Cele mai citite
 


Culturile experimentale cu OMG le pot contamina pe cele convenţionale, susţin specialiştii
vineri, 14 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cultivarea plantelor modificate genetic, chiar şi pe suprafeţe mici, ar putea duce la contaminarea, în câţiva ani a culturilor convenţionale, a avertizat, joi, profesorul Aurel Maxim, specialist în ecologie şi protejarea diversităţii, cu ocazia prezentării unui sondaj potrivit căruia românii se declară împotriva organismelor modificate genetic.
''Pericolul constă în faptul că aceste construcţii modificate genetice pot să ajungă în culturile convenţionale şi în flora spontană prin aşa numitele gene zburătoare, prin intermediul polenului. Şi atunci nu mai avem control asupra traseului acestor gene. Iar dacă se continuă în acest mod, s-ar putea ca în câţiva ani să nu mai avem porumb nemodificat genetic, deoarece pierdem de sub control fenomenul, iar culturile se contaminează'', a explicat Aurel Maxim, care este cadru didactic la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.
În ţara noastră este permisă doar cultivarea porumbului modificat genetic, aşa-numitul porumb MON 810, care dezvoltă o toxină care ajută planta să reziste atacului viermelui sfredelitor al pământului.
''Ironia este că România nu are o problemă cu acest dăunător, prin urmare nu avem de ce să cultivăm acest porumb modificat genetic, chiar dacă suprafeţele nu sunt mari la noi în ţară'', a declarat Ramona Duminicioiu, directorul Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic (InfOMG).
Cei doi specialişti au explicat că un studiu independent realizat la finalul anului trecut de universităţile din Caen şi Rouen au evidenţiat faptul că plantele modificate genetic au efecte dăunătoare asupra organelor interne, studiile fiind făcute pe animale de laborator.
''Prima plantă modificată genetic a fost tutunul, în 1985, iar apoi în anii '90 s-a trecut la culturile de plante comerciale. Însă chiar din 1987 un cercetător scoţian a atras atenţia asupra pericolelor pe care le prezintă consumul acestora asupra organismului animal, respective uman'', a spus Maxim.
La rândul său, Ramona Duminicioiu a explicat că organizaţiile care activează în domeniu vor pune presiune pe Guvern să-i forţeze pe producători să îşi eticheteze marfa într-un mod mai complet, pentru ca oamenii să ştie pe ce dau banii şi ce consumă.
''Chiar dacă să zicem, în România, nu se cultivă şi nu se consumă foarte mult porumb modificat genetic, oamenii cumpără din magazine produse care provin din alte ţări sau mănâncă să zicem produse lactate care provin de la animale care au consumat furaje modificate genetic. Astfel, acele construcţii modificate intră în lanţul alimentar şi nu există niciun fel de control, nu se ştie care sunt acele alimente sau ce cantităţi ajung în rafturi'', a explicat directorul InfOMG.
Sondajul de opinie a fost comandat de InfOMG şi fost realizat la începutul lunii aprilie, pe un eşantion de 1.040 de persoane. Studiul relevă faptul că românii nu se încumetă să consume, în mod voit, produse care au la bază plante modificate genetic şi ar dori interzicerea lor. Practic, 74,1% dintre intervievaţi au spus că nu ar consuma organisme modificate genetic, iar 81,5% au declarat că sunt de părere că ar trebui interzisă cultivarea lor în România. Organizaţia a comandat sondajul menţionat deoarece intenţionează să demonstreze autorităţilor centrale că trebuie făcut mai mult în acest domeniu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Protest împotriva Organismelor Modificate Genetic Clujenii se vor alătura, sâmbătă, protestelor organizate în întreaga lume împotriva organismelor modificate genetic (OMG) şi a intereselor corporatiste ale celor ce îl promovează, împotriva artificializării hranei şi contaminării terenurilor agricole cu chimicale, şi vor participa, în Piaţa Unirii, începând...
Partidul Verde este împotriva plantelor modificate genetic Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni, se pronunţă categoric împotriva cultivării plantelor modificate genetic - OMG în România, deoarece consumul alimentelor care le conţin poate avea în timp consecinţe negative asupra sănătăţii oamenilor, se arată într-un comunicat de presă al acestei formaţiuni...
Ministrul Agriculturii: Dacă UE va permite culturile de organisme modificate genetic, România va adopta o poziţie similară Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, a declarat joi că, dacă legislaţia europeană va permite culturile de organisme modificate genetic (OMG), România va adopta o poziţie asemănătoare.
Mexic: Protest al fermierilor împotriva porumbului modificat genetic Mai multe mii de fermieri mexicani, conform unor surse până la câteva zeci de mii, au mărşăluit la sfârşitul săptămânii trecute pe străzile principale ale capitalei Ciudad de Mexico pentru a-şi exprima indignarea faţă de intenţia autorităţilor de a permite companiilor multinaţionale de a cultiva porumb...
Scandal în Ucraina: Monsanto ar putea să renunţe la fabrica de boabe de porumb modificate genetic Gigantul american agrochimic Monsanto, care intenţiona să construiască în apropiere de Vinniţa /centrul Ucrainei/ o fabrică pentru producţia de boabe de porumb modificat genetic, ar putea să renunţe în cele din urmă la aceste planuri, relatează miercuri agenţia rusă de presă Novâi Reghion.
Agenţia franceză pentru siguranţa sanitară recomandă cercetări privind OMG-urile şi pesticidele Agenţia franceză pentru siguranţa sanitară /Anses/ a cerut luni efectuarea de cercetări cu privire la efectele pe termen lung ale consumului de organisme modificate genetic /OMG/ asociate cu pesticidele, transmite AFP.