Cele mai citite
 


Cele mai importante 10 examinari medicale pentru femei
miercuri, 18 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Sanatate si frumusete, Viata Sexuala, Osteoporoza, Afectiunile inimii
 

 

Urmatoarele recomandari reprezinta un ghid general cu privire la investigatiile medicale pe care o femeie trebuie sa le efectueze periodic. In functie de istoricul personal de sanantate, varsta, istoricul medical al familiei sau alti factori, medicul poate prescrie si alte tipuri de investigatii.

 

1.       Masurarea tensiunii arteriale o data la doi ani pentru a detecta din timp hipertensiunea arteriala (cresterea tensiunii arteriale maxime peste valoarea de 150 mm HG si a celei minime peste 90 mm Hg in repaus). Aceasta boala, in cazul in care este netratata, creste riscul aparitiei bolilor de inima, comotiilor cerebrale si a bolilor de rinichi.
2.       Cancerul de san: examinari clinice ale sanilor si mamografii (in general se recomanda dupa varsta de 40-45 de ani) odata la 1-2 ani.
3.       Cancerul de col uterin: testul Papanicolau o data la 3 ani cel putin.
Acest test nu mai trebuie facut daca:
-          aveti peste 65 de ani
-          ati avut rezultate normale in ultimii 10 ani
-          ati avut trei rezultate normale in 3 ani consecutiv
-          ati fost supusa unei histerectomii totale (indepartarea pe cale chirurgicala a uterului si a colului uterin)
-          nu prezentati factori de risc: inceperea vietii sexuale la varste mici, multipli parteneri sexuali, diverse boli cu transmitere sexuala inclusiv infectia HPV sau HIV, fumatul, ereditate, antecedente familiale de cancer de col, etc.
4.       Colesterolul, analiza de sange care masoara colesterolul total, LDL (colesterolul rau ) si HDL (colesterolul bun): incepand cu varsta de 20 de ani este recomandat sa o faceti o data la 5 ani.Un nivel ridicat al colesterolului total (>200) si al LDL (>100) indica un risc crescut pentru boli coronariene.
5.        Cancerul de colon si rectal: examinarea ar trebui facuta dupa varsta de 50 de ani sau mai devreme in cazul in care prezentati un risc crescut fata de aceasta afectiune. Frecventa examinarilor depinde de tipul investigatiilor care se efectueaza: detectarea sangerarilor oculte (FOBT) - o data pe an, sigmoidoscopie flexibila – o data la 5 ani, colonoscopie – o data la 10 ani.
6.       Controlul stomatologic: este recomandata examinarea dintilor si a gingiilor cel putin o data pe an.
7.       Diabetul: Incepand cu varsta de 45 de ani sau mai devreme daca prezentati risc pentru aceasta boala, se recomanda analiza zaharului din sange (glicemia) o data la 3 ani.
8.       Controlul oftalmologic: este recomandat sa mergeti la medicul oftalmolog ori de cate ori aveti probleme cu ochii sau cel putin o data intre 20-29 ani, de cel putin doua ori intre 30-39 ani, o data la 2-4 ani intre 40 si 64 ani si o data pe an dupa 65 de ani.
9.       Osteoporoza: Dupa 65 de ani sau mai devreme in cazul in care prezentati factori de risc la acesta afectiune, se recomanda efectuarea testului de depistare a osteoporozei si anume, Osteodensitometria. Metoda consta in masurarea densitatii osoase si aprecierea calitatii osului.
10.   Controlul greutatii: pentru a determina daca greutatea pe care o aveti reprezinta un risc pentru sanatate, masurati-va greutatea si inaltimea pentru a determina IMC (indicele de masa corporala). Persoanele supraponderale sunt mai predispuse la boli cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arteriala, comotie cerebrala, infarct miocardic, etc. Pentru o greutate normala valoarea indicelui de masa corporala (IMC – masura a greutatii sanatoase a corpului pe baza de greutate si inaltime) trebuie sa fie cuprinsa intre 18,5 si 24,9. Cum se calculeaza? Simplu ! Greutatea în kilograme a corpului, împărţită la pătratul înălţimii (ex. Greutate = 70 kg, Inaltime = 1,75 m, IMC = 70/ 1,75x1,75 = 22,88)
Alte teste si investigatii pe care este bine sa le efectuati sunt:
-          Analize ale sangelui pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala (BTS) : chlamidia, herpesul genital, gonoreea, hepatita B, SIDA (cauzata de infectie cu virusul imunodeficientei umane sau HIV), papilomavirusul uman HPV (negi genitali), sifilis si trichomoniaza. Se recomanda ca inaintea inceperii unei relatii sexuale, ambii parteneri sa isi faca aceste teste.
-          Controlul dermatologic: dupa varsta de 20 ani, se recomanda efectuarea periodica (functie de sfatul medicului) a unei dermatoscopii, utila pentru diagnosticul si supravegherea leziunilor pigmentate (nevi) cu potential cancerigen.
-          Audiograma: se recomanda a fi facuta o data la 10 ani pana la varsta de 50 de ani si la 3 ani o data dupa aceasta varsta.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Herpesul genital Herpesul genital, o boala transmisa pe cale sexuala, este o infectie cauzata de virusul simplex. Exista doua tipuri de virusi simplex care pot cauza herpesul.
Despre HPV Dacă nu aţi auzit încă de virusul papiloma uman (HPV), nu sunteţi singura persoană. Chiar dacă HPV este frecvent întâlnit, multe persoane ştiu foarte puţine lucruri despre el sau chiar deloc. HPV afectează atât femeile cât şi bărbaţii. În plus este un virus care nu determină întotdeauna simptome.
Alba: Campanie de informare medicală, o premieră la nivel naţional O campanie de informare pe teme medicale, desfăşurată în premieră naţională, va avea loc în municipiul Alba Iulia, în perioada martie-decembrie, sub genericul ''Alba Iulia - Capitala Sănătăţii în 2012'', acţiune derulată de autorităţile locale în parteneriat cu Consiliul Judeţean (CJ) Alba, Direcţia...
Testul Papanicolau poate depista şi alte forme de cancer în afară de cel de col uterin Testul pentru depistarea cancerului de col uterin, cunoscut sub denumirea de testul Papanicolau sau 'Pap', se pare că poate de asemenea detecta cancerul ovarian şi cel de endometru, potrivit unui studiu clinic pilot publicat în ediţia de miercuri a revistei americane 'Science Translational Medicine'...
Verificarea periodica a starii de sanatate pentru femei In zilele noastre, indiferent ca avem 25, 35 sau 55 de ani trebuie sa stim ca un examen medical periodic reprezinta o necesitate si trebuie sa actionam in consectinta.
Campanie pentru testul Papanicolau, în scopul prevenirii cancerului de col uterin Testul Papanicolau reprezintă o metodă la îndemâna oricărei femei pentru a preveni cancerul de col uterin, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, medicul Elena Susanu, de la Grupul Medical Romgermed.