Cele mai citite
 


La limita supravieţuirii, natura consideră că femeile sunt mai importante decât bărbaţii
duminică, 1 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Sanatate si frumusete
 

În cazul mamiferelor aflate în situaţii de supravieţuire la limită, aşa cum ar fi perioadele prelungite de foamete, se pare că natura le favorizează pe femele, considerându-le mai importante decât masculii, conform unui studiu realizat de cercetători de la Centrul Medical al Universităţii din Pittsburgh, conform site-ului LiveScience.com.

Oamenii de ştiinţă ştiau că în cazul mamiferelor, organismul masculilor şi al femelelor răspunde diferit atunci când se confruntă cu o situaţie de criză aşa cum este foametea - celulele din organismul unui mascul tind spre conservarea proteinelor, în timp ce cele din organismul unei femele tind spre conservarea grăsimilor.

Ce se întâmplă însă în creier, acolo unde celulele nervoase au nevoie de un cumul complex de substanţe nutritive pentru a funcţiona? Un nou studiu realizat pe cobai oferă o serie de indicii pentru a răspunde la această întrebare.
"Atunci când este vorba de menţinerea în viaţă a creierului, natura se pare că a decis că femelele sunt mai importante decât masculii", se precizează într-un comunicat ştiinţific al cercetătorilor de la Universitatea din Pittsburgh.
Studiile anterioare privind reacţia organismului mamiferelor la perioade prelungite de foamete au căutat răspunsuri în special în cazul ţesuturilor bogate în nutrienţi, aşa cum sunt ţesuturile musculare, ţesuturile adipoase şi ţesuturile hepatice. Coordonatorul acestui nou studiu, Robert Clark, şi colegii săi, au cultivat celule nervoase prelevate de la cobai masculi şi femele în vase de laborator, privându-le de substanţe nutritive timp de 72 de ore.

După primele 24 de ore, neuronii proveniţi de la cobaii masculi prezentau deja un număr relevant mai mare de disfuncţii celulare comparativ cu cei prelevaţi de la femele. Astfel, un indice important al sănătăţii celulei, factorul de respiraţie celulară, a scăzut cu 70% în cazul neuronilor proveniţi de la masculi, comparativ cu o scădere de doar 50% în cazul celor proveniţi de la femele. În ceea ce priveşte aspectul celulelor recoltate, neuronii proveniţi de la masculi prezentau semne evidente de autofagie - fenomenul în care celula, privată de nutrienţi din exterior, începe să-şi consume propriile substanţe componente pentru a-şi prelungi durata de viaţă. În acelaşi timp, neuronii proveniţi de la cobaii femele au început să secrete acizi graşi şi să acumuleze trigliceride pentru a-şi prelungi supravieţuirea.AGERPRES/(Bălu Codruţ)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Femeile au un sistem imunitar mai bun decât al bărbaţilor Washington, 21 mai /Agerpres/ - Egalitatea între sexe este un concept larg răspândit în societatea modernă, însă atunci când vine vorba de sistemul imunitar, femeile sunt mai avantajate decât bărbaţii, conform unui nou studiu, preluat de agenţia de presă ANI.
Campanie de informare asupra osteoporozei în farmacii Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Un program de informare şi educare asupra riscurilor osteoporozei se va derula, pentru a treia oară, în perioada 27-29 aprilie, în farmaciile Sensiblu.
Studiu: Machiajul poate salva viaţa femeilor în vârstă Paris, 6 aprilie /Agerpres/ - Poate că momentele de aşteptare îi înfurie pe bărbaţi, însă femeile care insistă să se machieze înainte de orice ieşire din casă fac un lucru care le-ar putea salva viaţa.
In zona Tropicelor se nasc mai multe fete Paris, 8 aprilie /Agerpres/ - In zona Tropicelor, în special în Africa, se nasc mai multe fete decât în zonele reci sau temperate, conform unui studiu publicat miercuri în revista britanică Biology Letters, informează AFP.
Viata sanatoasa implica si o viata sexuala sanatoasa O viata sexuala satisfacatoare ne intareste atat relatia de cuplu cat si sanatatea. Beneficiile biologice pe care sexul le aduce in viata noastra, sunt in egala masura pentru femei si pentru barbati si nu pot fi trecute cu vederea sau subestimate.
Cele 5 simturi si viata ta sexuala Reţeta miraculoasa de făcut dragoste cu rezultate garantate de satisfacţie 100%, din păcate nu există. Uneori se întâmplă să te simţi uimitor de bine în timpul şi după o partidă de sex, alteori nu. Cu toate acestea, ai avea ceva mai multe şanse de reuşită, dacă ai încerca să te foloseşti de toate cele...