Cele mai citite
 


Cluj: Spitalele rămân fără asistente
marţi, 18 mai 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Sistemul sanitar românesc s-ar putea confrunta cu un exod al asistenţilor în cazul în care salariile acestora vor fi diminuate, susţine preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali din judeţul Cluj, Emil Buiga.
El a menţionat, luni, într-o conferinţă de presă, că, în prezent, se înregistrează lunar în Cluj câte 100 de cereri de plecare la muncă în străinătate, iar de anul trecut şi până acum o mie de asistente medicale au şi plecat.
'Reducerile de salarii cu 25 la sută vor afecta grav sistemul de sănătate nu numai prin faptul că oamenii nu vor avea bani ca să trăiască, ci şi din punct de vedere profesional, deoarece foarte multe asistente medicale vor pleca să lucreze în străinătate. Vor lucra pe un salariu de 2.000 de euro pe lună şi nu vor accepta să rămână în ţară pentru a fi plătite cu 600 de lei', a spus Buiga.
El a adăugat că fenomenul s-a accentuat anul acesta, pentru că în cinci luni au plecat atâtea asistente cât în tot anul trecut.
Ţările preferate de asistente sunt Anglia, Italia, Franţa, SUA sau Canada, unde în afară de salarii din care pot trăi beneficiază şi de condiţii decente de muncă.
O altă problemă a sistemului sanitar este deficitul de personal. Prim-vicepreşedintele Sindicatului 'Sanitas' Cluj, Maria Bizo, prezentă la conferinţa de presă, a declarat că Spitalul Clinic de Boli Infecţioase funcţionează cu 144 de cadre medicale în minus, iar la Spitalul Clinic Judeţean situaţia este şi mai gravă, deficitul ajungând la 800 de persoane.
'Nu înţeleg de unde cred ei că se mai poate reduce din angajaţi. La Infecţioase, de exemplu, lucrează o infirmieră la 30 de bolnavi, asta însemnând că nu-şi pot lua nicio zi liberă. Şi toate astea pe un salariu de 600 de lei', a spus Bizo.
Peste 100 de sindicalişti de Sanitas vor participa la mitingul are va avea loc la Bucureşti, în faţa Guvernului.
În judeţul Cluj sunt înregistrate circa 7.000 de asistente medicale.
Notare
Comentarii
de xxxxx
Foarte frumos .Asteptati pina plecam toti asistentii din tara

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Liderii Sanitas cer îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de salarizare din sistemul sanitar Liderii Federaţiei Sanitas au anunţat luni, într-o conferinţă de presă, la Cluj-Napoca, că vor pregăti ample mişcări de protest, care să aducă aminte de ceea ce reprezenta organizaţia în urmă cu 20 de ani, când forţa sindicatului s-a văzut în stradă, dacă revendicările sale, în special cele salariale...
Cadrele medicale din ţară au protestat două ore pentru îmbunătăţirea condiţiilor din sistem (grupaj) Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS a decis, la jumătatea acestei luni, organizarea unei greve de avertisment în data de 25 noiembrie, urmată de grevă generală pe termen nelimitat, începând din 28 noiembrie, printre solicitările greviştilor fiind demisia ministrului Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu...
Liderii Sanitas Cluj nu consideră normal ca un medic rezident debutant să aibă acelaşi salariu cu un muncitor necalificat Reprezentanţii Sanitas Cluj avertizează asupra unor animoziăţi care vor apărea între cadrele medicale din spitale pe fondul aplicării de la 1 iulie a HG 871/2013, când un medic debutant va avea acelaşi salariu ca şi un muncitor necalificat din domeniul sanitar.
Cluj: Sanitas cere deblocarea a 1.800 de posturi în judeţ Sindicatul Sanitas Cluj reclamă nevoia acută de cadre medicale şi cere guvernului să deblocheze de urgenţă a 1.800 de posturi pentru sistemul sanitar clujean.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Cluj: Locuri de muncă în străinătate pentru medici şi asistenţi, la târgul 'Cariere în alb' Cadrele medicale şi asistenţii din zona Transilvaniei au fost ofertaţi la un târg de locuri de muncă organizat duminică la Cluj cu slujbe plătite cu mii de euro şi posibilitatea de a se stabili în străinătate.