Cele mai citite
 


Cluj: Asistenţii din creşe învaţă să depisteze autismul
joi, 13 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Asistenţii medicali care lucrează în creşele din Cluj vor fi instruiţi, în mod gratuit, de medicii de la Clinica de Psihiatrie infantilă, în cadrul unui program care are ca scop depistarea copiilor care ar putea prezenta semne de autism.
Cursurile vor fi organizate la iniţiativa Asociaţiei de Autism Transilvania, care a fost înfiinţată de câţiva părinţi ai căror copii s-au născut cu această boală.
''Diagnosticarea copiilor care ar putea suferi de autism înainte de 36 de luni este teribil de importantă pentru că după această vârstă recuperarea este din ce în ce mai dificilă. Chiar dacă descoperirea se face la 3, 4 sau 5 ani, este prea târziu, iar diferenţa constă între a avea un copil total dependent de tine şi practic de toată familia sau a avea un copil semiindependent sau de ce nu, un copil aproape normal'', a explicat, miercuri, pentru Agerpres, Milena Prună, de la Asociaţia de Autism Transilvania.

După instruirea asistenţilor medicali va urma o etapă de testare a micuţilor, în sensul că vor fi observaţi pentru ca personalul care se ocupă de ei la creşă să poată completa un formular cu câteva întrebări, pe baza cărora se poate face un pre-diagnostic. Asistenţii medicali vor putea astfel să îşi dea seama dacă un copil prezintă sau nu semne ale unei afecţiuni din spectrul autist, iar în acest caz părinţii vor fi sfătuiţi să meargă la un consult de specialitate.

''Este foarte important acest moment, în primul rând pentru a nu se pierde inutil vremea şi în al doilea rând pentru a nu-i speria pe părinţi, care, fireşte, acceptă greu realitatea. Ei vor fi îndreptaţi către un medic specialist, iar copilul va continua să rămână în comunitatea în care a intrat pentru că este foarte bine pentru ei să crească într-un mediu cât mai normal. De fapt, recuperarea lor este accelerată dacă sunt înconjuraţi de copii care nu au probleme. Singurul lucru care ne pune în dificultate este că un copil autist are nevoie de un asistent personal, care să se îngrijească numai de el, iar noi nu putem asigura aşa ceva'', a explicat directoarea centrului administrativ al creşelor din Cluj, Mărioara Neamţ.
În Cluj au fost diagnosticaţi cu autism, până în prezent, 200 de copii. Potrivit statisticilor, în lume, un copil din 166 se naşte cu autism, dar specialiştii sunt alarmaţi de faptul că media a crescut, în ultimii ani, 1 la 300.

''Una dintre dificultăţile pe care le prezintă această boală este faptul că se cunosc puţine lucruri despre ea, nu se ştie care sunt cauzele, nu se poate depista înainte de naştere, iar perioada optimă de diagnosticare este între 18 şi 36 de luni. Din cauza faptului că se cunosc puţine lucruri şi medicii de familie sunt destul de puţin familiarizaţi cu simptomele, există cazuri în care trimit acasă copii cu afecţiuni din spectrul autist, considerând că este doar o etapă în dezvoltare'', a mai spus Milena Prună.

Asociaţia de Autism Transilvania a depus în Parlament un proiect de lege prin care să se iniţieze un program naţional de screening al copiilor de către medicii pediatrii, în felul acesta putând fi cuprinşi şi micuţii care nu merg la creşe. Proiectul se află în dezbatere la Camera Deputaţilor.
La finalul acestui program demarat de Asociaţie şi Primăria Cluj-Napoca se va întocmi un raport care va fi folosit ca argument în susţinerea proiectului de lege. Totuşi, Asociaţia de Autism Transilvania va demara la toamnă un alt proiect, de instruire a medicilor de familie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Elena Mitrea (PSD): Legea 151 care protejează persoanele cu TSA este inaplicabilă Situaţia persoanelor care suferă de autism este departe de a fi rezolvată la un nivel corespunzător în România, a declarat, marţi, la Parlament, senatorul Elena Mitrea în cadrul dezbaterii "Autismul există - O mână întinsă celor care pot fi salvaţi".
Proiectul 'Şi ei trebuie să aibă o şansă' - strategie pentru persoanele cu autism Proiectul 'Şi ei trebuie să aibă o şansă', destinat copiilor şi tinerilor afectaţi de tulburări de spectru autist (TSA) îşi propune creşterea şanselor de integrare socială a acestora şi, ulterior, de acces pe piaţa muncii, prin diagnosticarea precoce şi facilitarea accesului la servicii şi programe de...
Cluj: Robot folosit pentru studiul autismului Cluj-Napoca, 4 ian /Agerpres/ - O echipă de specialişti de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) va face un studiu în cadrul căruia un roboţel numit Probo va fi folosit pentru a-i determina pe câţiva copii care suferă de autism să deprindă noi...
Cluj: Deputatul Mircia Giurgiu propune înfiinţarea Zilei Ambulanţei Cluj-Napoca, 1 nov /Agerpres/ - Deputatul democrat-liberal Mircia Giurgiu a iniţiat un proiect de lege, împreună cu sindicatele ambulanţierilor, pentru instituirea unei zile dedicate acestui serviciu, în data de 28 iulie.
Cluj: Roboterapia pe copiii cu autism a avut rezultate încurajatoare, consideră psihoterapeuţii Cluj-Napoca, 25 ian /Agerpres/ - Rezultatele roboterapiei efectuate la Cluj pe un grup de copii cu afecţiuni din spectrul autist încurajează echipa de psihoterapeuţi de la Facultatea de Psihologie a UBB să ia în considerare ideea achiziţionării unui asemenea echipament.
Aproximativ 200 de copii din Vâlcea suferă de autism, potrivit unui raport al DGASPC Aproximativ 200 de copii suferind de autism sunt monitorizaţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea, a declarat miercuri directorul instituţiei, Nicolae Badea, în şedinţa Comitetului pentru Dialog Social de la Instituţia Prefectului.