de piele a crescut de 4 ori O amplă campanie de informare privind melanomul, în care vor fi angrenaţi peste 300 de medici dermatologi din întreaga ţară, se va derula începând de vineri şi până pe 30 mai, fiind organizată de Societatea Română de Dermatologie (SRD) sub egida celei mai mari asociaţii europene de dermatologie - Academia...
Campanie de prevenţie a cancerului de piele Bucureşt /Agerpres/ - Pacienţi au primit, în 25 mai, consultaţii gratuite pentru posibilele afecţiuni pigmentare ale pielii (aluniţelor), consultaţii ce vor fi oferite de 240 de medici dermatologi din toată ţara, membri ai Societăţii Române de Dermatologie (SRD).
Screening gratuit pentru cancerul de piele prin campania 'Un viitor fără pată' a FABC Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a lansat joi cea de-a patra ediţie a campaniei 'Un viitor fără pată' printr-un program gratuit de screening pentru cancerul de piele, intitulat "Săptămâna Testării pentru Cancer de Piele".
Medici dermatologi vor oferi consultaţii gratuite pe litoral şi în licee din cinci judeţe şi Bucureşti Medici dermatologi vor oferi în această vară consultaţii gratuite elevilor de liceu din Bucureşti şi din cinci judeţe, dar şi pe litoral, în cadrul unei campanii pentru depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat, derulată de Societatea Română de Dermatologie în partenariat cu Academia Europeană...
SRD va demara în licee şi la mare o amplă campanie de informare privind melanomul Societatea Română de Dermatologie (SRD) va demara în această vară o amplă campanie de informare în ceea ce priveşte depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat, a anunţat secretarul general al SRD, dr. Alin Nicolescu, marţi, într-o conferinţă de presă.
O nouă gamă de protecţie solară cu extract organic de rodie Protecţia solară este foarte importantă pentru piele, mai ales în condiţiile exploziilor solare din ultima vreme, atrag atenţia specialiştii.