Cele mai citite
 


Mureş: Depistarea infecţiilor nozocomiale, deficitară în toate unităţile sanitare
miercuri, 12 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Târgu Mureş, 12 mai /Agerpres/ - Controlul declanşat în toate spitalele din judeţ pentru depistarea eventualelor infecţii nozocomiale, care ar putea pune în pericol pacienţii, a evidenţiat că depistarea, înregistrarea şi declararea infecţiilor nozocomiale sunt deficitare în toate unităţile sanitare, cu excepţia Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.
Potrivit raportului de control dat publicităţii miercuri de Direcţia de Sănătate Publică Mureş, în unele unităţi sanitare cu paturi verificate, cum ar fi Spitalul Sovata, Spital Sîngeorgiu de Pădure, Spital Sărmaşu şi Centrul de Sănătate Miercurea Niraj, nu a fost elaborat ghidul de prevenire a infecţiilor nozocomiale, iar în restul spitalelor ghidul este în curs de finalizare.
Controlul a mai scos la iveală faptul că în 25 secţii şi clinici aparţinând Spitalului Clinic Judeţean Mureş, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Spitalului Municipal Sighişoara şi Spitalului Orăşenesc Sîngeorgiu de Pădure, spaţiile pentru depozitarea şi prelucrarea produselor şi ustensilelor de curăţenie nu sunt corespunzătoare, fiind comune cu alte activităţi.
Echipele de control au mai constatat că toate spitalele verificate sunt autorizate sanitar cu planuri de conformare care prevăd igienizarea şi reamenajarea unor clădiri şi spaţii, asigurarea circuitelor funcţionale şi dotări conform normelor sanitare în vigoare şi că în patru spitale - Spitalul Târnăveni, Spital Sovata, Spital Sîngeorgiu de Pădure şi Centrul de Sănătate Miercurea Niraj - nu există medic coordonator pentru prevenirea şi controlul infecţiilor nozocomiale.
'În secţiile de spital supraaglomerate cu pacienţi, respectiv în unităţile subdimensionate unde lipsesc spaţiile şi dotările necesare, conform normelor, se constată respectarea parţială a planului anual de supraveghere şi control al infecţiilor nozocomiale', precizează raportul de control.
Au fost, de asemenea, constatate deficienţe în privinţa sterilizării instrumentarului, cum ar fi lipsa spaţiilor şi circuitelor în unele puncte de sterilizare aferente blocului operator.
'În condiţiile în care există şi se utilizează aparate de sterilizare cu vapori de apă saturaţi sub presiune, în unele spitale, sterilizarea se realizează cu căldură uscată, deşi dispozitivul medical suportă sterilizarea de elecţie recomandată conform normelor. În plus, s-a constatat dotarea parţială cu teste de control în şase spitale municipale şi orăşeneşti, adică lipsa testului 'integrator' şi/sau biologic', se mai menţionează în raport.
În document se mai arată că, exceptând staţia centrală de sterilizare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, există deficienţe privind sterilizarea cu oxid de etilenă şi lipsesc spaţiile, circuitele şi dotările necesare.
În privinţa controlului medical periodic, acesta se respectă în toate unităţile sanitare verificate, conform prevederilor legale.
Scopul acţiunii de control a fost verificarea respectării prevederilor Ordinului MSF nr. 916/2006, privind aprobarea normelor de supraveghere, prevenire ş control al infecţiilor nozocomiale în unităţile sanitare, verificarea respectării prevederilor Ordinului 261/2006, pentru aprobarea normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare, verificarea asigurării cu materiale de curăţenie.
Controalele au fost declanşate după ce cinci femei din Bucureşti s-au îmbolnăvit grav, în luna aprilie - două dintre paciente ajungând în stare de comă profundă -, din cauza unei infecţii pe care au contractat-o după ce au fost internate în secţia de ginecologie a spitalului CF 2 din Capitală. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
IUBCvT Târgu Mureş a reziliat în urmă cu doi ani contractul pentru un săpun lichid neconform Şefa Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Klara Brânzaniuc, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că în urmă cu doi ani instituţia a fost nevoită să rezilieze contractul cu un furnizor de săpun dezinfectant din Târgu Mureş, după ce acesta s-a dovedit...
IUBCvT Târgu Mureş a reuşit a şasea operaţie de transplant de cord din acest an Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş a reuşit, marţi noaptea, al şaselea transplant de cord de la începutul acestui an, fiind deocamdată singurul centru de profil din România care a făcut astfel de intervenţii în 2016.
IUBCvT Târgu Mureş urmează să efectueze primul transplant de cord din acest an Medicii din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş urmează să efectueze, joi, primul transplant de cord din acest an, în urma unei prelevări de organe realizate la Iaşi, a anunţat şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară şi Cardiologie Pediatrică, prof...
Târgu Mureş: Transplant de cord la un pacient care a mai suferit în trecut o operaţie pe cord deschis O echipă multidisciplinară condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a efectuat vineri al cincilea transplant de inimă din acest an, la un bărbat în vârstă de 38 de ani din judeţul Arad...
IUBCvT Târgu Mureş a reuşit al cincilea transplant cardiac de la începutul anului O echipă de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, condusă de dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, a realizat, duminică, al cincilea transplant cardiac din acest an, salvând viaţa unui tânăr în vârstă de 18 ani din Vaslui, care...
REPORTAJ/Peste 150.000 de pacienţi şi numeroase tehnici noi în transplantul cardiac, la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş a avut, în cei 20 de ani de activitate, peste 150.000 de pacienţi, au fost realizate 55 de transplanturi cardiace şi s-au introdus unele tehnici în premieră în România, graţie unor cercetări începute încă din anii '50...