Cele mai citite
 


Ticurile comportamentale la copii, comune în orfelinate, dispar după preluarea micuţilor de către asistenţi maternali (studiu)
vineri, 14 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie
 

Ticuri comportamentale precum legănarea continuă a capului, a mâinilor sau tremuratul din tot corpul, sunt comune la copiii instituţionalizaţi în orfelinate, dar de foarte multe ori dispar după ce aceşti copii sunt preluaţi de asistenţi maternali, conform unui studiu românesc realizat în cadrul Proiectului de intervenţie timpurie de la Bucureşti (Bucharest Early Intervention Project), informează Reuters.

Cu cât un copil este retras mai rapid din mediul orfelinatelor şi introdus în mediul familial asigurat de asistenţii maternali, cu atât acesta scapă mai uşor de eventualele ticuri comportamentale dobândite. Astfel de ticuri sunt comune şi în cazul micuţilor suferind de autism, însă nu este clar dacă sunt legate de existenţa unor leziuni ale creierului, conform autorilor studiului.

'Aceste rezultate subliniază nevoia plasării cât mai rapide a acestor copii în cadrul unei familii, chiar şi în sistemul de asistenţă maternală', conform unui material publicat în ultimul număr al revistei Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Dr. Charles Nelson de la Spitalul de pediatrie din Boston a coordonat munca de sistematizare a datelor obţinute prin Proiectul de intervenţie timpurie, un studiu realizat la invitaţia Guvernului României de către cercetători americani, studiu desfăşurat asupra a 187 de copii orfani sau abandonaţi şi instituţionalizaţi.

În cadrul studiului, 68 de copii au fost repartizaţi în grijă asistenţilor maternali, iar ceilalţi 68 au rămas în orfelinat. Vârsta medie a micuţilor este de 23 de luni.

La începutul acestui experiment, peste 60% dintre copii prezentau una sau mai multe forme de ticuri comportamentale, în stadii diferite de agravare. Comparativ, doar 20% dintre copiii crescuţi în cadrul familiilor lor, în zona Bucureştiului, ce au fost evidenţiaţi ca grup martor, prezentau astfel de ticuri.

De-a lungul timpului, în ambele grupuri de copii s-a constat un declin al ticurilor comportamentale, însă îmbunătăţirea stării copiilor preluaţi de asistenţii maternali a fost mai evidentă. La patru ani şi jumătate de la începerea acestui studiu, aproximativ jumătate dintre copiii rămaşi în orfelinat aveau încă astfel de ticuri, situaţie întâlnită la doar o treime dintre copiii preluaţi de asistenţii maternali.

Vârsta la care aceşti copii sunt plasaţi în grija asistenţilor maternali este de asemenea importantă. După patru ani şi jumătate de studiu, nici unul dintre copiii preluaţi de asistenţi înainte de a împlini 1 an, nu manifestau astfel de ticuri, comparativ cu 43% dintre copiii preluaţi după vârsta de 2 ani.

Însă, conform autorilor, important este faptul că majoritatea copiilor preluaţi de asistenţi maternali înregistrează o scădere a intensităţii şi frecvenţei ticurilor comportamentale, 'fapt care sugerează că recuperarea lor este posibilă'.

Studiul realizat asupra copiilor români ilustrează nevoia de a înţelege mai bine rolul jucat de mediul familial în creşterea unor copii sănătoşi, conform unui comentariu despre acest studiu prezentat de Dr. David Rubin şi Dr. Kathleen Noonan, directori la Spitalul de Pediatrie din Philadelphia.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studiu: Copiii instituţionalizaţi de la naştere prezintă un risc crescut de întârzieri importante în dezvoltare Copiii instituţionalizaţi încă de la naştere prezintă un risc crescut de întârzieri importante în dezvoltare, de la probleme psihiatrice, până la afectări ale dezvoltării cognitive, aceştia având probleme de discernământ, de control al impulsurilor şi de păstrare a amintirilor, relevă un studiu realizat...
Vaslui: Asistenţii maternali nu şi-au mai primit salariile de două luni de zile Cei peste 1.200 de asistenţi maternali din judeţul Vaslui nu şi-au mai primit salariile şi alocaţiile de hrană pentru copiii pe care îi au în îngrijire de două luni de zile.
Copiii instituţionalizaţi din România prezintă semne de îmbătrânire celulară prematură (studiu) Studiile efectuate la copiii instituţionalizaţi din România au constatat că durata de timp petrecută în condiţii de sărăcie şi de neglijare se corelează cu un IQ mai mic şi cu probleme de comportament. Un nou studiu, condus de cercetătorii de la Spitalul de Copii din Boston şi de la Universitatea Tulane...
Studiu fundamental asupra unor copii instituţionalizaţi din România: Privarea socială afectează dezvoltarea creierului Copiii care cresc în instituţii în locul familiilor prezintă deficite majore în dezvoltarea creierului, a arătat un studiu efectuat asupra unor copii instituţionalizaţi din România. Constatările, publicate online luni, în ''Proceedings of the National Academy of Sciences'' din SUA, subliniază importanţa...
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...
Medicii si asistenţii medicali, la muncă în străinătate Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Circa 1200 de asistenţi medicali şi 200 de medici au plecat la muncă în străinătate în ultimii doi ani, arată un studiu realizat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi şi Ministerul Sănătăţii.