Cele mai citite
 


Mureş: Aproximativ 800 de cai diagnosticaţi cu anemie infecţioasă vor fi sacrificaţi
miercuri, 12 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Directorul coordonator al Direcţiei Sanitar-Veterinare Mureş, Lucian Goga, a precizat, marţi, că în judeţ a fost declanşată acţiunea de eradicare a anemiei infecţioase ecvine, o boală virală care afectează 800 de cai din cei 17.000 aflaţi în evidenţe.
''În fiecare an, conform Programului Strategic, recoltăm sânge de la cai, iar cei diagnosticaţi seropozitivi, adică purtători ai bolii, sunt trecuţi în Registrul de epizootii. Avem în judeţul Mureş 800 de cai seropozitivi în evidenţele noastre. Aceşti cai au fost diagnosticaţi în decursul anilor, pentru că de-acum 4 ani noi nu am mai scos din efectiv caii bolnavi de anemie infecţioasă din cauza lipsei de fonduri'', a menţionat Goga.
Potrivit acestuia, ANSVSA a ordonat această acţiune de eradicare a anemiei infecţioase, fiind constituită o comisie de evaluare a acestor animale.
''Odată cunoscuţi aceşti cai bolnavi, comisia se deplasează la faţa locului şi evaluează animalele la preţul pieţei libere. Din cei 800 de cai noi am evaluat aproape 300 de cai şi am trimis primele două transporturi de cai la abator, ultimul ieri (luni -n.r.). În total 42 de cai au fost trimişi la abatorizare. Carnea provenită din sacrificarea acestor animale este comestibilă'', a subliniat Goga.
El spune că a întâmpinat, în acest sens, dificultăţi din partea oamenilor care au animale bolnave, dar susţine că acţiunea este obligatorie.
''Oamenii vor fi despăgubiţi şi dacă nu scoatem aceşti cai din efectiv şi nu eradicăm această boală riscăm ca toţi caii să se îmbolnăvească, iar atunci pagubele vor fi enorme. Este o boală transmisibilă, se transmite prin insecte, prin montă, prin coabitare, deci prin diverse metode. Dacă nu eliminăm caii din efectiv, sursa rămâne'', a mai spus şeful DSV Mureş.
La nivelul DSV Mureş a fost alocat 1 milion de lei pentru despăgubiri, iar după ce dosarele sunt aprobate, oamenii îşi vor primi banii. Şeful instituţiei a arătat, totodată, că refuzul proprietarilor de a sacrifica animalele care suferă de boli infecto-contagioase se sancţionează cu amendă de la 2.400 la 3.600 de lei.
''Sperăm că pe cale paşnică putem rezolva (...)Avem termen de 15 mai de la Autoritate, dar faptic nu avem cum să terminăm'', a precizat şeful DSV Mureş.
Goga a mai arătat că judeţul este pe unul dintre locurile fruntaşe din acest punct de vedere, în zona Sighişoara existând cei mai mulţi cai bolnavi, cam 200 de animale. Preţul mediu practicat pe piaţă pentru un cal se ridică la 1.900 lei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Caraş-Severin: Circa 70 de cai cu anemie infecţioasă urmează să fie sacrificaţi Aproximativ 70 de cai bolnavi de anemie infecţioasă vor fi sacrificaţi, până la sfârşitul lunii viitoare, în judeţul Caraş-Severin, după ce, anul trecut, alte aproape 250 de animale din gospodăriile cărăşenilor au ajuns în abatoare
Bugetul ANSVSA, suplimentat cu 94 milioane de lei Bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pentru 2011 a fost suplimentat cu suma de 94 milioane de lei, conform deciziei membrilor comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite.
Harghita: Medicii veterinari lichidează toate cazurile de anemie infecţioasă la cai Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Harghita va lichida, în această lună, toate cazurile de anemie infecţioasă depistate la caii din judeţ.
Bihor: Caii cu anemie infecţioasă nu sunt sacrificaţi din lipsă de bani pentru despăgubiri Nici un cal bolnav cu anemie infecţioasă (AIE) nu a fost sacrificat anul trecut pentru eradicarea bolii şi niciun proprietar nu a fost despăgubit de stat pentru animalul decedat din cauza AIE, cu toate că au fost semnalate 29 de cazuri, a declarat marţi dr. Gelu Mircea Budău, directorul coordonator al...
Bihor: Acţiuni de eradicare a anemiei infecţioase ecvine, spre final Specialiştii veterinari bihoreni continuă acţiunile de eliminarea tuturor cailor bolnavi de anemie infecţioasă din judeţ, dar întâmpină dificultăţi în convingerea proprietarilor care nu pot să renunţe uşor la calul din gospodărie.
Bacău: Mai multe focare de anemie infecţioasă la cai şi de rabie, urmărite de medicii veterinari Specialiştii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău au urmărit cu prioritate în acest an gestionarea celor 12 focare de anemie infecţioasă şi opt de rabie apărute în judeţ, dar nu s-au mai înregistrat cazuri de tuberculoză la vaci şi pestă porcină, a declarat miercuri...