Cele mai citite
 


Harghita: Aparatură folosită în premieră în România, donată Spitalului Judeţean
miercuri, 12 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Miercurea Ciuc, 12 mai /Agerpres/ - Aparatură folosită în premieră în România în chirurgia ortopedică pediatrică a fost donată Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc de către un spital de copii din Budapesta.
Tehnologia respectivă a fost donată de Spitalul Pal Heim din capitala Ungariei, prin intermediul Serviciului Internaţional pentru Salvarea Copiilor de la Budapesta.
Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferencz, a declarat, miercuri, că folosirea aparaturii reduce timpul de imobilizare la pat după o intervenţie chirurgicală şi, implicit, cheltuielile de spitalizare.
Este vorba despre nişte tije speciale care se introduc în osul fracturat şi care permit ca micuţii să se dea jos din pat la puţin timp de la operaţie.
Potrivit sursei citate, pentru copii, care sunt în permanentă mişcare, este extrem de important să nu fie imobilizaţi mult timp la pat, în acest fel fiind redus stresul după operaţie.
Tehnologia a fost dezvoltată de chirurgii ortopezi americani şi, potrivit directorului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, nu se foloseşte, deocamdată, în România.
Donaţia, în valoare de 100.000 de euro, a fost făcută de Spitalul de copii Pal Heim din Budapesta, prin intermediul Serviciului Internaţional de Salvare a Copiilor care ducea, anual, la Spitalul din capitala Ungariei, copii din Harghita pentru intervenţii chirurgicale.
'Probabil s-au gândit că este mai ieftin să aducă aparatura aici şi să ne înveţe pe noi să o folosim, decât să transporte copiii în Ungaria pentru intervenţii', a spus dr. Demeter.
De altfel, în această săptămână, chirurgi din Ungaria îi învaţă pe specialiştii harghiteni să folosească această tehnologie.
Directorul Spitalului din Miercurea Ciuc a ţinut să adauge că, în viitor, trebuie cumpărat un aparat de radiologie mobilă, adaptat tehnicii primite, întrucât cel existent are 17 ani şi este cunoscut faptul că micuţii sunt mult mai sensibili la radiaţiile gama decât adulţii.
Medicii din Ungaria, care activează în cadrul Serviciului Internaţional pentru Salvarea Copiilor, evaluează de două ori pe an, în lunile mai şi octombrie, starea de sănătate şi evoluţia copiilor din Harghita, aflaţi în plasament familial sau a celor cu probleme deosebite. Ei oferă sfaturi părinţilor şi acordă ajutor şi altor persoane care au o situaţie materială specială.
Specialiştii din ţara vecină ţin permanent legătura cu medicii de familie harghiteni şi, atunci când unii copii sunt depistaţi cu afecţiuni care nu pot fi tratate în România, aceştia beneficiază de tratament la clinici din Budapesta. Din 1991, de când a început colaborarea cu Serviciul Internaţional de Salvare a Copiilor, sute de copii din Harghita, indiferent de etnie, au fost trataţi în spitale din Budapesta. De asemenea, în fiecare an, medici şi asistenţi din Harghita participă la cursuri, în diferite clinici din capitala ţării vecine.
Serviciul Internaţional pentru Salvarea Copiilor are filiale în Ungaria, Germania, Austria sau România. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: Medici voluntari din Ungaria consultă gratuit copiii aflaţi în dificultate O echipă de medici specialişti voluntari din Ungaria, de la Serviciului Internaţional de Salvare a Copiilor, se află în Harghita, în această săptămână, pentru a oferi consultaţii gratuite copiilor aflaţi în dificultate, acţiunea devenind, în ultimii ani, tradiţională.
Olt: Intervenţie chirurgicală în premieră pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina O echipă formată din trei medici printre care şi un obstetrician de la Spitalul Niguarda din Milano a efectuat vineri o intervenţie chirurgicală cu laparoscopul din blocul materno-infantil al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, intervenţie ce constituie o premieră pentru spitalul din Slatina.
Harghita: La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a debutat în premieră activitatea de neurochirurgie La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a debutat în premieră activitatea de neurochirurgie, iar pacienţii din Harghita nu vor mai fi nevoiţi să meargă să se trateze în judeţele învecinate.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Harghita: Mii de copii aflaţi în dificultate, consultaţi gratuit de medici voluntari din Ungaria Mii de copii harghiteni aflaţi în dificultate sunt consultaţi gratuit, de două ori pe an, de medici şi profesori universitari din Ungaria, membri ai Serviciului Internaţional de Salvare a Copiilor, care le evaluează starea de sănătate dar oferă şi ajutor pentru tratarea în clinici din Budapesta, dacă...
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...