Cele mai citite
 


Bucureştiul, printre cele mai grav afectate oraşe europene de valuri de căldură insuportabile /experţi/
marţi, 18 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Valurile de căldură devin tot mai dese, mai lungi şi mai intense în Europa, iar riscurile pentru sănătatea umană în zonele afectate de încălzirea globală au fost până acum subevaluate, avertizează oamenii de ştiinţă de la Institutul pentru Atmosferă şi Climă al ETH Zürich, la finalul unui studiu comandat de Grupul Naţional elveţian de Cercetare a Climei, transmite luni agenţia austriacă Pressetext.

Prognozele alarmante care privesc şi România au la bază modele diferite de evaluare a evoluţiei climei globale.

Se poate vorbi de un val de căldură atunci când în mai mult de şase zile de vară se înregistrează temperaturi neobişnuit de mari. 'Am vrut să aflăm câte zile de căldură intensă dăunătoare sănătăţii umane vom avea în anii care vin', a explicat coordonatorul studiului, Erich Fischer. Un rol negativ îl joacă în această ecuaţie depăşirea unei anumite temperaturi pe timp de zi şi de noapte, precum şi umiditatea ridicată. 'Căldura excesivă în timpul nopţii este deosebit de periculoasă pentru că oamenii dorm mai puţin şi nu există posibilităţi de scădere a temperaturii corpului. La fel se întâmplă şi în cazul combinării căldurii cu umiditatea, oamenii nemaiputând să transpire corespunzător', afirmă expertul.

Dacă între 1961 şi 1990 se înregistra câte un val de căldură o dată la trei - cinci ani, între 2021 şi 2050 ne vom confrunta cu câte un val de arşiţă anual, iar între 2071 şi 2100, chiar cu trei până la cinci. Cel mai grav afectat va fi sudul Europei, unde, conform studiului întocmit de Fischer, mările oferă o înaltă umiditate a aerului. 'Căldurile periculoase pentru sănătate cresc cu deosebire în intensitate în văile cursurilor de apă, precum în Câmpia Padană, pe cursul inferior al Dunării sau de-a lungul ţărmurilor Mării Mediterane', menţionează Fischer.

Exact în aceste regiuni supuse riscurilor este densitatea populaţiei foarte ridicată; cele mai afectate vor fi oraşe precum Viena, Bucureşti, Roma, Napoli, Sevilia şi Marsilia. Cercetătorul din Zürich explică în continuare: 'Uimitor este că, nici măcar nu am luat în considerare (în calculele noastre) faptul că oraşele se încălzesc mai puternic şi se răcesc mai lent decât spaţiile geografice deschise. La aceasta se adaugă şi poluarea aerului din mediile urbane, toate acestea ridicând simţitor riscurile de sănătate pe parcursul valurilor de arşiţă'. Cei mai afectaţi vor fi bătrânii, copiii, oamenii cu boli respiratorii şi de inimă.

Creşterea numărului şi a suprafeţei parcurilor umbroase ar putea răcori spaţiile urbane limitrofe, însă, arată cercetătorii, 'singura soluţie pe termen lung împotriva dăunătorului fenomen climatic este limitarea cât mai drastică a emisiilor poluante'.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ÎNCÃLZIRE GLOBALÃ În Statele Unite se vor înregistra mai multe zile pe an cu niveluri ridicate de ozon (studiu) Încălzirea globală va face să se ajungă la mai multe zile calde pe an, ceea ce pentru Statele Unite va însemna încă trei până la nouă zile pe an cu niveluri ale ozonului periculoase pentru sănătate, până în anul 2050, potrivit unui studiu publicat în revista 'Geophysical Research Letters', citat de agenţia...
Încălzirea globală duce la creşterea numărului de cazuri de afecţiuni renale cronice (studiu) Creşterea temperaturii globale provoacă o sporire a numărului de cazuri de afecţiuni renale cronice, ''epidemia de nefropatie din cauza stresului termic'' putând deveni una dintre primele consecinţe pe care schimbările climatice le vor avea asupra sănătăţii publice, susţine un studiu publicat în revista...
Medicamente noi împotriva bolilor respiratorii Institutul de Pneumologie 'Marius Nasta' din Bucureşti a încheiat în anul 2009 un parteneriat strategic cu compania ASCENT Clinical Research Solutions, pentru crearea unui centru de cercetare clinică exploratorie în domeniul bolilor respiratorii.
Studiu OMS cu privire la poluarea aerului din oraşele austriece Viena, 28 sep - Corespondentul Agerpres, Smaranda Câmpeanu, transmite: Nivelul poluării aerului din oraşele austriece este în medie peste nivelul admis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit unui studiu realizat de OMS şi publicat luni de cotidianul Der Standard.
Alba: Studiu pe microorganisme din gheaţa subterană, o premieră mondială O echipă de cercetători români efectuează primul studiu din lume pe microorganisme din gheaţa subterană, în cadrul unui proiect derulat la Peştera Gheţarul de la Scărişoara, care are peste zece mii de ani vechime, potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES de către preşedintele Asociaţiei Speologice...
Prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu: Una din trei persoane ar trebui să beneficieze de un ajutor psihiatric de specialitate (interviu) Peste 38% din populaţia Uniunii Europene cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani are un diagnostic psihiatric, iar în România nu există date epidemiologice, însă una din trei persoane suferă de o afecţiune psihică, afirmă prof.univ.dr.Tudor Udriştoiu, şeful Clinicii de Psihiatrie din Craiova, într-un...