Cele mai citite
 


CMR şi COPAC au sesizat avocatul poporului
miercuri, 12 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Colegiul Medicilor din România (CMR) şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România au sesizat Avocatul Poporului cu privire la aspecte care vizează neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă cu nr. 36/2010 privind modificarea şi completarea OG nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.
Cele două organizaţii au solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea actului normativ amintit.

''Efectuarea acestui control poliţienesc al prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată de către organele de poliţie, în condiţiile în care nu există niciun fel de garanţii legale de natură să asigure evitarea unor abuzuri, aduc atingere dreptului la integritatea psihică a persoanei respective. Putem imagina nenumărate situaţii în care persoana respectivă, bolnavă fiind, din motive neimputabile (imobilizare la pat, pierderea cunoştinţei, părăsirea de urgenţă a domiciliului pentru scurte perioade de timp pentru procurarea de medicamente etc.) nu este prezentă permanent la adresa de domiciliu sau la reşedinţa indicată. Permanenta teamă de a nu fi găsită de către organele de control creează persoanei respectiv e o stare de tulburare care îi afectează integritatea psihică'', se arată în motivarea acţiunii.

De asemenea, prof. Alina Sirca a sesizat în nume propriu aceeaşi instituţie cu privire la ordonanţa care reglementează concediile.

''Sunt încălcate grav drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, practic se instituie principiul periculos, de sorginte totalitară, al limitării severe al dreptului de liberă circulaţie şi al arestului la domiciliu, arest cosmetizat sub formă la fel de gravă 'arest pe caz de boală', decis printr-o măsură pur administrativă, în absenţa totală a controlului vreunei instanţe de judecată'', scrie în sesizare prof. Sirca.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CMR şi COPAC vor organiza "Săptămâna pacienţilor" Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România în parteneriat cu Colegiul medicilor din România vor organiza începând de luni şi până duminică cea de-a II-a ediţie a "Săptămânii pacienţilor", eveniment care îşi propune să aducă în spaţiul public problemele pacienţilor, să creeze...
CMR şi COPAC au demarat campania naţională de informare 'Săptămâna pacienţilor' Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) şi Colegiul Medicilor din România au demarat, luni, campania naţională de informare ''Săptămâna pacienţilor'', realizată sub înaltul patronaj al Guvernului.
COPAC şi CMR au lansat a doua ediţie a evenimentului "Săptămâna pacienţilor" Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România în parteneriat cu Colegiul medicilor din România lansează miercuri cea de-a II-a ediţie a "Săptămânii pacienţilor", care îşi propune să aducă în spaţiul public problemele pacienţilor, să creeze un dialog constant şi constructiv între...
CMR: Coplata va lăsa pacienţii fără acces la serviciile medicale Colegiul Medicilor din România (CMR) şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) îşi manifestă dezacordul faţă de adoptarea Legii nr. 220/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (Legea coplăţii), se arată într-un...
Colegiul Medicilor din România califică drept 'superficială' ancheta de la Spitalul judeţean Buzău Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România (CMR) consideră ''superficială'' ancheta care s-a desfăşurat la secţia de pediatrie a Spitalului judeţean Buzău şi respinge ''cu fermitate'' încercarea de a se transfera întreaga responsabilitate asupra corpului medical.
Colegiul Medicilor din România solicită rectificarea de urgenţă a bugetului Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită de urgenţă rectificarea bugetului şi alocarea sumelor necesare pentru funcţionarea sistemului spitalicesc şi pentru tratarea bolnavilor din România.