Cele mai citite
 


Micul dejun cea mai importantă masă, reiterează specialiştii
duminică, 16 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Micul dejun - cea mai importantă masă a zilei, după cum susţin specialiştii, - trebuie să asigure cel puţin un sfert din caloriile necesare, între 20 şi 25% din necesarul de energie.
Specialiştii în nutriţie recomandă ca un mic dejun echilibrat să conţină proteine şi carbohidraţi cu fibre, iar printre alegerile potrivite se numără laptele, legumele, iaurtul, fructele şi cerealele.
Un studiu Omnibus, prezentat recent, arată că 25% dintre români iau micul dejun mai rar de o dată pe săptămână, iar aceştia sunt în mod special tineri cu vârste cuprinse între 19 şi 24 de ani. Majoritatea dintre ei invocă lipsa de timp pentru un mic dejun sau faptul că nu pot mânca la o oră atât de matinală.
Cu toate acestea, prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar în diabet, nutriţie şi boli metabolice la Institutul Naţional de Diabet 'prof. dr. N. Paulescu', spune că este important ca oamenii să menţină un echilibru între aport şi consum, pentru că orice dezechilibre pot duce la o serie de patologii precum bolile cardiovasculare, diabetul şi obezitatea.
Medicul spune că cerealele integrale asigură necesarul de energie pentru prima parte a zilei, constituie o sursă importantă de fibre alimentare, au un conţinut redus de grăsime, index glicemic mic, ceea ce înseamnă că produc o creştere uşoară a glicemiei fără să determine un răspuns mare al pancreasului şi sunt sărace în sare sau sodiu.
Potrivit aceluiaşi studiu Omnibus, pentru aproape 2 români din 10 micul dejun ar putea fi luat şi la locul de muncă. Românii au descris micul dejun ideal ca având în componenţa sa lapte, fructe şi legume, dar şi alte produse lactate şi cereale.
'Comportamentul alimentar este influenţat şi de alţi factori - foamea sau saţietatea. Dar o alimentaţie echilibrată înseamnă distribuţia aportului de energie în trei mese principale şi maxim 2 - 3 gustări sănătoase', a explicat prof. dr. Gabriela Radulian.
Special pentru micul dejun o companie a lansat biscuiţii Belvita Start, bogaţi în cereale, fibre, vitamine şi minerale, care eliberează treptat carbohidraţi timp de 4 ore. Ei conţin grâu, secară, orz şi ovăz, sau combinaţii de cereale cu fructe uscate sau cereale şi ciocolată.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaurtul – un prieten de nădejde în lupta cu obezitatea şi supraponderea Prevalenţa obezităţii în România este de 31%, ceea ce înseamnă că aproape 5 milioane de români cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate, arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anunţate în 2014. Studiul naţional mai raportează că alţi peste 5,5 milioane de...
Iaurtul - un prieten la masa ta de Sărbători Iaurtul este considerat de către specialiștii în nutriție printre cele mai sănătoase alimente, deoarece conţine diverşi nutrienţi esenţiali şi ar trebui să fie nelipsit din orice dietă echilibrată. Având puţine calorii şi o densitate ridicată în nutrienţi valoroşi (proteine complete, glucide...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI / Nicolae Hâncu: Micul dejun - unul dintre cele mai simple şi eficiente moduri de a mânca sănătos O viaţă sănătoasă înseamnă înainte de toate o alimentaţie sănătoasă, însă pentru a realiza acest lucru trebuie să se ţină cont de cele trei mese principale ale zilei, dintre care cea mai importantă e micul dejun, spun specialiştii nutriţionişti.
Alimentatia in diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) Diabetul zaharat este boala care se manifesta prin hiperglicemie, adica prin cresterea concentratiei de zahar din sange peste limita normala. Diabetul zaharat de tip 1 (insulinodependent) se caracterizeaza prin incapacitatea bolnavului de a supravietui fara injectarea unei doze zilnice de insulina...
Vrem copii sănătoși? Atunci trebuie să menţinem un echilibru şi să ne implicăm toți, cu responsabilitate Aceasta este una dintre concluziile dezbaterii „Echilibrul, secretul creşterii sănătoase a copiilor” organizate miercuri, 7 noiembrie a.c. de către CeRe, UN FAO şi Tetra Pak, cu participarea unor reprezentanţi ai factorilor implicaţi în formularea politicilor publice și creşterea şi educarea...
Regimul alimentar recomandat la varsta a treia Pacientul varstnic are nevoie de un aport caloric mai scăzut fata de pacientul adult şi diferit dacă este sedentar sau activ şi în funcţie de sex (motivat de scaderea metabolismului bazal progresiv cu inaintarea in varsta). Sedentar: 1800-2100 Kcal pentru bărbaţi şi 1600-1800 Kcal pentru femei; Activ...