Cele mai citite
 


Celulele anormale de la nivelul colului uterin
duminică, 15 martie 2009   ::   8 Comentarii :: :: Sanatate si frumusete
 

Celulele anormale de la nivelul colului uterin sunt celule aflate la nivelul epiteliului colului uterin care şi-au modificat aspectul. Aceste modificări sunt numite frecvent displazie cervicală şi sunt depistate cu ajutorul testelor Papanicolaou. Cu cât anormalităţile de la nivelul colului uterin sunt mai severe, cu atât este mai probabilă evoluţia către cancer de col uterin în viitor. De cele mai multe ori, acest proces poate dura mai mulţi ani, dar în cazuri rare se poate întâmpla pe parcursul unui an.

Evolutia celulelor anormale la nivelul colului uterin

 

 

 

 

 

Din ce cauză apar celulele anormale de la nivelul colului uterin?
Celulele anormale de la nivelul colului uterin pot fi cauzate de un număr de factori diferiţi (cum ar fi infecţia sau inflamaţia), dar de obicei, se datorează anumitor tipuri ale unui virus frecvent întâlnit, virusul papiloma uman (HPV).
Există aproximativ 30 tipuri de HPV care afectează zona genitală:
  • Tipurile „cu risc crescut” (cum ar fi HPV tipurile 16 şi 18) pot duce la apariţia cancerului de col uterin sau a celulelor anormale la nivelul epiteliului colului uterin, care se pot transforma uneori în cancer.
  • Tipurile „cu risc scăzut” (cum ar fi HPV tipurile 6 şi 11) pot duce la apariţia papiloamelor genitale şi a modificărilor benigne (anormale, dar necanceroase) ale colului uterin.
Celulele anormale de la nivelul colului uterin pot reprezenta prima consecinţă a infecţiei cu HPV. Astfel, un test Papanicolaou anormal este un semn ce nu trebuie ignorat, chiar dacă determină o stare de anxietate. Pericolul reprezentat de celulele cervicale anormale care se pot transforma în cancer este unul real, dar anormalităţile depistate la acest moment sunt aproape întotdeauna tratate cu succes.
Cum sunt detectate celulele anormale de la nivelul colului uterin?
Celulele anormale de la nivelul colului uterin sunt în principal detectate cu ajutorul testului Papanicolaou. Testul Papanicolaou face parte din examenul ginecologic. El ajută la detectarea celulelor anormale de la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să aibă ocazia de a deveni pre-cancer sau cancer de col uterin. Rezultatele testului Papanicolaou îi pot ajuta pe medici să decidă dacă sunt necesare teste suplimentare sau tratamente.
Efectuarea unui test Papanicolaou nu ar trebui să vă inducă o stare de nervozitate sau să vă sperie – este un test simplu care poate fi efectuat în cabinetul medicului dumneavoastră şi care vă poate salva viaţa. Acum că ştiţi aceste lucruri…transmiteţi informaţia şi altor persoane.
Ce înseamnă dacă am un test Papanicolaou anormal?
Un test Papanicolaou anormal arată că celulele prelevate de la nivelul colului uterin au un aspect care este diferit de cel al celulelor sănătoase. Există mai multe situaţii în care rezultatele testului Papanicolaou pot fi anormale:
  • O iritaţie locală
  • O infecţie care nu are legătură cu HPV
  • O eroare de laborator
  • Prezenţa unei infecţii HPV
Dacă rezultatele testului dumneavoastră Papanicolaou sunt anormale, medicul dumneavoastră poate repeta testul Papanicolaou sau poate efectua alte teste pentru a determina cu mai mare exactitate cauza anormalităţii.
Dacă aveţi un test Papanicolaou anormal, înseamnă că trebuie să acţionaţi în continuare. Vorbiţi cu medicul dumneavoastră şi discutaţi orice probleme sau întrebări aveţi. Este cea mai bună metodă de a vă linişti şi de a vă ajuta să înţelegeţi ce se întâmplă.
Trebuie să-mi fac griji?
Celulele anormale de la nivelul colului uterin pot avea consecinţe serioase. În unele cazuri, când nu sunt diagnosticate sau tratate, pot duce la apariţia cancerului de col uterin.
De aceea, dacă aveţi un test Papanicolaou anormal, este important să efectuaţi orice alte teste sau investigaţii pe care vi le recomandă medicul dumneavoastră. Testele suplimentare pot detecta dacă celulele sunt precanceroase şi pot ajuta dacă este nevoie în stabilirea următoarelor acţiuni ce trebuie întreprinse.
Celulele anormale de la nivelul colului uterin pot fi tratate?
Dacă modificările anormale de la nivelul celulelor colului uterin sunt minore, medicul dumneavoastră poate decide doar să le monitorizeze, deoarece pot să dispară de la sine. Dacă modificările sunt mai severe, puteţi să vă liniştiţi la gândul că odată înlăturate celulele anormale, aproape în toate situaţiile este prevenită apariţia în viitor a cancerului de col uterin.
Metode obişnuite de tratament
Există mai multe metode folosite în mod obişnuit în tratamentul celulelor anormale de la nivelul colului uterin:
  • Criochirurgia – un procedeu care are la bază îngheţarea şi respectiv distrugerea celulelor anormale de la nivelul colului uterin
  • Electrochirurgia (numită şi LEEP, sau procedura de extirpare cu electrocauterul sub lupă) – un procedeu care înlătură celulele anormale de la nivelul colului uterin cu ajutorul unei anse diatermice
  • Terapia cu laser – o undă laser este folosită pentru arderea celulelor anormale de la nivelul colului uterin
  • Conizaţia – o porţiune de ţesut în formă conică este îndepărtată de la nivelul colului uterin cu ajutorul unui bisturiu sau al unui laser.
Dacă aţi efectuat oricare dintre aceste tratamente, este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vă monitorizeze în continuare cu ajutorul altor teste pentru a se asigura că celulele anormale de la nivelul colului uterin nu au reapărut. În situaţia în care ele reapar, tratamentul poate fi repetat.
Dacă vi se pune diagnosticul de celule anormale la nivelul colului uterin, vorbiţi cu medicul dumneavoastră despre diversele opţiuni de tratament pe care le aveţi la dispoziţie.
Notare
Comentarii
de elenav
buna.am fost diagnosticata cu cancer de col uterin.La prima biopsiea iesit CIN1 si CIN2 ,celule slab diferentiate,am facut radio,chiuri,operate ma simt f bine,dupa 7 luni de la operatie am facut pap.si a iesit tip2 mi s-a spus ca am o inflamatie dar eu fac un tratament naturist din timpul radio.Ce parere aveti?MULTUMESC.

de carmen
elene m-ar interesa ce tratament naturist ai facut si cat a
fost papanicolau la inceput .
iti multumesc

de elena
Tratamentul consta in :NONI.OMEGA3,Q10 pe care le cumpar de la Ploiesti f ieftine,ma poti contacta la tel 252350029,pentru detalii .Testul pap costa putin.

de adina
buna fetelor;si eu am facut analiza pentru depistarea unei probleme si rezultatul a iesit foarte prost,am doar 25 de ani,am o fetita de 3 ani si una doar de o luna jumate,doctorul mi-a spus ca a gasit in analizele mele celule modificate,marti trebuie sa ma duc sa imi faca un examen mai detaliat sa vasa ce imi producea aceasta reactie in corp neavand nici o simptoma;sunt intr-o panica totala,ma gandesc ca am copiii mici si nu vreau sa ii las singuri.

de madalina
pt adina: nu cred ca e cazul sa te panichezi pana ce nu afli ceva concret... daca a trecut doar o luna si jumatate de cand ai nascut, cred ca e posibil si ca modificarile si inflamatia sa fie din cauza nasterii...

de anamaria
buna adina!am facut testul papanicolau cand fetita mea avea 8 luni,test care a iesit rau!am intrat in panica ma gandeam la fetita mea care e asa de mica!am fost trimisa pta f analize mai amanuntite printre care si biopsie care a fost foarte traumatizanta atat fizic cat si psihic!
rezultatul biopsiei a fost ca nu sunt celule canceroase dar trebuie un anumit tratament care a constat in taiarea celulelor si iapoi cauterizare!am trecut si peste asta acum o saptamana!acum ma simt bine si astept sa fac testul papanicolau peste 6 luni!!!!!trebuie sa fii tare pt copii tai!!mai astept vesti de la tine!

de Rozalia Dragan 44 ani
buna,ma numesc Rozalia,am 44 de ani si momentan locuiesc in Birmingham,UK;am facut 2 teste cervical screening cum se numesc aici si mi-au iesit prost;sunt foarte speriata de rezultat,ce pot face?

de Mirela
Si eu sant in Asa o st.are cu resultant else de test

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cancerul de col uterin: O afecţiune posibil letală Cancerul colului uterin, parţii inferioare a uterului prin care se leagă de vagin, este o afecţiune serioasă despre care trebuie să ştiţi, iar acest site oferă informaţii importante care vă pot ajuta să înţelegeţi mai bine această boală posibil letală.
Despre HPV Dacă nu aţi auzit încă de virusul papiloma uman (HPV), nu sunteţi singura persoană. Chiar dacă HPV este frecvent întâlnit, multe persoane ştiu foarte puţine lucruri despre el sau chiar deloc. HPV afectează atât femeile cât şi bărbaţii. În plus este un virus care nu determină întotdeauna simptome.
Papiloamele genitale Papiloamele genitale nu vă pun viaţa în pericol, dar vă pot afecta viaţa. Ele sunt excrescenţe de culoarea pielii care apar în zonele genitale exterioare sau în apropierea anusului atât la bărbaţi cât şi la femei. Deşi mai rar, ele pot să apară şi în interiorul vaginului sau la nivelul colului uterin...
Mecanismele si diagnosticul infectiei cu HPV Afla care sunt mecanismele prin care se produce infectia cu HPV si cum poate fi aceasta diagnosticata.
Diagnosticarea infecţiilor cu HPV şi prevenţia cancerului de col uterin În fiecare an, în întreaga lume, au fost înregistrate mai mult de 400.000 de cazuri noi de cancer de col uterin şi s-au raportat mai mult de 200.000 de cazuri de deces datorate cancerului de col uterin, făcând din acest tip de cancer a doua cauză de deces după cancerul de sân.
Ion Bazac: Programul de vaccinare anti-HPV va fi oprit Ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că vaccinarea anti-HPV va fi oprită şi va fi lansat un program de screening la nivel naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin. (Sursa: Agerpres)