Cele mai citite
 


Bihor: Acţiuni de eradicare a anemiei infecţioase ecvine
marţi, 11 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a început o campanie de evaluare a cailor bolnavi de anemie infecţioasă ecvină, în jur de 850 de cabaline urmând să fie sacrificate cât de curând.
Potrivit directorului coordonator al DSVSA Bihor, dr. Gelu Budău, acţiunile sunt cuprinse în Programul naţional de eradicare şi combatere a anemiei infecţioase ecvine, fiind o condiţie a Uniunii Europene pentru ca România să primească din nou dreptul de a efectua comerţ şi transport de cabaline cu alte state membre.
În vederea derulării acestei campanii, în baza unui ordin al prefectului, în judeţul Bihor au fost activate patru comisii de evaluare a cabalinelor bolnave, comisii formate din experţi şi specialişti din cadrul Prefecturii, DSVSA Bihor, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bihor şi administraţia publică locală, primarul localităţii sau locţiitorul acestuia.
Rolul acestor comisii este de a stabili valoarea animalului care trebuie eliminat din efectiv, valoare ce se stabileşte în funcţie de prevederile legale în vigoare, instrucţiunile tehnice de efectuare a evaluării coroborat cu evoluţia preţurilor pe piaţă.
Directorul DSVSA a solicitat, printr-un comunicat, deţinătorilor de cabaline bolnave să asigure tot sprijinul necesar şi colaborarea cu comisiile de evaluare, în vederea desfăşurării acestei acţiuni fără incidente neplăcute.
Dr. Budău a precizat că refuzul colaborării sau obstrucţionarea activităţii acestor comisii constituie contravenţie şi se sancţionează cu o amendă de până la 3.600 de lei pentru persoane fizice şi de până la 24.000 de lei pentru persoane juridice, precum şi instituirea măsurilor de carantină severă pentru gospodăria în care se găseşte un animal bolnav.
Anemia infecţioasă ecvină este o boală virală care produce scăderea drastică a numărului de celule roşii din sângele cabalinelor. În conformitate cu legislaţia în vigoare, un animal o dată depistat şi încadrat ca pozitiv (bolnav) va rămâne bolnav pentru tot restul vieţii indiferent de alte rezultate serologice. Boala se transmite de la animal la animal prin contactul direct cu cabalinele bolnave şi prin intermediul insectelor hematofage.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Acţiuni de eradicare a anemiei infecţioase ecvine, spre final Specialiştii veterinari bihoreni continuă acţiunile de eliminarea tuturor cailor bolnavi de anemie infecţioasă din judeţ, dar întâmpină dificultăţi în convingerea proprietarilor care nu pot să renunţe uşor la calul din gospodărie.
Tulcea: Campanie pentru eradicarea leucozei din Deltă Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Tulcea a demarat o campanie pentru eradicarea focarelor de leucoză enzotică bovină, în contextual în care judeţul se numără printre cele cu cele mai multe focare de leucoză enzotică bovină din ţară.
Bugetul ANSVSA, suplimentat cu 94 milioane de lei Bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pentru 2011 a fost suplimentat cu suma de 94 milioane de lei, conform deciziei membrilor comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite.
Suceava: DSVSA a încheiat campania aeriană de vaccinare antirabică a vulpilor Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a încheiat campania aeriană de vaccinare antirabică a vulpilor din fonduri de vânătoare din judeţ, iar distribuţia manuală a dozelor de imunizare în zonele împădurite limitrofe localităţilor va fi realizată de medicii veterinari...
Bihor: Moarte suspectă a unor bizoni la Salonta după o posibilă ingerare de insecticid Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, dr. Remus Moţoc, a declarat joi, pentru AGERPRES, că mai mulţi bizoni dintr-o fermă particulară din Salonta au fost găsit morţi, cauza probabilă fiind un insecticid foarte puternic.
Bihor: Laboratorul sanitar-veterinar al DSVSA, acreditat RENAR pentru 76 de metode de diagnostic Laboratorul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor din cadrul DSVSA Bihor a obţinut, recent Certificatul de acreditare RENAR pentru 76 de metode diagnostic de laborator, atât în domeniul sănătăţii animalelor, cât şi în domeniul siguranţei alimentelor, a anunţat vineri DSVSA Bihor.