Cele mai citite
 


Femeile şi moda: studiu britanic privind înălţimea tocurilor la pantofi
luni, 2 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Sanatate si frumusete
 

Chiar daca moda se schimba, pasiunea femeilor pentru tocuri înalte ramâne neschimbata. Fie ca sunt tocuri cui sau pantofi cu talpa ortopedica, ca sunt folositi pentru plimbare sau la dans, nu exista femeie care sa nu-i încalte, riscându-si chiar sanatatea. Cel putin pâna la împlinirea vârstei de 51 de ani. În pofida pasiunii pentru tocuri, femeile decid sa-si puna acesti pantofi ''în cui'' imediat ce au trecut de fatidica vârsta. Aceasta pentru ca alegerea înaltimii tocurilor nu este numai un capriciu banal, ci si reflectarea unei schimbari profunde în viata.

O cercetare efectuată la comanda marelui magazin londonez ''Debenhams'' a trasat cu precizie toate etapele alegerii pantofilor de încălţat. Pasiunea pentru pantofii cu toc înalt începe încă din adolescenţă, mai precis la 12 ani. Cine nu-şi mai aminteşte de pantofii mamei purtaţi chiar în joacă? Apoi, pe măsura înaintării în vârstă pasiunea creşte direct proporţional cu propriul rastel de pantofi. Carrie, protagonista din serialul TV ''Sex and the city'' avea un rastel de pantofi mare cât o cameră.

Primele ''căţărări'' încep cu un toc ce are în medie de 2,5 cm, ajungând apoi la maximum de 13,5 cm, odată împlinită vârsta de 23 de ani. Mersul în echilibru precar durează până la 30-35 de ani, cu alte cuvinte până când majoritatea femeilor decide să renunţe, o decizie ce coincide adesea cu alegerea de a deveni mamă.
Odată trecută această etapă, picioarele reîncep prin a fi sacrificate pentru un ''bine superior'': purtatul de pantofi cu toc înalt şi sexy. Între 40 şi 50 de ani, femeile aleg să scadă înălţimea tocurilor. În medie, exceptând ocaziile speciale, se ajunge la circa 4,5 cm. În sfârşit, odată depăşită vârsta de 50 de ani, nu mai rămâne decât luarea unei decizii cu adevărat dureroase: scoaterea la pensie a pantofilor cu toc înalt. Această decizie are însă un impact psihologic foarte puternic.
''Este vorba de a recunoaşte că îmbătrâneşti şi astfel multe femei vor să amâne această zi tristă'', a afirmat Ed Watson, purtătorul de cuvânt al Debenhams, citat de ziarul italian Il Mattino.
Când te gândeşti că primele tocuri aveau numai o funcţie practică: vechii măcelari egipteni le purtau pentru a nu-şi murdări picioarele cu sângele animalelor. O altă curiozitate: în Massachusets pantofii cu toc erau consideraţi imorali şi o lege din 1628 interzicea încălţarea lor. În secolul al XVI-lea, în schimb, în Italia de Nord se foloseau pantofi cu talpă ortopedică chiar de 60 cm. Nu se putea merge cu ei, dar erau simbolul unei mari bogăţii.
Primul toc autentic ar data, în opinia ziarului ''Daily Star'', din vremea Monnnei Lisa, pe care Leonardo Vinci a imortalizat-o în 1507 şi pe care maestrul a pus-o să încalţe o pereche de pantofi cu toc pentru a o face mai senzuală. Oare aceasta să fie motivaţia celebrului ei surâs?, se întreabă în final Il Mattino.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studiu: Machiajul poate salva viaţa femeilor în vârstă Paris, 6 aprilie /Agerpres/ - Poate că momentele de aşteptare îi înfurie pe bărbaţi, însă femeile care insistă să se machieze înainte de orice ieşire din casă fac un lucru care le-ar putea salva viaţa.
Cum sa ne ingrijim parul (2) Nutriţia adecvată este cea mai eficientă metodă pentru a avea un păr sănătos şi aspectuos! Părul sănătos este o reflecţie a unui organism sănătos. Ca şi organismul, părul are nevoie de o dietă echilibrată pentru a-şi menţine starea bună.
Top 10 mituri false despre par Va prezentam primele 10 mituri false despre par:
Cum sa ne ingrijim parul (1) Din cele mai vechi timpuri, parul a fost vazut ca simbol al frumusetii si sanatatii unei femei. De a lungul vietii cheltuim o mica avere pentru ingrijirea podoabei noastre capilare – de la tunsoare, vopsit, tratamente, pana la tot felul de aparatura, uscatoare de par, ondulatoare, placi, etc. Dar...
Femeile nu mai vor să-şi îngroaşe buzele Se mizează acum pe naturaleţe. Femeile de azi nu mai vor buze groase sau artificiale, precum cele afişate ostentativ de unele actriţe sau manechine. Pe de altă parte, potrivit specialiştilor, această obsesie faţă de volum a provocat în unele cazuri sechele ireversibile, care acum încearcă să fie remediate...
Frumusete, sanatate si energie – alege produsele din oferta „Plus de energie, plus de sanatate” de la Centrofarm Adopta un stil de viata echilibrat si bucura-te de un plus de energie si de sanatate cu oferta Centrofarm, valabila in farmacii intre 20 iunie – 3 iulie.