Cele mai citite
 


Despre HPV
duminică, 15 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Sanatate si frumusete, Viata Sexuala
 

Dacă nu aţi auzit încă de virusul papiloma uman (HPV), nu sunteţi singura persoană. Chiar dacă HPV este frecvent întâlnit, multe persoane ştiu foarte puţine lucruri despre el sau chiar deloc. HPV afectează atât femeile cât şi bărbaţii. În plus este un virus care nu determină întotdeauna simptome.

Care sunt tipurile de HPV?

Există mai mult de 100 tipuri de HPV. Cele mai multe dintre ele sunt relativ inofensive, cum sunt cele care determină verucile frecvent întâlnite la nivelul mâinilor şi picioarelor. În cazul celor mai multe dintre persoanele afectate, sistemul propriu de apărare al organismului va elimina virusul.
Aproximativ 30 tipuri de HPV afectează aria genitală:
  • Tipurile „cu risc crescut” (cum ar fi HPV tipurile 16 şi 18) pot duce la apariţia cancerului de col uterin sau a celulelor anormale la nivelul colului uterin, care se pot transforma uneori în celule canceroase.
  • Tipurile „cu risc scăzut” (cum ar fi HPV tipurile 6 şi 11) pot duce la apariţia papiloamelor genitale şi a modificărilor benigne (anormale, dar necanceroase) la nivelul colului uterin.
Toate tipurile de HPV genital pot determina teste Papanicolaou anormale. Se poate ca o persoană să fie infectată cu mai multe tipuri de HPV.
Toate aceste informaţii pot părea puţin complicate, aşa încât trebuie să reţineţi un singur lucru simplu: dacă aveţi orice întrebări sau preocupări, vorbiţi cu medicul dumneavoastră. Vorbind cu medicul dumneavoastră este calea cea mai bună de a primi răspunsurile corecte.
Cine se infectează cu HPV şi cum?
Multe persoane nu sunt conştiente de HPV şi de consecinţele sale. De aceea este foarte important ca dumneavoastră să cunoaşteţi aceste informaţii.
Femeile şi bărbaţii care au orice fel de activitate sexuală care implică contactul genital cu o persoană care are HPV, pot să se infecteze la rândul lor. Aceasta înseamnă că poţi să te infectezi cu HPV genital fără a avea un contact sexual penetrant. În plus, pentru că multe dintre persoanele care au virusul pot să nu prezinte semne sau simptome, pot să transmită asfel virusul chiar fără să ştie
HPV se transmite cu uşurinţă, astfel că orice expunere reprezintă un risc de infectare. De fapt, se estimează că multe persoane se infectează cu HPV în primii 2 –3 ani de la începerea vieţii sexuale.
Conform opiniei Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA (Centers for Disease Control and Prevention – CDC), singura modalitate de a evita infectarea cu HPV genital este de a evita orice activitate sexuală care implică contactul genital. Puteţi să vă reduceţi şansele de a vă infecta cu HPV genital, prin următoarele:
  • Limitarea numărul de parteneri sexuali
  • Menţinerea unei relaţii de lungă durată exclusiv cu o persoană care nu are HPV
  • Folosirea prezervativului – deşi nu se cunoaşte gradul în care prezervativul vă poate proteja de HPV.
Detectarea HPV genital
Multe persoane care au virus papiloma uman (HPV) nu prezintă semne sau simptome, aşa că s-ar putea să nu ştie că îl au. De aceea este foarte important ca femeile să facă controale ginecologice periodice. Aceste controale pot detecta orice modificări anormale ale celulelor înainte ca aceste modificări să devină grave.
Dacă infecţia cu HPV nu are semne sau simptome, cum ştiu dacă îl am?
Cele mai multe dintre femei află că au HPV ca urmare a unui test Papanicolaou anormal. Testul Papanicolaou face parte din controlul ginecologic de rutină şi ajută la detectarea celulelor anormale de la nivelul epiteliului colului uterin, înainte ca acestea să aibă ocazia să devină celule precanceroase sau chiar cancer de col uterin. Multe cazuri de pre-cancer de col uterin pot fi tratate cu succes dacă sunt depistate la timp. De fapt, cancerul de col uterin este unul din cancerele care pot fi prevenite cel mai uşor.
De aceea este foarte important să urmaţi sfaturile medicului dumneavoastră în ceea ce priveşte efectuarea testului Papanicolaou. În plus faţă de testele Papanicolaou, medicul dumneavoastră poate să vă sugereze şi un alt test (testul de ADN al HPV) care poate detecta tipurile „cu risc crescut” de HPV. Scopul acestui test este de a determina dacă celulele anormale de la nivelul colului uterin sunt cauzate de tipuri „cu risc crescut” de HPV, şi pot deci evolua către cancer de col uterin. Rezultatele analizelor îi pot ajuta pe medici să decidă dacă pacienta necesită investigaţii suplimentare sau tratament.
În concluzie, vă puteţi reduce riscul de cancer de col uterin dacă faceţi controale ginecologice regulate, cât şi alte teste recomandate de medicul dumneavoastră.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Diagnosticarea infecţiilor cu HPV şi prevenţia cancerului de col uterin În fiecare an, în întreaga lume, au fost înregistrate mai mult de 400.000 de cazuri noi de cancer de col uterin şi s-au raportat mai mult de 200.000 de cazuri de deces datorate cancerului de col uterin, făcând din acest tip de cancer a doua cauză de deces după cancerul de sân.
Celulele anormale de la nivelul colului uterin Celulele anormale de la nivelul colului uterin sunt celule aflate la nivelul epiteliului colului uterin care şi-au modificat aspectul. Aceste modificări sunt numite frecvent displazie cervicală şi sunt depistate cu ajutorul testelor Papanicolaou. Cu cât anormalităţile de la nivelul colului uterin sunt...
Cancerul de col uterin: O afecţiune posibil letală Cancerul colului uterin, parţii inferioare a uterului prin care se leagă de vagin, este o afecţiune serioasă despre care trebuie să ştiţi, iar acest site oferă informaţii importante care vă pot ajuta să înţelegeţi mai bine această boală posibil letală.
Mecanismele si diagnosticul infectiei cu HPV Afla care sunt mecanismele prin care se produce infectia cu HPV si cum poate fi aceasta diagnosticata.
Papiloamele genitale Papiloamele genitale nu vă pun viaţa în pericol, dar vă pot afecta viaţa. Ele sunt excrescenţe de culoarea pielii care apar în zonele genitale exterioare sau în apropierea anusului atât la bărbaţi cât şi la femei. Deşi mai rar, ele pot să apară şi în interiorul vaginului sau la nivelul colului uterin...
Cancerul de col uterin, pe locul 2 ca frecvenţă la femei În România, şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, dar 54% dintre femeile din ţara noastră consideră că nu se pot îmbolnăvi, deşi sunt conştiente de această boală, relevă un studiu realizat de G.f.k, prezentat marţi seară, la dezbaterea organizată de Fundaţia "Renaşterea", cu prilejul...