Cele mai citite
 


BNS evaluează impactul măsurilor propuse de Guvern
marţi, 18 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 18 mai /Agerpres/ - BNS consideră că prima opţiune pentru reducerea deficitului bugetar ar trebuie să fie diminuarea drastică a cheltuielilor cu achiziţiile publice (care sunt diferite de cheltuielile pentru investiţii), fiindcă acestea sunt politizate şi reprezintă principala sursă de risipă la nivelul bugetului central şi a bugetelor locale.
A doua opţiune trebuie să fie lupta cu marii evazionişti, dar şi aceştia sunt politizaţi de multe ori, a declarat Minel Ivaşcu, vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical.
Măsurile propuse de Guvern sunt greşite, susţine liderul sindical, pentru că nu se va reduce deficitul conform aşteptărilor, întrucât se va manifesta paradoxul economisirii: cu cât încerci să economiseşti mai mult cu atât scad resursele disponibile pentru economisire. Adică veniturile bugetare vor scădea şi ele, atât din taxele directe pe salariile bugetare cât şi din TVA-ul aferent consumului mai mic.
Totodată va scădea consumul, fapt ce va duce cu siguranţă la un nou an de recesiune. Bugetul pe 2010 e bazat pe creştere economică şi pe creşterea consumului cu trei la sută, ceea ce evident nu se mai întâmplă, deci şi veniturile anticipate nu se vor mai realiza.
Scăderea consumului bugetarilor va crea un efect în lanţ la nivelul firmelor private din servicii, care, de asemenea, vor face disponibilizări şi vor înregistra profituri mai mici, implicit vor plăti impozite mai puţine la stat.
'Măsura e nediferenţiată, fiind echivalentă cu un impozit regresiv (două milioane dintr-un salariu de opt milioane e o pierdere mai grea decât 20 de milioane dintr-un salariu de 80 de milioane). O reducere a fondului total de salarii era necesară, dar nu cu acelaşi procent pentru toţi', spune Ivaşcu.
Reducerile sau îngheţarea salariilor într-un mod nediferenţiat, în opinia liderului sindical, poate avea efecte perverse şi poate să nu ajute în promovarea sustenabilităţii fiscale. Aceste reduceri pot afecta calitatea serviciilor publice, să reducă cantitatea şi disponiblitatea unor servicii publice, ceea ce în final se poate solda cu o erodare continuă a încrederii populaţiei în guvern. Astfel de reduceri au doar un efect limitat şi doar pe termen scurt. De regulă, într-o astfel de situaţie, cei care pleacă primii sunt cei cu o pregătire superioară, ceea ce conduce la o reducere a productivităţii muncii în sectorul bugetar. Atunci când sectorul public va angaja din nou atunci va trebui să aloce sume suplimentare în vederea pregătirii profesionale a celor nou intraţi. De aceea este important ca &icir c;n această perioadă să fie relocaţi bani de la priorităţile mai puţin importante către cele considerate esenţiale.
'Conform analizelor făcute de noi , o scădere a consumului familial cu 15 la sută se reflectă într-o contracţie a PIB pe ultimele 7 luni ale anului de 1,58 la sută', afirmă Ivaşcu.
La aceste scăderi se adaugă şi impactul scăderii cu 15 la sută a pensiilor. O reducere a pensiilor cu 15 la sută se va traduce într-o scădere cu 15 la sută a consumului. Este frecventă situaţia familiilor formate din doi pensionari, deci 15 la sută va fi reducerea consumului pe familie, neexistând rolul compensator al angajatului în sistemul privat.
Conform BNS, cumulat, efectul scăderii salariilor şi pensiilor asupra scăderii cererii agregate va contribui la reducerea PIB între 1,5 la sută şi trei la sută până la sfârşitul anului 2010. Astfel, recesiunea nu va putea fi evitată în 2010, şi ea se va situa între minus 0,7 la sută (dacă apreciem că în lipsa acestor măsuri scenariul oficial de creştere a PIB cu 0,8 la sută era valabil) şi minus 5,5 la sută (dacă apreciem că evoluţia PIB pe trimestrul I, când a scăzut cu 2,5 la sută faţă de trimestrul I 2009, este un bun predictor al evoluţiei PIB pe ansamblul anului în absenţa măsurilor de reducere a cheltuielilor). Estimarea BNS este una medie, de scădere a PIB cu trei la sută pe ansamblul anului 2010.
Totodată, încasările anualizate din TVA vor scădea cu 0,39 la sută din PIB, veniturile din impozitul pe salarii şi din CAS scad direct proporţional cu scăderea salariilor (25 la sută), iar încasările din TVA scad proporţional cu scăderea consumului (15 la sută pe scenariul median).
Din calculele BNS, rezultă că între 60 şi 70 la sută din familiile în care un membru cel puţin lucrează la stat vor intra în situaţia în care nu îşi vor putea acoperi nevoile de consum curent, faţă de 25 la sută în prezent.
Soluţii alternative de reducere a cheltuielilor propuse de sindicaliştii din BNS sunt: reducerea cheltuielilor cu bunuri şi servicii (achiziţiile publice).
'În 2009, acestea s-au redus doar marginal (cu nouă la sută din PIB) faţă de 2008. Deja pe primul trimestru s-au cheltuit 1,1 la sută din PIB, adică jumătate din cât s-a cheltuit pentru salariile bugetarilor.Reducerea acestor cheltuieli nu afectează decât clientela politică şi în unele cazuri contractorii externi. Apreciem că este posibilă reducerea lor cu cel puţin unu la sută din PIB, ceea ce ar însemna o reducere la jumătate faţă de nivelul prevăzut pentru autorităţile locale. Structura actuală a achiziţiilor publice este de 50 la sută fondul special pentru asigurările de sănătate, 37 la sută autorităţile locale, 12,4 la sută bugetul de stat, altele - 0,6 la sută', spune Minel Ivaşcu.
Sindicaliştii apreciază că marea risipă este la nivelul autorităţilor locale, care gestionează 2,1 la sută din PIB pentru achiziţii de bunuri şi servicii. Pentru reducerea acestora sindicalişti propun trei soluţii potenţiale, care pot fi luate şi cumulativ: fie reducerea cu 50 la sută a cheltuielilor cu bunuri şi servicii; fie interdicţia oricărei achiziţii de bunuri şi servicii la nivel local, dacă nu sunt identificate şi colectate în avans surse suplimentare de venit la nivel local; toate achiziţiile administraţiei locale să se realizeze electronic prin intermediul unui operator central în subordinea Guvernului.
BNS recomandă reducerea acestor cheltuieli în 2010 la nivelul din 2005. Aceasta ar însemna reducerea cu 1,5 la sută din PIB. Ea se poate realiza prin îngheţarea tuturor investiţiilor care nu se finalizează în acest an, finanţarea doar a investiţiilor care se finalizează în acest an.
'Dacă privim în structură, principalii ordonatori de investiţii sunt autorităţile locale (52 la sută), CNADNR (25 la sută), autoritatea centrală (14,5 la sută). Recomandăm ca toate licitaţiile pentru investiţii locale să se realizeze electronic prin intermediul unui operator central în subordinea guvernului, CNADNR să oprească finanţarea pentru orice tronsoane noi de drum (pentru anul în curs)', precizează vicepreşedintele BNS.
Reducerea cheltuielilor de capital nu înseamnă blocarea dezvoltării economice a ţării, ci forţează autorităţile centrale şi locale să folosească mai eficient banii europeni (care altfel nu sunt atraşi întrucât sunt mai dificil de deturnat).
Totodată, spun sindicaliştii, pot fi identificate şi alte surse de reduceri de cheltuieli, de exemplu deschiderea pilonului II (eliminarea obligativităţii contribuţiei), care va reduce cheltuieli de aproximativ 0,3 la sută din PIB.
O altă rezervă de care Guvernul poate dispune este cea a reducerilor cheltuielilor de asistenţă socială ca urmare a stopării acordării ajutoarelor sociale cu încălcarea legii.
'Considerăm că se impune adoptarea unor sancţiuni dure pentru autorităţile locale care încalcă prevederile legale în elaborarea anchetelor sociale, în urma cărora se decide acordarea ajutoarelor sociale', spune Ivaşcu.
În opinia BNS, nu trebuie eliminată reforma fondului total de salarii, care poate să scadă cu cinci la sută pe ansamblu, dar prin reduceri de personal redundant şi prin diminuarea salariilor foarte mari.
Sindicaliştii consideră că o sursă principală, pe termen scurt, o poate reprezenta doar creşterea TVA. Desigur, aceasta ar avea o componentă inflaţionistă, spun sindicaliştii, dar este de preferat o creştere inflaţionistă unei recesiuni deflaţioniste. Creşterea TVA de la 19 la sută la 22 la sută este echivalentă unei scăderi a puterii de cumpărare cu 15 la sută, dar lumea va resimţi mai puţin acest şoc decât pe cel al scăderii nominale a salariilor, pensiilor, alocaţiilor etc. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sindicaliştii din sănătate au pichetat sediile prefecturilor; ei sunt nemulţumiţi de nivelul scăzut al salariilor - grupaj I Sindicaliştii din sănătate au pichetat miercuri sediile prefecturilor din mai multe multe municipii reşedinţă de judeţ, cerând guvernului să finanţeze în mod corespunzător sistemul sanitar. Ei şi-au manifestat nemulţumirea faţă de nivelul scăzut al salariilor din acest domeniu şi faţă de inechităţile...
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.