Cele mai citite
 


Studiu neconcludent privind legătura dintre telefonul mobil şi cancerul la creier
luni, 17 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Geneva, 17 mai /Agerpres/ - Un important studiu internaţional referitor la legătura dintre folosirea telefonului mobil şi două tipuri de cancer la creier s-a dovedit neconcludent, potrivit unui material ce va fi publicat în International Journal of Epidemiology în această săptămână, informează luni agenţia Associated Press.
Potrivit studiului, efectuat pe un eşantion de circa 13.000 de participanţi, s-a constatat că folosirea telefonului mobil nu creşte riscul de dezvoltare a unui meningiom - tumoare benignă obişnuită şi frecventă - sau a unui gliom - o formă de cancer mai rară, dar cu risc mai mare de deces.

Studiul, care a durat 10 ani şi care a fost efectuat de World Health Organization's International Agency for Research on Cancer, a ajuns la concluzia că există unele ''sugestii'' că folosirea intensă a telefonului mobil ar putea creşte riscul de gliom, dar unele ''influenţe şi erori ar împiedica o interpretare cauzală'' ce ar putea da vina direct pe radiaţiile de la telefonul mobil pentru apariţia unei tumori pe creier.

Folosirea intensă a telefonului mobil se referă la o durată de sau mai mare de 30 de minute de convorbiri pe zi.

Autorii studiului au recunoscut că o posibilă sursă de inexactităţi ar fi faptul că participanţilor li s-a cerut să-şi amintească cât de mult şi la ce ureche şi-au ţinut telefoanele mobile în ultimul deceniu. Rezultatele în cazul unor grupuri de subiecţi au arătat că folosirea telefonului mobil pare să fi înlesnit apariţia riscului de dezvoltare de cancer, descris uneori de către cercetători ca fiind ''neplauzibil''.

Autorii studiului sunt de părere că sunt necesare cercetări în continuare înainte de a trage concluzia că nu există nici o legătură între radiaţiile provenite de la telefonul mobil şi cancerul la creier.

Folosirea de către oameni a telefoanelor mobile a suferit schimbări considerabile de la demararea studiului în 2000, afirmă autorii lui.

Cercetătorii intenţionează, de asemenea, să studieze faptul dacă folosirea telefonului mobil sporeşte riscul de apariţie a tumorilor în zona urechii, la nervul acustic, şi a glandei parotide, unde se produce saliva.

Un studiu separat va urmări care sunt efectele folosirii telefoanelor mobile de către copii, despre care se crede că sunt mult mai predispuşi la efectele rediaţiilor.

Studiul, care va fi publicat marţi în International Journal of Epidemiology, a fost redactat de către cercetători din 13 ţări , inclusiv din Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania şi Japonia, dar nu şi din Statele Unite ale Americii /SUA/. În cadrul lui au fost intervievaţi 12.848 de participanţi, din care 5.150 aveau fie meningioame, fie glioame.

AP menţionează că aproximativ un sfert din suma de 19,2 milioane de euro /23,98 milioane de dolari/ necesară pentru efectuarea studiului a fost oferită de industria de telefonie mobilă.

Operatorii reţelelor de telefonie mobilă şi companiile pentru accesorii de telefoane mobile au anticipat puternic rezultatete studiului, care ar fi putut ameninţa dezvoltarea rapidă a afacerilor lor.

Potrivit International Telecommunication Union, la sfârşitul anului 2009, în lume erau circa 4,6 miliarde de abonamente de telefonie mobilă, comparativ cu circa un miliard în 2002. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Telefoanele mobile nu generează cancer la creier, susţin unii cercetători britanici Londra, 22 feb /Agerpres/ - O perioadă lungă de timp, cercetătorii, pe de o parte, şi oficialii guvernamentali şi reprezentanţi ai societăţilor comerciale, pe de altă, au dus o polemică acerbă cu privire la siguranţa telefoanelor mobile, deşi unele studii mai vechi relevau că telefonul mobil favorizează...
Laborator pentru măsurarea radiaţiilor emise de telefoanele mobile Craiova, 4 aug /Agerpres/ - La Craiova a fost inaugurat, marţi, primul laborator din România pentru măsurarea radiaţiilor emise de telefoanele mobile.
Marea Britanie: Studiu privind riscurile utilizării telefonului mobil asupra creierului la copii Peste 160 de licee de la periferia Londrei vor primi în aceste zile o invitaţie pentru înscrierea elevilor la un studiu privind impactul telefoanelor mobile asupra dezvoltării creierului, a anunţat ministerul Sănătăţii din Marea Britanie, relatează AFP.
Telefoanele mobile pot dăuna calităţii somnului (studiu) Lumina albastră a ecranelor de la telefoanele mobile întârzie secreţia melatoninei, hormonul numit "al somnului", arată un studiu desfăşurat pe tineri şi menţionat miercuri de 20minutes.ch.
Radiografiile dentare pot fi periculoase Dacă faci mai mult de o radiografie dentară pe an dublezi sau chiar triplezi riscul de a dezvolta o tumoare pe creier, arată un studiu american publicat recent, scrie realitatea.net. Cercetătorii au observat că persoanele care au făcut radiografii dentare dese prezintă un risc mult mai mare de a...
Cancerul la sân ar putea fi depistat cu ajutorul unei mănuşi sensibile (studiu) O echipă de cercetători japonezi şi americani a anunţat că a conceput un material sensibil, foarte suplu, care ar putea în viitor să permită depistarea mai fină, prin palpare, a unei anomalii mamare, semn al unui posibil cancer la sân, transmite luni AFP.