Cele mai citite
 


Călăraşi: Focar de varicelă la o grădiniţă cu program prelungit
miercuri, 12 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un focar de varicelă a fost identificat într-o grădiniţă din municipiul Călăraşi.
Conform Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Călăraşi, la nivelul judeţului au fost înregistrate cazuri de varicelă şi, în prezent, este identificat un focar la grădiniţa cu program prelungit nr. 4 din Călăraşi, în rândul copiilor de aici fiind raportate, începând cu 6 mai, unsprezece îmbolnăviri.
Varicela este o boală contagioasă cu transmitere aerogenă, cu o contagiozitate foarte mare (95-98 % din persoanele nevaccinate şi care nu au făcut boala, dar vin în contact cu un caz de varicelă dezvoltă boala într-un interval de 14-21 zile).
În România, vaccinarea antivariceloasă nu este inclusă în calendarul naţional de vaccinări. În ţările în care nu există o vaccinare sistematică împotriva acestei boli, varicela evoluează endemoepidemic (adică pe fondul înregistrării unor cazuri sporadice, periodic, pe măsura cumulării de persoane receptive, se înregistrează izbucniri epidemice).
Neincluderea vaccinării împotriva varicelei în Programul Naţional de Vaccinări, contagiozitatea foarte mare a bolii şi transmiterea aerogenă sunt motivele principale care fac ca de regulă apariţia unui caz într-o colectivitate să genereze focare de colectivitate.
Sursa de infecţie pentru varicelă o reprezintă întotdeauna omul bolnav, care poate fi bolnav de varicelă sau bolnav de zona zoster, ambele boli fiind produse de acelaşi virus (virusul varicelo-zosterian).
Varicela se înregistrează de regulă la copii şi adulţii tineri, iar zona zoster la persoane adulte şi vârstnici.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Călăraşi: Un nou focar de varicelă la o creşă săptămânală Un nou focar de varicelă a fost identificat într-o creşă din municipiul Călăraşi.
Vaslui: Şase focare de varicelă, în atenţia Direcţiei de Sănătate Publică Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui monitorizează în această perioadă şase focare de varicelă, toate înregistrate la unităţi de învăţământ din mediul urban. Potrivit autorităţilor sanitare vasluiene, cele mai multe cazuri de varicelă s-au înregistrat la o grădiniţă din municipiul Huşi, unde 52...
Focar de varicelă la o grădiniţă din Vaslui Aproape 50 de copii de la o grădiniţă din judeţul Vaslui s-au îmbolnăvit în acest an de varicelă, la acea unitatea de învăţământ focarul fiind încă activ.
DSP se confruntă cu un focar de varicelă la o grădiniţă din Râmnicu Vâlcea Un focar de varicelă a fost depistat de Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea la o grădiniţă din municipiul Râmnicu Vâlcea, unde 13 preşcolari au fost diagnosticaţi cu această afecţiune, a declarat luni pentru AGERPRES directorul instituţiei, Mihaela Brănescu.
Ialomiţa: Cazuri de varicelă la o grădiniţă din Slobozia Peste 20 de cazuri de îmbolnăvire cu varicelă, cunoscută în limbajul popular ca vărsat de vânt, au fost înregistrate în ultima săptămână la Grădiniţa cu program prelungit nr. 2 din Slobozia.
Vâlcea: Cazuri de varicelă şi scarlatină depistate de inspectorii DSP în unităţile şcolare din judeţ Mai multe cazuri de varicelă şi scarlatină au fost depistate în grădiniţele şi şcolile vâlcene de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) în perioada ianuarie - februarie 2012, a declarat, marţi, pentru AGERPRES directorul instituţiei, dr. Maria Murăruş.