Cele mai citite
 


Metoda anticoncepţională favorită a Americii împlineşte 50 de ani
luni, 10 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Duminică, 9 mai, se împlinesc 50 de ani de la anunţul de introducere pe piaţă a pastilei contraceptive, considerate azi drept una dintre cele mai mari invenţii ale secolului trecut, relatează Associated Press /AP/.
O viaţă fără 'pastilă' pare de neimaginat azi pentru femeile tinere, care se folosesc de ea pentru a tratat acneea, a scăpa de ciclul menstrual, a-şi îmbunătăţi dispoziţia, şi evident, pentru a evita sarcinile nedorite. Ele ar fi însă surprinse să afle, comentează AP, cât de greu le-a fost oficialilor americani să anunţe apariţia pe piaţă a primelor contraceptive orale în urmă cu 50 de ani.

'Propriile noastre idei despre moralitate nu au nimic de-a face cu cazul', declara în 1960, John Harvey, de la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente.

Lumea s-a schimbat, însă este discutabil ce rol a a jucat în această schimbare pastila de control al naşterilor. Unii experţi sunt de părere că pastilei i se acordă prea multă importanţă, în timp ce alţii dau vina pe ea pentru revoluţia sexuală. Până la urmă, sexul în afara căsătoriei nu era o noutate în 1960.

Potrivit AP, pastila contraceptivă a schimbat cu siguranţă raportarea la sex, oferindu-le femeilor mai mult control asupra fertilităţii, şi implicând pentru totdeauna din acel moment doctorii în problema controlului naşterilor.

Unele lucruri nu s-au schimbat, astfel încât o pastilă pentru bărbaţi, cu efect contraceptiv pentru partenerele lor, este încă în stadiul de proiect.

În SUA, 'pastila' a devenit metoda favorită de control al naşterilor pe segmentul metodelor care nu implică acţiuni ireversibile, cum ar fi sterilizarea, care conduce în topul metodelor contraceptive per ansamblu.

Astfel, în prezent, aproximativ o treime din americancele care doresc să evite sarcini nedorite apelează la pastila contraceptivă.

'În 2008, americancele au cheltuit peste 3,5 miliarde de de dolari pentru pastile contraceptive', explică Andrea Tone, profesoară la McGill University, din Montreal, subliniind că piaţa contraceptivelor a evoluat în 50 de ani de la un singur brand la peste 40 de branduri diferite.

În anii 60, antropologul Ashley Montagu afirma că pastila contraceptivă era la fel de importantă ca descoperirea focului. S-a dovedit însă că ea nu a oferit soluţia la suprapopulare, război şi sărăcie şi nici nu a salvat în toate cazurile mariaje.

Pastila contraceptivă este asociată de obicei cu mişcările femeilor din anii '70. Cu toate acestea, cele două feministe care s-au aflat la originea apariţiei pilulei, oferind ideii sclipirea intelectuală şi susţinerea financiară, s-au născut cu un secol mai devreme, în deceniul opt al secolului al XIX-lea.

Aproximativ jumătate din sarcinile femeilor americane sunt neintenţionate, iar dintre acestea, jumătatea se sfârşesc prin avorturi, susţine Guttmacher Institute, o organizaţie cu tradiţie în înregistrarea numărului de avorturi.

La începutul existentenţei sale, pastila, care conţinea o cantitate cu mult mai mare de hormoni decât în prezent, le-a adus în conflict pe mame şi pe fiice. Femeile măritate au solicitat pastila imediat ce a apărut pe piaţă, ceea ce a făcut ca în doi ani de la aprobarea sa, peste un milion de femei să apeleze la ajutorul ei. Pe de altă parte, aceleaşi femei nu îşi doreau ca fiicele lor necăsătorite să apeleze şi ele la pastilele contraceptive.

O schimbare importantă de mentalitate legată de introducerea pastilelor contraceptive este legată de publicitate. Femeile cu vârste de peste 20 de ani din ziua de azi au văzut reclame la anticoncepţionale aproape întreaga lor viaţă, în condiţiile în care prima reclamă la anticoncepţionale dintr-un magazin a apărut în 1992.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Contraceptivele orale - influenteaza sau nu greutatea Pastilele contraceptive sunt de mai multi ani cele mai „populare” metode de contraceptie, si cu toate acestea printre cele mai controversate. Pastilele anticonceptionale au fost introduse pentru prima oara pe piata in anul 1960, de atunci si pana in prezent calitatea acestora s-a imbunatatit simtitor...
SUA: contraceptivele gratuite contribuie la scăderea numărului de avorturi /studiu/ Furnizarea de contraceptive gratuite tinerelor care riscă să aibă sarcini nedorite a permis reducerea într-o manieră drastică a numărului de avorturi şi a cazurilor de sarcină la adolescente, potrivit unui studiu efectuat în statul Missouri (centrul SUA) şi dat publicităţii joi, informează AFP.
Un nou contraceptiv cu doză redusă de hormoni România este una dintre ţările cu cele mai mari rate ale avorturilor din lume, cu circa 78 de avorturi la 1.000 de femei cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani.
Contraceptivele de nouă generație: eficiență maximă și beneficii multiple Istoria contraceptivelor orale începe în jurul anilor 1950 în SUA, când prima pastilă contraceptivă, Enovid, avea o concentrație de 150 micrograme de estrogen. Abia în anii 2000, apar contraceptivele hormonale care scad cu 90% cantitatea de estrogen conținută de prima pilulă.
Mituri spulberate despre anticonceptionale! Deoarece tot mai multe femei iau anticonceptionale fara a consulta medicul inainte, miturile despre acestea se transmit de la o persoana la alta. La nivel mondial, peste 100 de milioane de femei folosesc ca metada de contraceptie anticonceptionalele, insa nu toate stiu si adevarul despre miturile...
Controlul sarcinii aduce pe lume copii fericiţi Contracepţia în antichitate Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au fost preocupaţi de contracepţie. Deşi, unele par greu de imaginat iată câteva din metode folosite de strămoşii noştri: