Cele mai citite
 


Medicii germani s-au săturat de salarii proaste
luni, 17 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Berlin, 17 mai /Agerpres/ - Medicii germani din spitalele publice încep de luni o grevă generală în întreaga ţară, startul urmând să fie dat de o manifestaţie la Munchen. În ciuda crizei financiare şi a bugetelor strâmtorate ale caselor de asigurări, medicii de la spitalele finanţate de administraţiile locale vor mai mulţi bani iar sindicatul acestora se află pe o poziţie de forţă, scrie ziarul german Frankfurter Rundschau.
Sindicatul medicilor care lucrează în spitale publice, Marburger Bund, solicită pentru cei 55.000 de medici din aceste spitale salarii mai mari cu cinci procente şi compensaţii cu 35 la sută mai mari pentru gărzi. Pentru administraţiile locale, solicitarea este inacceptabilă, asemenea cheltuieli neputând fi solicitate de la cetăţeni şi contribuabili, în condiţiile crizei actuale, afirma negociatorul şef al Asociaţiei Angajatorilor Publici (VKA), Joachim Finklenburg. Medicii sunt chiar şi acum un grup profesional privilegiat, un medic care lucrează la un spital public câştigând anual 76.000 de euro. Finklenburg se teme că aceste solicitări vor provoca clinicilor noi probleme financiare.

Medicii au însă pârghia în mână în următorii ani, în condiţiile în care circa 5.000 de locuri la spitale au rămas neocupate iar situaţia se înrăutăţeşte rapid. Acum trei ani, 28,4 la sută din spitale aveau probleme în ce priveşte ocuparea locurilor de muncă, în timp ce anul trecut procentajul a ajuns la 80 la sută, aşa cum reiese din ancheta efectuată de Institutul German pentru Spitale. Deja de multă vreme spitalele îşi vânează reciproc doctorii iar ziarul medicilor publică săptămânal locuri de muncă libere la spitale şi clinici. Situaţia se va înrăutăţi în anii următori, când o mare parte din medici vor ieşi la pensie. Este ceea ce dă putere sindicatului, care poate acum stimula concurenţa dintre clinicile publice, private şi ale bisericilor.

Prin lipsa lor de acţiune şi necunoaşterea totală a realităţii, angajatorii îi alungă pe medici din spitalele publice, avertiza şeful sindicatului, Rudolf Henke. În condiţiile în care munca de medic este mai atractivă în alte părţi, angajatorii sunt presaţi să crească salariile pentru a rămâne competitivi. Pe piaţă se poate vedea deja acum ce salarii pot pretinde medicii pentru munca lor. Anii trecuţi, firmele de recrutare au apărut ca ciupercile, intermediind medici care lucrează cu ziua la spitale şi cabinete, contra unui onorariu. Cererea a devenit mai mare decât era înainte, afirma directorul executiv al agenţiei de recrutare pentru medici Doc-to-rent (Doctor-de-închiriat), Steffen Schueler, ceea ce stimulează salariile. Onorariile medicilor care activează ca liber profesionişti, plătiţi pe oră cu până la 100 de euro, ajung să le depăşească pe cele ale medicilor cu contract fix, se plângea preşedintele camerei medicilor din regiunea Westphalen-Lippe, Theodor Windhorst. Din acest motiv, unii medici specialişti cu contract fix prind gustul şi renunţă la angajarea nedeterminată.

În astfel de condiţii, solicitarea preşedintei Uniunii Naţionale a Caselor de Asigurări, Doris Pfeiffer, de a nu creşte salariile medicilor şi cheltuielile spitalelor pare o utopie. Sindicatul ştie şi el acest lucru şi ameninţă că, în caz că va fi nevoie, va face şi de data aceasta uz de toate mijloacele, pentru ca angajatorii să vină cu o ofertă acceptabilă. Pentru medici şansele sunt bune şi urmează ani graşi. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cadrele medicale din ţară au protestat două ore pentru îmbunătăţirea condiţiilor din sistem (grupaj) Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a decis, la jumătatea acestei luni, organizarea unei greve de avertisment în data de 25 noiembrie, urmată de grevă generală pe termen nelimitat, începând din 28 noiembrie, printre solicitările greviştilor fiind demisia ministrului Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu...
Mureş: Serviciul de Ambulanţă, în grevă generală, din motive salariale Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Mureş a declanşat, luni, greva generală, în semn de solidaritate cu restul sindicatelor din sistemul bugetar, pentru motive salariale şi din cauza subfinanţării.
Ministrul Doina Pană: O grevă generală în sănătate ar avea o tentă ilegală Ministrul delegat pentru dialog social, Doina Pană, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că o eventuală grevă generală în sistemul de sănătate ar avea "o tentă ilegală", deoarece majoritatea spitalelor au semnat un contract colectiv de muncă pe durata căruia nu...
Grevă generală în toate spitalele din ţară în 31 octombrie Sindicaliştii Federaţiei Sanitas vor intra în grevă generală în toate spitalele din ţară în data de 31 octombrie, dacă nu se va ajunge la o soluţie cu autorităţile pe Legea salarizării unitare, a anunţat, joi, preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu.
Grevă de avertisment a sindicaliştilor Federaţiei Sanitas Sindicaliştii membri ai Federaţiei Sanitas continuă calendarul de proteste prin organizarea, miercuri, a unei greve japoneze, cu purtarea de banderole albe.
Sindicaliştii din Sănătate ameninţă cu greva generală dacă situaţia sectorului sanitar nu va fi reglementată Federaţia SANITAS din România va organiza, în perioada 9 -13 aprilie 2016, adunări publice în faţa Ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor Publice, ameninţând cu greva generală dacă revendicările înaintate autorităţilor nu vor soluţionate, informează un comunicat al Federaţiei SANITAS.