Cele mai citite
 


Ministrul Sănătăţii a anunţat reducerea posturilor din Direcţiile de Sănătate Publică
vineri, 14 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, reducerea posturilor din Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) care sunt reprezentantele Guvernului în teritoriu.
'Sun foarte nemulţumit şi dezamăgit de lipsa de responsabilitate a celor care ar trebui să vegheze şi să coordoneze activitatea medicală din teritoriu. Iar în ceea ce priveşte comunicarea, aceasta este sublimă, dar lipseşte cu desăvâşire, ca în schiţele lui I.L.Caragiale', a spus ministrul.
El a adăugat că Direcţiile de Sănătate Publică nu îşi îndeplinesc rolul lor, nu informează Ministerul Sănătăţii (MS) despre problemele din judeţe, ministrul aflând de la televizor.

'După 4 luni de când coordonez activitatea sistemului sanitar, pot spune, fără să greşesc şi asumându-mi cuvintele, că în afară de a pasa problemele aici, în Bucureşti, de a se implica în politică - şi să nu înţelegeţi că este vorba de politica sanitară - şi de a pleca la ora 14,00 acasă sau la spital pentru a profesa, cei care ar trebui să fie reprezentanţii Ministerului Sănătăţii din judeţul respectiv nu coordonează nimic', a subliniat Cseke Attila.

Ministrul a atras atenţia şefilor de deconcentrate că sunt diferenţe prea mari în privinţa numărului de personal în diferite judeţe care au aproximativ aceeaşi mărime, exemplificând cu: Covasna, la 222.710 locuitori - are 67 de posturi la DSP, Tulcea, la 247.444 de locuitori - are 88 posturi la DSP, Teleorman, cu 402.462 de locuitori - are 113 posturi la DSP, Bacău, cu 716.176 locuitori - are 158 de posturi, Constanţa, cu 722.360 locuitori - are 183 de locuitori, iar DSP Bucureşti are 326 de posturi, în situaţia în care MS, care chestionează politicile de sănătate pentru toată ţara, are doar 264 de posturi.

Ministrul Sănătăţii a spus că, în prezent, Direcţiile de Sănătate Publică au câte un director coordonator şi patru adjuncţi, iar după reorganizare vor rămâne câte un director coordonator şi doi directori adjuncţi - respectiv pentru control în sănătate publică, financiar-contabili. Se desfiinţează posturile de director coordonator adjunct pentru sănătate publică şi programe şi de director coordonator adjunct pentru asistenţă medicală, posturi care se reorganizează la nivel de serviciu.

Ministrul Cseke Attila a subliniat că se doreşte reorganizarea DSP-urilor pe baza unor criterii - mărimea judeţelor, numărul locuitorilor şi activitatea desfăşurată - astfel încât să rezulte o eficientizare a activităţii prin reducerea numărului de personal şi o structură adecvată pentru activitatea desfăşurată de fiecare DSP judeţean.

În ceea ce priveşte reducerea de personal, ministrul Sănătăţii nu a putut avansa o cifră, pentru că ''există un contract colectiv de muncă în care se prevede acordarea de plăţi compensatorii între 5 şi 24 de salarii pentru fiecare salariat''.
Ministrul Sănătăţii a atras atenţia asupra faptului că şefii deconcentratelor care nu lucrează responsabil vor fi schimbaţi din funcţie în momentul în care va avea bază legală pentru schimbarea lor din funcţie.
'În total, în DSP există în acest moment 4.934 de posturi', a precizat ministrul.

Responsabilul sanitar a mai spus că de la nivelul MS se vor reduce 20 de posturi, care de fapt se vor desfiinţa.
Directorul DSP a Municipiului Bucureşti, Daniel Popescu, a declarat pentru AGERPRES că reducerea posturilor reprezintă o măsură necesară, cu atât mai mult cu cât DSMPB are cu 18 spitale mai puţin, acestea fiind transferate la Primăria Capitalei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Cseke Attila: Descentralizarea spitalelor nu se face politic Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, joi, că managementul spitalelor transferate autorităţilor locale va reveni proprietarilor de imobil şi că nu vor exista excepţii de la această regulă, indiferent de culoarea politică a primarului sau preşedintelui de Consiliu Judeţean.
Bănicioiu: DSP-urile să asigure asistenţa medicală în zonele afectate de inundaţii Ministerul Sănătăţii (MS) solicită direcţiilor de sănătate publică să supravegheze din punct de vedere epidemiologic populaţia din zonele afectate de inundaţii şi să monitorizeze calitatea apei potabile, asanarea şi dezinfecţia fântânilor.
Cseke Attila: Cele mai multe investiţii pentru spitale le-au făcut autorităţile Capitalei Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că după transferarea managementului asistenţei medicale către autorităţile administraţiei publice locale, cele mai multe investiţii, la un an de la descentralizare, le-a făcut Capitala, urmată de Cluj.
Peste 70% dintre direcţiile de sănătate publică au trimis la MS propunerile de clasificare a unităţilor sanitare Peste 70% dintre direcţiile de sănătate publică au transmis Ministerului Sănătăţii (MS) rapoartele cu propunerile de clasificare în funcţie de competenţă a unităţilor sanitare, urmând ca pe baza documentelor transmise, MS să aprobe categoria în care spitalul va fi clasificat.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.