Cele mai citite
 


Un studiu relevă o legătură între expunerea la pesticide şi ADHD
luni, 17 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie
 

Washington, 17 mai /Agerpres/ - Deficitul de atenţie sau tulburare hiperkinetică (ADHD) este asociat cu expunerea la pesticide, susţine un nou studiu realizat în SUA şi Canada şi apărut în revista Pediatrics, preluat de revista americană Time.

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention, doar în SUA, aproximativ 4,5 milioane de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 17 ani au fost diagnosticaţi cu ADHD, iar rata acestui diagnostic a crescut cu 3% pe an între 1997 şi 2006.

Din în ce mai des, cercetătorii sugerează că factori chimici, probabil în combinaţie cu alţi factori din mediu - cum ar fi jocurile video, show-urile TV extrem de agitate şi flash-urile de pe DVD-urile educaţionale pentru copii - ar putea contribui la creşterea problemelor legate de atenţie.

În aceste condiţii o echipă de cerctători de la Universităţile Montreal şi Harvard, condusă de Maryse Bouchard, din Montreal, au examinat relaţia potenţială între ADHD şi expunerea la un tip de pesticide toxice numite organofosfaţi.

Echipa a analizat nivelul reziduurilor de pesticide în urina a peste 1.000 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 15 ani, şi a descoperit că subiecţii cu cele mai mari niveluri de dialkyl-fosfaţi, un produs secundar al pesticidelor conţinând organofosfaţi, au avut cea mai mare incidenţă de ADHD.

Per ansamblu, cercetătorii au descoperit o creştere cu 35% a ratei probabilităţii de a face ADHD cu fiecare creştere de 10 ori a nivelurilor de pesticid în concentraţia urinei.

Efectul s-a constatat chiar şi la copiii care aveau o expunere foarte limitată la respectivele pesticide: astfel, copiii care aveau în urină un nivel sub medie al celui mai comun metabolit al pesticidului aveau posibilitatea de două ori mai mare de a manifesta simptome ale AHDH decât cei cu un nivel nedetectabil.

Studiul echipei conduse de Bouchard este primul care vede în pesticidele conţinând organosfosfaţi un potenţial contributor la apariţia ADHD la copii. Cu toate acestea, cercetătoarea susţine că studiul relevă doar o asociere, nu o legătură cauzală directă între expunrea la pesticide şi dezvoltarea bolii.

Pe de altă parte, se ştie că organosfosfaţii afectează conexiunile nervoase din creier, acesta fiind de astfel modul în care îşi fac efectul pesticidele. Substanţa chimică afectează un transmiţător neuronal - acetilcolinesteraza - un defect care apare şi la copiii diagnosticaţi cu ADHD.

Chiar dacă studiul lui Bouchard nu a determinat metoda exactă de expunere la pesticide a participanţilor la cercetare, cel mai probabil aceştia au ingerat chimicale prezente în alimente, spre exemplu mâncând fructe care au fost tratate cu pesticide în timpul creşterii. De altfel, autorii cercetării atrag atenţia că potrivit unui studiu al U.S. Pesticide Residue Program, organofosfaţii au fost detectaţi în 28% din coacăzele îngheţate şi în 19% din ţelina testată pentru a detecta prezenţa pesticidelor. AGERPRES

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dieta in ADHD ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) se traduce in romana prin Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica si se refera la un comportament bazat pe o combinatie dintre neatentie, hiperactivitate si impulsivitate ce afecteaza buna functionare a individului la scoala sau acasa. Simtomele...
Copiii hiperactivi suferă probabil de tulburări genetice Un studiu sponsorizat printre altele de organizaţia Wellcome Trust a identificat pentru prima oară modificări de natură genetică la copii diagnosticaţi cu sindromul ADHD (tulburare hiperkinetică cu deficit de atenţie), ceea ce înseamnă că părinţii unor astfel de copii nu mai pot fi ei înşişi învinovăţiţi...
Pesticidele din legume şi fructe, responsabile de sindromul de hiperactivitate (ADHD) la copii Oameni de ştiinţă de la universităţile Harvard /SUA/ şi Montreal /Canada/ au ajuns la concluzia, în urma unor studii coordonate, că pesticidele din legume şi fructe sunt în cele mai multe dintre cazuri factorul major responsabil de apariţia sindromului ADHD (Deficit de Atenţie şi Hiperactivitate) la...
Studiu despre simptomul ADHD Iaşi, 13 mai /Agerpres/ - Părinţii din România care au copii cu simptom ADHD (deficit de atenţie şi hiperactivitate - n.r.) sunt deosebit de preocupaţi de viitorul acestora, potrivit unui studiu prezentat, miercuri, la Iaşi, de specialiştii în domeniu.
Studiu fundamental asupra unor copii instituţionalizaţi din România: Privarea socială afectează dezvoltarea creierului Copiii care cresc în instituţii în locul familiilor prezintă deficite majore în dezvoltarea creierului, a arătat un studiu efectuat asupra unor copii instituţionalizaţi din România. Constatările, publicate online luni, în ''Proceedings of the National Academy of Sciences'' din SUA, subliniază importanţa...
Laptele matern poate reduce riscul apariţiei sindromului de hiperactivitate la copii Tel Aviv, 20 aug /Agerpres/- Cercetătorii israelieni au descoperit că copiii alăptaţi la sân prezintă un risc mai redus de a dezvolta tulburarea caracterizată prin hiperactivitate însoţită de deficit de atenţie (ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder) decât cei care au fost hrăniţi cu lapte...