Cele mai citite
 


Muzica lui Mozart nu măreşte inteligenţa (studiu)
miercuri, 12 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Muzica lui Mozart nu măreşte inteligenţa celor care o ascultă, contrar unei idei ce s-a răspândit în urma unui studiu publicat în 1993, au concluzionat luni cercetătorii austrieci, potrivit AFP.
O echipă de la Facultatea de psihologie din Viena a compilat rezultatele studiilor care încercau să reproducă 'efectul Mozart' începând din 1993 şi nu a găsit probe semnificative privind existenţa acestui fenomen, a informat Universitatea din Viena într-un comunicat.

Acum 17 ani, cercetători ai Universităţii din California au arătat că un grup de adolescenţi au obţinut rezultate mai bune la teste de raţionament după ce au ascultat Sonata pentru două piane în Re major de Mozart (1781) decât cei care ascultaseră altceva sau rămăseseră într-o sală silenţioasă.

Din cele circa 3.000 de cazuri compilate din nu mai puţin de 40 de studii din diverse ţări, echipa Universităţii din Viena nu a putut evidenţia vreo probă privind existenţa 'efectului Mozart'.

'Cei care au ascultat muzică, Mozart sau altceva - Bach, Pearl Jam - au rezultate mai bune decât cei din grupul silenţios. Se ştie însă că o persoană este mai performantă dacă există un stimul', a explicat pentru?AFP Jakob Pietschnig, care a condus studiul.

În 1993 nu au fost vizate decât 36 de persoane, a amintit Pietschnig. Potrivit acestuia, un studiu cu un rezultat pozitiv are mai multe şanse de a fi preluat de revistele ştiinţifice decât un studiu cu un rezultat negativ.

Publicarea în revista Nature a studiului privind 'efectul Mozart', în 1993, a avut un impact considerabil în opinia publică, determinând unele creşe americane să difuzeze zilnic muzică clasică iar statul american Georgia (sudul SUA) să ofere câte un CD cu muzică clasică fiecărui nou-născut.

Jakob Pietschnig a amintit că studiul fusese realizat în rândul adulţilor, nu al copiilor, şi că era vorba de a măsura punctual capacităţi cognitive spaţiale, nu inteligenţa.

'Recomand tuturor să asculte Mozart, dar acest lucru nu le va mări capacităţile cognitive cum speră unii', a declarat acesta.

'Efectul Mozart' figurează în poziţia a şasea pe lista întocmită de psihologul american Scott E. Lilienfeld cu privire la 50 de mari mituri ale psihologiei populare ('50 Great Myths of Popular Psychology', 2009), adaugă sursa citată.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Psihologii au determinat printr-un studiu efectele pozitive ale hipnozei în tratamentul cancerului Un grup de cercetători în psihologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj au realizat un studiu, în cadrul unui parteneriat cu un institut american, care demonstrează că hipnoza are efecte pozitive în tratamentul pacientelor care suferă de cancer la sân.
SUA: Nou tratament promiţător împotriva bolilor parazitare Cercetători americani au identificat un nou tratament care ar putea fi eficient în combaterea unor boli parazitare care provoacă peste 50.000 de decese anual, potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature, citat de agenţiile EFE şi AFP.
Un somn insuficient şi de proastă calitate ar putea favoriza apariţia bolii Alzheimer (studiu) Cercetători de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore (SUA) au pus în evidenţă o legătură între durata şi calitatea somnului şi unele semne caracteristice ale bolii Alzheimer, scrie passionsante.be.
Ţesut cardiac funcţinal, obţinut din celule ale epidermei (studiu) O echipă de cercetători de la Massachusetts General Hospital (SUA) a obţinut ţesut cardiac funcţional din celule stem provenite din celule ale epidermei, conform unui material publicat de revista Circulation Research.
Un studiu a încercat să evalueze în ce măsură tinerii americani sunt dependenţi de internet Unul din 25 de adolescenţi americani au mărturisit că resimt 'nevoia irezistibilă' de a naviga pe Internet, se simt tensionaţi atunci când nu se află on-line sau au încercat să se lase de internet ori măcar să reducă timpul pe care îl petrec conectaţi, relevă un studiu preluat vineri de Reuters.
Cercetători americani au dezvoltat în laborator ţesuturi ale corzilor vocale Cercetători americani au dezvoltat în laborator ţesuturi ale corzilor vocale, care ar putea fi utilizate la realizarea de grefe şi ajuta astfel milioane de persoane care suferă de afecţiuni vocale, se arată într-un studiu publicat miercuri şi citat de AFP.