Cele mai citite
 


Papiloamele genitale
duminică, 15 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Sanatate si frumusete, Viata Sexuala
 

Papiloamele genitale nu vă pun viaţa în pericol, dar vă pot afecta viaţa. Ele sunt excrescenţe de culoarea pielii care apar în zonele genitale exterioare sau în apropierea anusului atât la bărbaţi cât şi la femei. Deşi mai rar, ele pot să apară şi în interiorul vaginului sau la nivelul colului uterin şi câteodată pot determina simptome ca senzaţii de arsură, de mâncărime sau durere. Papiloamele genitale pot avea şi implicaţii în plan emoţional, determinând un sentiment de disconfort în rândul persoanelor aflate într-o relaţie sentimentală nouă sau într-una deja existentă.

Din ce cauză apar papiloamele genitale?

Papiloamele genitale sunt cauzate de anumite tipuri ale virusului papiloma uman (HPV). Tipurile de HPV „cu risc scăzut” care determină apariţia papiloamelor genitale (cum sunt HPV tipurile 6 şi 11) sunt diferite de tipurile de HPV „cu risc crescut” (cum sunt tipurile 16 şi 18) care pot determina cancer de col uterin. Ele sunt de asemenea diferite şi de alte tipuri de HPV care pot determina apariţia papiloamelor comune ce pot fi întâlnite la nivelul mâinilor sau picioarelor.
Cine poate face papiloame genitale?
Poate lua HPV genital orice persoană care are orice fel de activitate sexuală ce include contactul genital cu o persoană infectată. Aproximativ 2 persoane din 3 care au contact genital cu o persoană infectată cu papiloame genitale, vor face la rândul lor papiloame genitale. Acestea pot să apară în câteva săptămâni, luni, sau pot să nu apară deloc.
Cât de frecvente sunt?
Papiloamele genitale sunt frecvent întâlnite. În fiecare an în Statele Unite sunt diagnosticate aproximativ 1 milion de cazuri noi de papiloame genitale.
După contactul sexual cu o persoană infectată, papiloamele genitale pot să apară după câteva săptămâni, câteva luni, sau deloc. Pentru că o persoană infectată cu HPV genital poate să nu aibă semne sau simptome vizibile, este dificil de ştiut dacă aţi fost sau nu expus(ă). De aceea este important să cunoaşteţi legătura dintre HPV şi papiloamele genitale.
Cum arată?
Un lucru important de ştiut este că papiloamele genitale nu arată întotdeauna la fel. De fapt, câteodată ele pot fi dificil de identificat tocmai pentru că pot să arate în multiple feluri.
Papiloamele genitale sunt excrescenţe moi, care pot avea o suprafaţă înălţată sau plată, pot fi mici sau mari, solitare sau în grupuri. În mod obişnuit au culoarea pielii sau sunt rozalii şi apar în zona genitală externă sau în apropierea anusului, atât la femei cât şi la bărbaţi. Există însă şi posibilitatea să nu le vedeţi deloc.
Unele papiloame pot să crească în interiorul vaginului sau la nivelul colului uterin, fiind astfel greu de detectat. Aşa că, doar pentru că nu le vedeţi nu înseamnă că ele nu există. În cazul bărbaţilor, papiloamele genitale apar cel mai adesea pe sau împrejurul penisului.
Cum sunt ele detectate?
Medicul poate să recunoască un papilom genital de cele mai multe ori doar prin examinare directă. Dacă aveţi papiloame genitale, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă examineze şi pentru prezenţa de celule anormale la nivelul colului uterin– deoarece există posibilitatea să fiţi infectat cu mai mult de un tip de HPV. Aşa că, dacă credeţi că aveţi papiloame genitale, faceţi o programare la medicul dumneavoastră cât de repede posibil.
Cum pot afecta viaţa de zi cu zi?
Papiloamele genitale nu pun viaţa în pericol, dar pot afecta viaţa. Din cauza aspectului lor exterior, papiloamele genitale pot determina sentimente de teamă sau ruşine. În cazul unor persoane, aceste sentimente pot îngreuna relaţiile sentimentale existente sau pe cele nou întemeiate.
În cazul unora dintre femei, papiloamele genitale pot deveni mai mari pe durata sarcinii, determinând dificultăţi în urinare. În cazuri rare, ele pot să afecteze chiar travaliul.
Dacă credeţi că s-ar putea să aveţi papiloame genitale, consultaţi medicul. Nu există nici un motiv de a vă simţi stânjenit(ă) când există tratamente la îndemână.
Cum se tratează?
Papiloamele genitale pot să dispară uneori de la sine fără nici un fel de tratament. Cu toate acestea, nu există vreo modalitate de a şti care sunt cele care vor dispărea şi care sunt cele care vor continua să crească tot mai mari . Aşa că, dacă observaţi orice modificare la nivel genital, este probabil mai bine să vă consultaţi medicul decât să aşteptaţi.
În funcţie de mărimea şi localizarea papiloamelor genitale, există mai multe opţiuni terapeutice dintre care se poate alege:
  • Unguente
  • Înlăturare prin ardere, îngheţare sau laser
  • Chirurgie
Este de asemenea important de ştiut că în urma tratamentului, există întotdeauna posibilitatea ca papiloamele genitale să reapară, deoarece virusul papiloma uman (HPV) poate fi încă prezent. De fapt, în 25% din cazuri, papiloamele reapar în următoarele 3 luni după tratament. Dacă acest lucru se întâmplă, este posibil să fie necesară repetarea tratamentului. Dacă credeţi că aveţi papiloame genitale, consultaţi-vă medicul.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
HPV nu da doar cancer de col Exista peste 100 de tipuri cunoscute de tulpini ale papilomavirusului uman. În ultimii ani a crescut numarul cazurilor de cancer oral la barbatii activi sexual, atrag atentia specialistii. Statisticile recente arata ca cel putin 50% din persoanele active sexual, atât femei, cât si barbati dobândesc...
Infectiile HPV, cauza a aparitiei cancerului de col uterin Infectia cu Virusul Papiloma Uman (HPV) este una dintre cele mai comune infectii transmise pe cale sexuala, pana la 80% dintre persoanele active din punct de vedere sexual contactand o astfel de infectie la un moment dat in viata. Exista mai mult de 100 de tipuri de HPV, acestea cauzand...
Infectiile cu transmitere sexuala pot fi tinute sub CONTROL Infectiile cu transmitere sexuala (ITS) au reprezentat foarte mult timp un subiect tabu atat pentru tineri cat si pentru adulti, pentru persoanele active sexual sau cele care isi doresc sa inceapa viata sexuala, pentru persoanele casatorite sau celibatare, pentru persoanele cu un partener sau...
Opt tipuri de papiloma virusuri, responsabile de 90% din cazurile de cancer de col uterin Opt tipuri de papiloma virusuri (HPV) sunt responsabile de peste 90% din numărul cancerelor de col uterin diagnosticate în lume, conform unui vast studiu asupra genotipurilor HPV, conform publicaţiei online The Lancet Oncology, transmite AFP.
Testul cobas® HPV - şi pentru screening primar de cancer de col uterin Indicaţia europeană a testului cobas® 4800 HPV pentru screening-ul primar de cancer de col uterin a fost extinsă.
Testul cobas® HPV, acum si pentru screening primar de cancer de col uterin Roche anunta extinderea indicatiei europene a testului cobas® 4800 HPV pentru screening-ul primar de cancer de col uterin. Testarea ADN pentru virusul HPV descopera leziuni omise de citologia Pap.