Cele mai citite
 


Cancerul de col uterin: O afecţiune posibil letală
duminică, 15 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Sanatate si frumusete, Obstetrica - Ginecologie
 

Cancerul colului uterin, parţii inferioare a uterului prin care se leagă de vagin, este o afecţiune serioasă despre care trebuie să ştiţi, iar acest site oferă informaţii importante care vă pot ajuta să înţelegeţi mai bine această boală posibil letală.

Cancerul de col uterin este o afecţiune gravă care în fiecare an în Statele Unite cauzează decesul a peste 3.700 de prietene, soţii, mame, fiice şi surori.

A doua cauză de deces prin cancer în rândul femeilor, la nivel global
Cancerul de col uterin nu este considerat a fi ereditar. Este cauzat de anumite tipuri ale unui virus frecvent întâlnit, virusul papiloma uman (HPV).
Există multe tipuri de HPV. Cele mai multe dintre ele sunt inofensive, dar altele pot cauza consecinţe grave, cum sunt cele care pot determina cancerul de col uterin.
Cum se transformă infecţia cu HPV în cancer de col uterin?
Când o femeie se infectează cu un tip anume „cu risc crescut” de virus papilloma uman (cum ar fi HPV tipurile 16 şi 18), iar organismul ei nu elimină infecţia, la nivelul epiteliului colului ei uterin se pot dezvolta celule anormale. Dacă aceste celule anormale nu sunt descoperite devreme, se pot transforma în pre-cancer de col uterin şi apoi în cancer. În cele mai multe cazuri, acest proces poate dura ani, deşi au existat şi situaţii rare în care a durat mai puţin de un an.
Evoluţia celulelor anormale la nivelul colului uterin
 
 
 
 
 
La ce vârstă apare de obicei cancerul de col uterin?
Jumătate dintre toate femeile diagnosticate cu cancer de col uterin au vârstele cuprinse între 35 şi 55 ani. La această vârstă, ele au probabil copii şi contribuie la venitul şi bunăstarea familiilor lor. Cu toate acestea, multe dintre aceste femei pot să nu-şi dea seama că au fost expuse la unul dintre tipurile „cu risc crescut” de HPV în primii 30 ani de viaţă.
De aceea este important să vorbiţi cu medicul dumneavoastră din timp şi să aflaţi mai multe despre testul Papanicolaou, care ajută la detectarea modificărilor anormale ale celulelor colului uterin, înainte ca aceste modificări să devină canceroase.
Cât de frecvent este cancerul de col uterin?
Rasa pare să joace şi ea un rol asupra riscurilor de a dezvolta cancerul de col uterin. Acesta apare de două ori mai frecvent la femeile hispanice, faţă de cele caucaziene. Femeile afro-americane dezvoltă acest cancer cu o frecvenţă de 1,5 ori mai mare decât femeile caucaziene.
În România, incidenţa cancerului de col uterin în 2004 a fost de 3.761 cazuri (33,88/100.000 femei) şi s-au înregistrat 1.800 decese la segmentul 45-54 ani, ceea ce reprezintă 16,93/100.000 femei.
De aceea este atât de important ca periodic femeile să discute cu medicii lor.
Ce pot să fac ca să-mi scad riscurile de a face cancer de col uterin?
De vreme ce cancerul de col uterin se datorează unor anumite tipuri de virus papiloma uman (HPV), cea mai bună metodă de a evita cancerul de col uterin este de a evita expunerea la HPV genital.
Un alt lucru important este să aveţi mereu în minte că mergând la medicul dumneavoastră şi făcând teste Papanicolaou în mod regulat, puteţi de asemenea, să vă reduceţi riscul de a face cancer de col uterin. Acest test simplu care poate detecta celulele anormale de la nivelul colului uterin, a contribuit la scăderea marcată a deceselor datorate cancerului de col uterin în Statele Unite. Aceasta se datorează faptului că pre-cancerul colului uterin şi chiar unele cancere, pot fi tratate cu succes dacă sunt depistate precoce, înainte de a se fi răspândit.
Societatea Americană de Cancer afirmă că 60% până la 80% dintre femeile nou-diagnosticate cu cancer de col uterin invaziv nu au făcut un test Papanicolaou în ultimii 5 ani anterior diagnosticului şi multe nu au făcut niciodată un astfel de test. De aceea trebuie să urmaţi recomandările medicului dumneavoastră în ce priveşte testele Papanicolaou.
Cum este depistat cancerul de col uterin?
O procedură simplă, numită testul Papanicolaou este modalitatea principală de a detecta cancerul de col uterin. Testul Papanicolaou face parte din controlul ginecologic. El ajută la detectarea celulelor anormale de la nivelul epiteliului colului uterin, înainte ca acestea să aibă ocazia de a deveni pre-cancer cervical sau cancer de col uterin.
Ce se întâmplă dacă am un test Papanicolaou anormal?
Dacă rezultatele testului dumneavoastră Papanicolaou sunt anormale, vă prezentăm mai jos câteva dintre testele pe care vi le poate recomanda medicul dumneavoastră.
 • Un alt test Papanicolaou – pentru a verifica dacă întradevăr sunt prezente celule cervicale anormale
 • Un test pentru ADN al HPV – pentru a detecta tipurile „cu risc crescut” de HPV care pot determina celule anormale şi cancer de col uterin
 • O colposcopie – pentru a examina mai de aproape colul uterin pentru anormalităţi
 • O biopsie – pentru a vedea dacă sunt prezente celule pre-canceroase sau canceroase
 Dacă aveţi un test Papanicolaou anormal, înseamnă că trebuie acţionat în continuare.
Vorbiţi cu medicul dumneavoastră şi discutaţi orice probleme sau întrebări aveţi. Este cea mai bună metodă de a vă linişti şi de a vă ajuta să înţelegeţi ce se întâmplă.
Care sunt simptomele?
Din păcate, cancerul de col uterin poate să nu aibă nici un semn sau simptom până la atingerea unui stadiu avansat.
Semnele cancerului de col uterin pot include:
 • Sângerări vaginale anormale
 • Sângerări apărute după contactul sexual
 • Secreţii vaginale neobişnuite
 • Dureri pelviene
Astfel, dacă aveţi oricare dintre aceste simptome, este important să mergeţi la medicul dumneavoastră cât de curând posibil.
Sunt câteva opţiuni de tratament?
Ca şi în cazul altor cancere, cancerul de col uterin poate avea câteva variante de tratament.
Decizia asupra metodei de tratament care va fi urmată, va fi luată de medic şi pacientă împreună, luând în considerare mai mulţi factori, printre care:
 • Dimensiunile cancerului şi dacă a metastazat (s-a răspândit) sau nu
 • Vârsta pacientei şi starea ei de sănătate generală
 • Preferinţele pacientei
După ce aceşti factori au fost luaţi în considerare, medicul va recomanda cel mai probabil una din următoarele metode de tratament, sau o combinaţie de metode.

Metodă
Descriere
Excizie chirurgicală
Este vorba despre o operaţie prin care se înlătură partea afectată de cancer.
Radioterapie
Această metodă foloseşte raze X cu energie înaltă pentru a distruge sau a afecta celulele canceroase.
Chimioterapie
Aceasta este o metodă care foloseşte un medicament sau o combinaţie de medicamente pentru a trata cancerul. De obicei se injectează intravenos sau se administrează pe cale orală.

 
Un plan de tratament complet va include de asemenea şi vizite de urmărire şi posibil examinări cu raze X, biopsii şi teste de sânge suplimentare sau alte examinări.
Tratamentul şi prevenirea cancerului de col uterin
Este important să aveţi mereu în vedere că fiecare persoană este unică şi că fiecare răspunde diferit la tratament . Ce este eficient pentru o persoană, poate să nu fie eficient şi pentru alta. Dacă veţi avea nevoie de unul din aceste tratamente, medicul dumneavoastră va lua în considerare toate riscurile şi reacţiile adverse, cât şi beneficiile.
Desigur că, indiferent de metoda de tratament aleasă, şansele de recuperare sunt mai mari în situaţia în care cancerul a fost depistat precoce.
În funcţie de momentul în care a fost depistat cancerul, în SUA rata generală de supravieţuire la 5 ani pentru cancerul de col uterin este de aproximativ 73%, conform Societăţii Americane pentru Cancer.
Faceţi tot ce vă stă în putinţă pentru a afla mai multe despre legătura dintre cancerul de col uterin şi virusul papiloma uman (HPV). Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre efectuarea cu regularitate a testelor Papanicolaou. Depistarea precoce a oricăror anormalităţi, vă scade riscurile de a dezvolta cancer de col uterin.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Celulele anormale de la nivelul colului uterin Celulele anormale de la nivelul colului uterin sunt celule aflate la nivelul epiteliului colului uterin care şi-au modificat aspectul. Aceste modificări sunt numite frecvent displazie cervicală şi sunt depistate cu ajutorul testelor Papanicolaou. Cu cât anormalităţile de la nivelul colului uterin sunt...
Despre HPV Dacă nu aţi auzit încă de virusul papiloma uman (HPV), nu sunteţi singura persoană. Chiar dacă HPV este frecvent întâlnit, multe persoane ştiu foarte puţine lucruri despre el sau chiar deloc. HPV afectează atât femeile cât şi bărbaţii. În plus este un virus care nu determină întotdeauna simptome.
Papiloamele genitale Papiloamele genitale nu vă pun viaţa în pericol, dar vă pot afecta viaţa. Ele sunt excrescenţe de culoarea pielii care apar în zonele genitale exterioare sau în apropierea anusului atât la bărbaţi cât şi la femei. Deşi mai rar, ele pot să apară şi în interiorul vaginului sau la nivelul colului uterin...
Mecanismele si diagnosticul infectiei cu HPV Afla care sunt mecanismele prin care se produce infectia cu HPV si cum poate fi aceasta diagnosticata.
Diagnosticarea infecţiilor cu HPV şi prevenţia cancerului de col uterin În fiecare an, în întreaga lume, au fost înregistrate mai mult de 400.000 de cazuri noi de cancer de col uterin şi s-au raportat mai mult de 200.000 de cazuri de deces datorate cancerului de col uterin, făcând din acest tip de cancer a doua cauză de deces după cancerul de sân.
Ion Bazac: Programul de vaccinare anti-HPV va fi oprit Ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că vaccinarea anti-HPV va fi oprită şi va fi lansat un program de screening la nivel naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin. (Sursa: Agerpres)