Cele mai citite
 


Anual, 40 de copii ajung la Spitalul 'Gr. Alexandrescu' cu corpi străini în plămâni
vineri, 14 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie
 

Anual, în jur de 40 de copii ajung la Spitalul 'Grigore Alexandrescu' din Capitală având în plămâni, trahee, esofag, nas sau urechi corpi străini precum seminţe de floarea-soarelui, alune, seminţe de dovleac sau boabe de fasole.

Dr. Mioriţa Toader, şeful Secţiei ORL de la Spitalul de Copii 'Grigore Alexandrescu' din Capitală, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că, în medie, vin cam patru-cinci astfel de cazuri într-o lună.
'Din fericire, cele mai multe cazuri le rezolvăm. Mai vin copii şi cu corpi străini în trahee, laringe, esofag, nas şi urechi. Între cei mai frecvenţi corpi străini pe care-i scoatem sunt seminţele de floarea-soarelui (din plămân), urmate de alune, seminţe de dovleac, boabe de fasole', a precizat medicul.
Potrivit specialistului, cele mai periculoase sunt boabele de fasole pentru că acestea se umflă şi pot duce la deces.
'În urmă cu o săptămână, am avut un copil din provincie, adus cu elicopterul, cu aspiraţie de fasole. Şi pentru noi este o manevră extrem de periculoasă. Am avut un singur caz cu complicaţii. Boaba de fasole a intrat în plămânul drept şi copilul a trebuit să stea la terapie intensivă o lună. Un alt caz a fost la un băiat de 17 ani, din Braşov, care a aspirat o părticică dintr-un pix şi care, în cele din urmă, a ajuns la operaţie la Institutul de Pneumologie', a menţionat dr. Mioriţa Toader, care a arătat că, în general, cazurile sunt sociale, dar sunt şi din alte medii.
Între obiectele pe care le mai înghit copiii sunt şi baterii de la jucării, jucării mici de plastic, jucării care se desfac în bucăţi mici, firicele de iarbă sau de diferite plante.
În acest context, medicul îi atenţionează pe părinţi să le cumpere copiilor numai jucării pentru vârsta lor, să nu le dea seminţe şi să fie atenţi când ies cu ei în parc, mai ales că vârstele celor mici care ajung la doctor cu diverse obiecte aspirate sunt de la câteva luni până la 17 ani.
Dr. Mioriţa Toader recomandă, de asemenea, ca părinţii să nu le dea copiilor seminţe până la vârsta de 6 - 8 ani şi să aibă atenţie maximă la bateriile de la telecomenzi care sunt extrem de periculoase şi care, în contact cu mucoasa nazală sau cea din gât, pot da chiar arsuri.
Potrivit medicului, România are foarte multe cazuri de copii care aspiră corpi străini, în comparaţie, spre exemplu, cu Ungaria care înregistrează doar câteva cazuri pe an.
Şeful Secţiei ORL de la Spitalul 'Grigore Alexandrescu' a menţionat, pe de altă parte, că dotarea din clinică este una corespunzătoare datorită sponsorilor care ajută foarte mult spitalul.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Braşov: Doi dintre răniţii în explozia de la fabrica de pâine internaţi la ATI, în stare gravă, dar stabilă Starea celor doi răniţi în urma exploziei de săptămâna trecută de la o fabrică de pâine din Braşov, o femeie de 51 de ani şi un bărbat de 46 de ani, internaţi la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, este gravă, a declarat pentru AGERPRES managerul spitalului, dr. Daniela...
Spitalul "Grigore Alexandrescu": Doi pacienţi în stare critică, alţi trei în stare gravă În Secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" se află doi pacienţi răniţi în incendiul de la clubul Colectiv care sunt în stare critică, intubaţi, şi trei în stare gravă.
Braşov: În premieră în România, prima operaţie pe cord deschis într-o clinică privată Prima operaţie pe cord deschis efectuată într-o clinică privată s-a desfăşurat în noaptea de marţi spre miercuri la Braşov. Membrii echipei de medici de la Institutul Inimii din Cluj care au operat au declarat joi, într-o conferinţă de presă, că este o premieră în România având în vedere că la Braşov...
Incubator de 10.000 euro donat Spitalului 'Grigore Alexandrescu' de Organizaţia Salvaţi Copiii Organizaţia Salvaţi Copiii România a dotat joi Secţia de terapie intensivă neonatală a Spitalului "Grigore Alexandrescu" cu un incubator de ultimă generaţie, în cadrul campaniei de reducere a mortalităţii infantile "Bun venit pe lume!".
Aparatură medicală în valoare de 75.000 de dolari, donată Spitalului 'Grigore Alexandrescu' Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Aparatură medicală în valoare de 75.000 de dolari a fost donată miercuri Departamentului de Terapie Intensivă Nou-născuţi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii 'Grigore Alexandrescu' de Grupul Rompetrol.
Campanie a organizaţiei 'Salvaţi Copiii' pentru dotarea cu un incubator a spitalului "Grigore Alexandrescu" Organizaţia Salvaţi Copiii România lansează o acţiune de atragere de fonduri pentru echiparea Secţiei de terapie intensivă neonatală a spitalului "Grigore Alexandrescu" cu un incubator de ultimă generaţie, în cadrul campaniei "Bun venit pe lume!".