Cele mai citite
 


Durata rezidenţiatului va fi redusă pentru 39 de specialităţi
vineri, 14 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, joi, că durata rezidenţiatului va fi redusă pentru 39 de specialităţi.
'Am avut o întâlnire cu rectorii universităţilor de medicină şi farmacie din ţară şi am căzut de acord să reducem durata pentru unele specialităţi, pentru rezidenţiat. Astfel, vom reduce durata rezidenţiatului cu un an pentru 37 de specialităţi, marea majoritate fiind medicale sau paraclinice. Între acestea se află bolile infecţioase, cele dermato-venerologie, expertiza medicală a capacităţii de muncă, endocrinologie, pediatrie, recuperare medicină fizică, balneologie, reumatologie, anatomie patologică, epidemiologie, igienă. De asemenea, se va reduce cu doi ani rezidenţiatul pentru chirurgia cardiovasculară şi medicină sportivă', a spus ministrul.

El a menţionat că durata de pregătire în România este mai mare decât durata minimă impusă prin directivele Consiliului Europei privind recunoaşterea calificării profesionale, care este de cinci ani.

Cseke Attila s-a referit şi la faptul că există specialităţi pentru care a fost păstrată durata de pregătire, respectiv medicină internă, oncologie medicală, medicină de familie, chirurgie generală, urologie, obstetrică-ginecologie.
Ministrul a precizat că măsura este susţinută de Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie, cât şi de asociaţiile şi federaţiile studenţeşti medicinişti.

'Prin această măsură urmărim, în primul rând, formarea mai rapidă a medicilor specialişti. De asemenea, va fi şi o reducere importantă a cheltuielilor la bugetul de stat. Pentru cele 39 de specialităţi, reducerea va totaliza 41 de ani, ceea ce înseamnă că într-o perioadă de 5 ani facem o economie de 45 milioane lei cheltuieli salariale, raportându-ne la salariul de bază din decembrie 2009', a spus ministrul.
El şi-a exprimat speranţa ca reducerea să fie aplicată din toamnă, dacă toate curriculele vor fi readaptate în timp util de profesori.

'Am discutat şi despre organizarea concursului de rezidenţiat la 21 noiembrie 2010. Pot să vă spun că anul acesta se va pune accent pe rezidenţiatul pe post, circa o treime din locuri fiind repartizate pentru acest tip de rezidenţiat', a spus ministrul.
El a spus că ar fi de preferat ca rezidenţiatul să fie susţinut în centrele universitare, dacă acestea au infrastructura necesară. În cazul în care nu se vor întruni condiţiile, rezidenţiatul se va organiza la Bucureşti, acest lucru urmând să se decidă în perioada următoare.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Reorganizarea DSP-urilor şi a rezidenţiatului, în dezbatere publică Ministerul Sănătăţii supune dezbaterii publice proiectele actelor normative privind reducerea duratei de pregătire prin rezidenţiat pentru unele specialităţi şi reorganizarea direcţiilor de sănătate publică.
Dolj: Noutăţi în tratamentul cancerului bronhopulmonar, prezentate la Craiova, la Conferinţa naţională de chirurgie toracică Craiova, 14 sep /Agerpres/ - Peste 100 de chirurgi români şi din străinătate participă la Conferinţa naţională de chirurgie toracică care va avea loc în perioada 22-24 septembrie la Craiova, în cadrul căreia vor fi prezentate noutăţile în tratamentul cancerului bronhopulmonar şi care are ca temă 'Cancerul...
Arad: Marea majoritatea a absolvenţilor Facultăţii de medicină a UVVG Arad au promovat rezidenţiatul Mai mult de 90% dintre absolvenţii din acest an ai Facultăţii de Medicină Generală, Farmacie şi Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Vest ‘Vasile Goldiş' Arad au promovat examenul de rezidenţiat.
Peste 5500 de candidaţi vor concura pe 3909 locuri şi posturi la rezidenţiat, pe 23 noiembrie Un număr de 5661 de candidaţi vor participa, pe 23 noiembrie, la concursul naţional de rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, organizat de Ministerul Sănătăţii în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, pe cele 3909 locuri şi posturi...
MS: Se reduce durata de pregătire prin rezidenţiat în unele specialităţi Medicii vor avea nevoie de mai puţini ani pentru a se titulariza într-o specialitate, având în vedere că, începând cu concursul din acest an, se va reduce durata de pregătire prin rezidenţiat pentru unele specialităţi, se arată într-un comunicat transmis duminică AGERPRES de Ministerul Sănătăţii.
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...