Cele mai citite
 


Sondaj CCSB: Peste 50% dintre tineri au dat bani sau atenţii la medic
duminică, 16 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un procent de 54% dintre tineri a dat bani, o atenţie sau cadou pentru a-şi rezolva o problemă la medic, potrivit unui sondaj realizat de Compania de Cercetare şi Branding (CCSB) la comanda Asociaţiei Pro Democraţia şi dat publicităţii vineri, într-o conferinţă de presă.
Astfel, 26% dintre respondenţi au recunoscut că au dat bani sau cadouri la liceu ca elevi, 21% la şcoala generală, 19% Poliţei rutiere, 15% în facultate când erau studenţi, iar 13% au dat bani şi atenţii la administraţia publică locală. Mai puţin de 10% au dat bani la şcoala de şoferi, la biserică, garda financiară sau la notari.
Tinerii au spus că cele mai multe cazuri de corupţie sunt darea şi luarea de mită - 21%, 15% susţinând că există cazuri de corupţie la nivelul conducerii/puterii/Guvernului sau Parlamentului, 13% dintre ei fiind de părere că există cazuri de corupţie în poliţie, iar 12% în sistemul sanitar. Sub procentul de 10% se află şpaga în sistemul de învăţământ, în justiţie, în fotbal.
În opinia tinerilor, corupţia la nivel mai mic se întâlneşte la doctor sau în spitale - 16%, la poliţie - 10%, sau pentru obţinerea unor note mai mari - 7%. Nu ştiu sau nu răspund 41%.
Corupţia la nivel înalt este întâlnită la nivelul conducerii, puterii, Guvernului şi Parlamentului, apreciază 20% dintre cei intervievaţi, 8% dau exemple de cazuri mediatizate sau personalităţi publice contestate, 4% spun că este întâlnită în justiţie, 3% în spălarea de bani, 2% în fraudarea alegerilor sau şpagă la poliţie. Nu ştiu sau nu răspund 40%.
În jur de 24% dintre tinerii intervievaţi percep corupţia ca şpagă sau mită, 13% ca act ilegal, 11% ca act dăunător, 6% ca fraudă, 5% ca înşelăciune, 4% ca favoritism, 3% ca intimidare. 6% nu ştiu sau nu răspund.
La întrebarea dacă sunt şi exemple de corupţie 'bună', care uşurează lucrurile - 7% au spus că la medic, 5% când se rezolvă problemele mai repede, 2% la poliţia rutieră, şcoală, promovare examene şi 1% în transportul public. 34 % consideră că nu există corupţie 'bună', iar 38 % nu ştiu sau nu răspund.
Tinerii intervievaţi consideră că fenomenul corupţiei poate fi combătut în România prin educarea populaţiei - 17%, schimbarea clasei politice - 15%, pedepse mai dure/legi mai aspre - 13%, prin salarii mai mari - 8%, printr-un control mai riguros - 4%. 13% consideră că nu se mai poate face nimic, iar 17% nu ştiu sau nu răspund.
Studiul CCSB a fost realizat în perioada 3-11 mai, pe un eşantion de 1.300 de persoane cu vârste cuprinse între 16-26 de ani din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Buzău şi are o marjă de eroare de +/- 2,8%.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sondaj CSOP: 75% dintre români cred că în ultimii 5 ani corupţia a crescut Trei sferturi (75%) dintre români cred că în ultimii cinci ani corupţia din ţară a crescut, relevă un sondaj efectuat de CSOP la cererea Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei (AID).
Studenţi din Milano, înscrişi la stomatologie în România, mituiesc pentru a se înscrie în Ordinul Stomatologilor Brigada Mobilă din Milano a denunţat, între alte persoane, un medic stomatolog de 45 ani pentru fraudă, fals şi alte delicte minore, care a înşelat mai mulţi studenţi la stomatologie, cu numai câteva examene susţinute la Arad, în România, şi care au plătit o sumă variind între 50.000-100.000 de euro...
"Manual de şpagă", găsit la medicul ORL de la Spitalul Militar acuzat de luare de mită (rechizitoriu DNA) Un fişier numit "Manual de şpagă" a fost găsit de procurorii anticorupţie cu ocazia percheziţiei informatice efectuate în dosarul în care medicul ORL Adrian Gabriel Ilie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ''Dr. Carol Davila'' din Bucureşti a fost trimis în judecată pentru trei infracţiuni...
Sondaj IRES: Pacienţii sunt mulţumiţi de medicii din România, dar nesatisfăcuţi de sistemul sanitar de stat Românii par să fie mulţumiţi în mare măsură de comportamentul medicilor, însă trei sferturi dintre pacienţi se arată mai degrabă nesatisfăcuţi de serviciile medicale din sistemul de stat, relevă rezultatele unui sondaj de opinie realizate de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), date...
(Corespondenţă) Corupţia, o practică de rutină în Rusia (sondaj) Moscova, 14 iun - Corespondentul Agerpres, Victoria Vioară, transmite: Corupţia a devenit o rutină pentru ruşi, suma medie oferită drept mită dublându-se în ultimii cinci ani şi ajungând la echivalentul a 130 de euro, relevă un sondaj comandat de guvernul rus, ale cărui rezultate au fost făcute publice...
Sondaj: Medicii şi spitalele private din România - în topul încrederii pacienţilor; spitalele de stat - pe ultimul loc Medicii şi spitalele private din România se află în topul încrederii pacienţilor în componentele sistemului medical românesc, în timp ce spitalele de stat se află pe ultimul loc în acest clasament, potrivit unui sondaj realizat de IMAS împreună cu Centrul pentru inovaţie în medicină.