Cele mai citite
 


Dr. Bogdan Opriţa: SMURD Bucureşti a participat, în doi ani, la aproape 53.000 de intervenţii
marţi, 18 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare Bucureşti (SMURD) a realizat, în cei doi ani de activitate, 95.511 intervenţii, asistând 71.636 de persoane.
Ambulanţele destinate intervenţiei medicale de urgenţă pentru cel mai înalt nivel şi transportul asistat au fost dotate cu echipamente, materiale, şi medicamente pentru terapie intensivă, ele fiind însoţite de medic şi intervenind la situaţiile grave. În total, acest tip de ambulanţe, cu unităţi de terapie intensivă, au intervenit în 7.448 de cazuri asistând 4.094 de persoane.
Elicopterul SMURD a asigurat 798 de intervenţii, dintre care 204 intervenţii primare şi 570 secundare.
Timpul mediu de răspuns a fost şi el îmbunătăţit, media intervalului între momentul solicitării şi al sosirii primului echipaj a fost de opt minute pentru echipaje de ajutor calificat, în zonele urbane, la cel puţin la 90% din cazurile de urgenţă, şi de 12 minute pentru echipajele de ajutor calificat, în zonele rurale, la cel puţin 75% în cazurile de urgenţă.
Şeful SMURD Bucureşti, dr.Bogdan Opriţa, a menţionat că numărul total al intervenţiilor în cei doi ani de activitate a fost de 52.809, dintre care 47.748 pentru prim-ajutor, 3.485 pentru unităţile de terapie intensivă mobilă, 1.225 de intervenţii pentru maşină cu medic de urgenţă.
Elicopterul SMURD Bucureşti a acţionat în 396 de cazuri, iar acestuia i s-a adăgat avionul pus la dispoziţie de Fundaţia SMURD, care a contribuit la 13 intervenţii. În ceea ce priveşte dotarea, dr. Bogdan Opriţa a menţionat că, în prezent, în Capitală şi Ilfov există 23 de unităţi de prim-ajutor, dar necesarul ar fi de 35. De asemenea, există patru unităţi de terapie intensivă mobilă şi o maşină cu medic de urgenţă, la Spitalul de Urgenţe Floreasca.
Şeful SMURD Bucureşti a atras atenţia că ''de multe ori, echipajele de prim-ajutor calificat sunt solicitate pentru cazuri care nu prezintă urgenţă, şi trebuie avut în vedere ca pe viitor acestea să nu mai fie blocate şi să nu mai fie solicitate pentru consulturi obişnuite''.
Medicul a atras atenţia că a crescut foarte mult numărul cazurilor cu stop cardio-respirator - de la 854 în 2009, la 1.312 în 2010 - afirmând că ''este o creştere destul de mare şi necesită o atenţie specială''.
Dr. Opriţa a menţionat şi cele două intervenţii ale echipajelor pentru dezastre mobilizate pentru concertul Madonnei şi cel al trupei AC/DC, echipaje care au fost în zonă pentru a asigura asistenţa medicală.
El a amintit că o parte dintre maşinile pentru asistenţă de urgenţă au fost relocate, astfel că echipajul din b-dul Expoziţiei a fost transferat la Grozăveşti, unde era mai necesar, pentru că în zona Expoziţiei numărul intervenţiilor era de 59 pe lună, iar la Grozăveşti - 181 pe lună. Medicul a reliefat importanţa colaborării cu Ambulanţa Bucureşti şi Ambulanţa Ilfov.
Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a evidenţiat importanţa Serviciului SMURD pentru Capitală şi faptul că ''a existat o colaborare între medici, pompieri, ambulanţieri şi dispecerat, ceea ce a făcut ca lucrurile să funcţioneze bine''.
De asemenea, el a făcut referire şi la colaborarea cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, accentuând asupra faptului că Serviciul SMURD nu a necesitat personal suplimentar, pompierii fiind antrenaţi prin cursuri speciale pentru a acorda asistenţă medicală.
Subsecretarul de stat a anunţat că de luna viitoare va intra în funcţiune un serviciu SMURD în judeţul Harghita. El a spus că multe delegaţii venite în România au apreciat serviciile şi modul de organizare al SMURD, cea mai recentă fiind delegaţia din Franţa.
'SMURD se pregăteşte pentru orice situaţie pe plan naţional, pentru situaţii de urgenţă, pentru calamităţi. Bucureştiul este o zonă cu risc şi trebuie să fim pregătiţi pentru astfel de situaţii, pentru a salva cât mai multe vieţi. Anul acesta va fi un an de licitaţii pentru Acordul-cadru, ceea ce înseamnă că timp de patru ani vom avea un Acord-cadru pentru achiziţionarea de echipamente, ambulanţe şi echipamente pentru dezastre', a explicat dr. Arafat.
El a făcut referire şi la medicina de urgenţă care în Bucureşti funcţionează foarte bine, transmiţându-se date, electrocardiograme către centru, dar şi la programul de miocard-infarct, program în care dispeceratul va trimite maşina cu pacientul direct la centrul de cardiologie care are cateterism.
Subsecretarul de stat a evidenţiat şi colaborarea cu Serviciul de Transmisiuni Speciale, care are un rol important în activitatea SMURD.
Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, prezent la eveniment, a apreciat activitatea Serviciului SMURD Bucureşti şi le-a cerut primarilor de sector să acorde sprijin financiar acestuia. La momentul aniversar a fost prezent şi secretarul de stat în MAI pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului, Mihai Capră.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SMURD a efectuat peste 160.000 de intervenţii de la înfiinţare Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Bucureşti a efectuat, în cei trei ani de la înfiinţarea sa, 160.707 intervenţii de urgenţă, acordând asistenţă medicală la 124.229 de persoane.
Alba: Noi autospeciale şi ambulanţe SMURD, în valoare de peste 3,3 milioane de lei, în dotarea ISU Patru autospeciale pentru lucru cu apă şi spumă, cu posibilităţi de intervenţie în zone greu accesibile şi la fond forestier, şi trei ambulanţe SMURD, de tip B2, în valoare totală fiind de peste 3,3 milioane de lei, vor intra în acest an în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) 'Unirea'...
Alba: Peste 13.000 de intervenţii în cinci ani de funcţionare a SMURD Peste 13.000 de intervenţii au fost înregistrate de la înfiinţarea, în urmă cu cinci ani, a Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Alba, care funcţionează în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) 'Unirea' din 16 octombrie 2009, prin echipaje ce încadrează ambulanţe...
Alba: SMURD Alba dispune de un echipaj de terapie intensivă mobilă Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Alba dispune de sâmbătă şi de un echipaj de terapie intensivă mobilă, unitatea de intervenţie cu pregătirea cea mai înaltă din punct de vedere medical din sistemul de urgenţă prespitalicesc.
Vaslui: SMURD inaugurat în judeţ Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Vaslui - echipaje de prim-ajutor Vaslui şi Bârlad a fost inaugurat, vineri, în prezenţa subsecretarului de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat şi a autorităţilor judeţene.
Satu Mare: Echipaj de terapie intensivă mobilă la SMURD Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Satu Mare a pus în funcţiune un echipaj de terapie intensivă, pe o ambulanţă achiziţionată din fonduri europene, a anunţat marţi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Someş Satu Mare.