Cele mai citite
 


Mureş: Recepţie finală a unicului proiect din ţară pe îmbunătăţirea sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă
luni, 10 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentanţii judeţelor din Regiunea de Dezvoltare Centru, ai ministerelor Administraţiei şi Internelor, Dezvoltării şi Turismului şi Sănătăţii au participat, sâmbătă, la Târgu Mureş, la recepţia finală a primului proiect regional din ţară care a intrat în finanţare după aderarea României la Uniunea Europeană.
Proiectul - intitulat 'Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în Regiunea 7 Centru' - a fost câştigat de şase judeţe, având o valoare totală de 42.655.604 lei.

Subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat că iniţiativa celor şase judeţe - Mureş, Braşov, Sibiu, Harghita, Covasna şi Alba - este un model de necontestat, care trebuie urmat şi de restul regiunilor de dezvoltare din ţară.

Potrivit lui Raed Arafat, o singură regiune, Nord-Est, este, în prezent, în faza licitaţiilor pe acest program de achiziţionare a maşinilor pentru îmbunătăţirea sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă, în timp ce altele încă nu s-au organizat.

Reprezentantul Ministerului Sănătăţii a arătat că, având în vedere că programul are termen de implementare anul 2013, regiunile care nu l-au demarat 'vor avea stresul mai mare', dat fiind pericolul de a nu realiza proiectul la timp.

Raed Arafat a subliniat că în spatele acestui proiect, finanţat în cadrul POR 2007-2013, axa 3: îmbunătăţirea infrastructurii sociale, se ascunde o întreagă concepţie naţională pentru distribuirea uniformă a maşinilor de intervenţii.

Proiectul a constat în achiziţionarea în total a şase autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă (câte una pentru fiecare judeţ), a trei autospeciale de cercetare NBCR (nucleară, biologică, chimică şi radiologică) pentru judeţele Mureş, Braşov şi Sibiu, a şase autospeciale pentru descarcerări grele (câte una pentru fiecare judeţ al regiunii), 24 de autospeciale complexe de intervenţie, descarcerare şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă (câte patru pentru fiecare judeţ), precum şi echipamente pentru dotarea centrului de comandă şi control care se află în dotarea ISU Mureş.

Pentru manipularea maşinilor şi aparaturii performante achiziţionate ca urmare a accesării fondurilor europene - 98% fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional şi 2% contribuţia celor şase judeţe - au fost instruite 647 de persoane.

Prin punerea în funcţiune a noilor autospeciale, timpul mediu de răspuns al unităţilor mobile de intervenţie s-a înjumătăţit, ajungând de la 48 de minute la 27 în zonele rurale şi de la 25 la 13 minute în zonele urbane.

Proiectul are ca beneficiar Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Centrul Transilvaniei, formată din cele 6 judeţe, care sunt reprezentate de consiliile judeţene.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke, a precizat că proiectul a fost conceput şi coordonat de Consiliul Judeţean Mureş la iniţiativa subsecretarului de stat Raed Arafat.

Şeful Unităţii de Implementare a Proiectului (UIP), Arpad Szabo, vicepreşedinte al CJ Mureş, a arătat că prin achiziţionarea acestor maşini şi echipamente s-a reuşit să se facă o economie în valoare de 4,3 milioane de euro şi că din aceşti bani vor fi achiziţionate şi alte dotări.

Potrivit acestuia, judeţele au optat pentru achiziţionarea de ambulanţe noi, de autoscări sau pentru echipamente necesare stingerii incendiilor de pădure.

Raed Arafat a mai anunţat că în continuarea acestui proiect va mai exista unul în valoare de 4,3 milioane de euro, cu perioadă de implementare în 2012-2013, de achiziţionare de ambulanţe.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alba: ISU va fi dotat cu noi echipamente pentru îmbunătăţirea intervenţiilor în situaţii de urgenţă Patru autospeciale de teren pentru lucrul cu apă şi spumă, cu posibilităţi de intervenţie în zone greu accesibile şi la fond forestier, şi trei ambulanţe de prim ajutor (tip B2) vor intra în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) 'Unirea' Alba, printr-un proiect realizat de Asociaţia...
ISU Alba, implicat în derularea a două proiecte cu fonduri europene Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Unirea' Alba este implicat în derularea a două proiecte cu fonduri europene, având ca obiective îmbunătăţirea managementului şi gestionării eficiente a situaţiilor de urgenţă şi creşterea siguranţei cetăţenilor, a declarat, joi, inspectorul şef al ISU, colonel...
Alba: Noi autospeciale şi ambulanţe SMURD, în valoare de peste 3,3 milioane de lei, în dotarea ISU Patru autospeciale pentru lucru cu apă şi spumă, cu posibilităţi de intervenţie în zone greu accesibile şi la fond forestier, şi trei ambulanţe SMURD, de tip B2, în valoare totală fiind de peste 3,3 milioane de lei, vor intra în acest an în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) 'Unirea'...
Alba: Autospeciale şi ambulanţe intrate în dotarea ISU printr-un proiect cu fonduri europene Patru autospeciale cu posibilităţi de intervenţie în zone greu accesibile şi la fond forestier şi trei ambulanţe SMURD, de tip B2, în valoare totală de 3,2 milioane de lei, au intrat în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) 'Unirea' Alba, în cadrul unui proiect derulat cu fonduri europene...
Harghita: Un nou proiect European pentru dotarea şi modernizarea ISU şi SMURD Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi SMURD Harghita vor fi dotate cu echipamente moderne în cadrul unui proiect European care are ca scop îmbunătăţirea intervenţiilor în situaţii de urgenţă.
Peste 380 milioane de euro din fondul european Regio pentru proiecte în Regiunea Centru Cele 1.083 proiecte depuse de către autorităţi, firme şi ONG-urile din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu (Regiunea de Dezvoltare Centru) au solicitat fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional - Regio în valoare de 386,23 milioane euro, se arată într-un comunicat...