Cele mai citite
 


Copiii până la trei ani nu trebuie expuşi la soare
joi, 10 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Oftalmologie, Dermatologie, Mama si copilul
 

Copiii până la 3-4 ani nu ar trebui să fie expuşi la soare, susţin specialiştii dermatologi.

Dr. Mihaela Leventer a declarat, că după vârsta de doi ani, copiii trebuie să meargă pe plajă cu pălărie şi îmbrăcaţi, după ce li s-a aplicat o cremă fotoprotectoare pentru copii şi numai între orele indicate. Aceasta a menţionat că în prezent se găsesc haine din fibre speciale, care protejează pielea de razele soarelui.


La rândul său, prof. dr. Anca Zbranca de la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr. T. Popa'' din Iaşi susţine necesitatea expunerii la soare a copiilor pentru fixarea vitaminei D, dar să nu se exagereze.


'Expunerea 5 minute pe zi numai a mâinilor şi feţei copilului este suficientă pentru fixarea vitaminei D. Este foarte important ca aceştia să nu fie lăsaţi dezbrăcaţi pe plajă, ci numai cât merg în apă şi să fie protejaţi cu cremă', a subliniat prof. dr. Zbranca.


Medicii dermatologi atrag atenţia că expunerea la soare din copilărie duce în timp la afectarea pielii. Factorii genetici implicaţi în producerea melanomului nu pot fi modificaţi sau eradicaţi, dar este posibilă reducerea semnificativă a riscului dezvoltării melanomului respectând câteva reguli simple, susţin sprecialiştii.


Astfel, trebuie evitată expunerea intensivă şi directă la soare, aceasta trebuie să fie progresivă şi în afara intervalului orar 11-16. Trebuie să fie utilizate creme de protecţie cu spectru larg (UVA şi UVB) şi cu factor de protecţie corespunzător tipului de piele, cremă care este necesară la toate expunerile solare (de la cele de câteva minute până la cele în care desfăşurăm activităţi îndelungate sub razele soarelui).


Produsele de protecţie trebuie aplicate cu 30 de minute înaintea expunerii la soare şi se reaplică periodic la fiecare 2 ore. Umbrela nu protejează total de razele soarelui şi trebuie folosite măsuri de protecţie suplimentare. Se recomandă folosirea articolelor de îmbrăcăminte: pantaloni lungi, cămăşi cu mânecă lungă, pălării cu boruri largi şi ochelari de soare. Medicii susţin că soarele a devenit agresiv, deoarece stratul de ozon s-a subţiat.


Fiecare persoană ar trebui să-şi cunoască timpul de protecţie personal specific tipului cutanat în cazul expunerii la soare.


Tipul 1- culoarea pielii e deschisă, cu pistrui, părul e roşu sau blond, ochii sunt albaştri sau verzi, pielea e extrem de sensibilă la soare, nu se bronzează niciodată şi se arde mereu, timpul de protecţie personal este de 3-10 minute.


Tipul 2 - culoarea pielii e deschisă, dar puţin mai închisă decât tipul 1, părul blond sau blond închis, ochii sunt albaştri, pielea e sensibilă la soare, se arde uşor şi se bronzează puţin. Pentru aceste persoane timpul de protecţie personal este de 10-20 minute.


Tipul 3 - culoarea pielii e uşor închisă, păr blond închis sau şaten, ochi de culori variate, pielea e doar puţin sensibilă la soare, se bronzează uşor şi repede, iar bronzul durează timp îndelungat. Timpul de protecţie personal este de 20-30 minute.


Tipul 4 - culoarea pielii e brun deschisă, părul e şaten sau negru, ochii închişi, pielea e robustă, se bronzează repede şi intens, bronzul durează timp îndelungat, timpul de protecţie personal pentru ele este de 40 minute.


Anumite medicamente cresc sensibilitatea la lumină, de aceea trebuie consultat un medic înaintea expunerii la soare. Deodorantele, cosmeticele şi parfumurile pot determina reacţii alergice la soare, astfel aplicarea acestor produse ar trebui evitată, susţin medicii dermatologi.

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Supraexpunerea la soare - recomandări şi riscuri Fara soare viata pe pamant nu ar fi posibila, soarele fiind cel mai bun prieten al nostru. El are numeroase efecte benefice, printre acestea numarandu-se producerea de vitamina D cu rol in fixarea calciului in oase, reducerea stresului, diminuarea depresiei si protejarea fata de aparitia unor...
SRD va demara în licee şi la mare o amplă campanie de informare privind melanomul Societatea Română de Dermatologie (SRD) va demara în această vară o amplă campanie de informare în ceea ce priveşte depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat, a anunţat secretarul general al SRD, dr. Alin Nicolescu, marţi, într-o conferinţă de presă.
Fundaţia Renaşterea a iluminat în roz Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' Clădirea Universităţii de Medicină şi Farmacie ''Carol Davila'' a fost iluminată în roz - culoarea speranţei - joi seară, cu ocazia celei de a XV-a ediţii a evenimentului organizat anual de Fundaţia Renaşterea, care s-a desfăşurat sub sloganul ''Donează Sănătate. Donează Frumuseţe''.
Medicii recomandă 90 de minute/zi de stat în soare; excesul - risc de apariţie a melanomului Medicii dermatologi recomandă în sezonul de vară prudenţă şi mare atenţie la modul în care ne expunem corpul la soare, avertizând în privinţa pericolelor asupra sănătăţii organismului în caz de exces, precum apariţia melanomului.
Specialiştii recomandă evitarea expunerii la radiaţiile ultraviolete solare Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă evitarea expunerii la radiaţiile ultraviolete (UV) solare.
Campanie naţională de prevenire a cancerului de piele Peste 300 de medici dermatologi din toată ţara, membri ai Societăţii Române de Dermatologie (SRD), vor oferi pacienţilor consultaţii gratuite, pe 25 mai, cu prilejul 'Zilei Europene pentru Depistarea Melanomului'.