Cele mai citite
 


Petre Crăciun (CEGEDIM): Piaţa farmaceutică românească este deja în criză
miercuri, 19 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Piaţa farmaceutică românească este deja în criză, comparativ cu anii trecuţi, scăderea înregistrându-se la antibiotice, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Petre Crăciun, director CEGEDIM.
Potrivit acestuia, în 2010, cheltuielile din buzunarul propriu, potrivit previziunilor, vor depăşi pentru prima dată cheltuielile din sistemul public, acestea urmând a fi mai mari cu 20-30% din cheltuielile totale.
În opinia lui Petre Crăciun, sistemul este în continuare subfinanţat, alocarea din PIB rămâne foarte mică, România fiind mult ''în spatele Turciei şi foarte departe de ţările din UE''. El a subliniat că ''în continuare, pacienţii vor avea de suferit''.
''În Europa, România este depăşită la cheltuielile pentru sănătate doar de Albania, fiind depăşită şi de Bulgaria, iar în ceea ce priveşte consumul pe medicamente, dacă în urmă cu puţin timp România depăşise Bulgaria, este foarte probabil să revină la locul dinainte, adică după Bulgaria'', a mai spus Petru Crăciun.
Directorul CEGEDIM a atenţionat că în condiţiile menţinerii volumului total de medicamente, în trimestrul întâi din 2010 se constată o creştere a preţului mediu ponderat în valoare totală, în lei şi euro. Totodată, se constată o scădere în spitale de minus 10,1%, care se regăseşte în creşterea preţului în retail de plus 6,2%.
Tot în 2010, se constată o scădere a volumului medicamentelor şi a zilelor de tratament în spital şi pe segmentul de OTC (medicamente eliberate fără reţete). Petru Crăciun a adăugat că au fost scăderi importante pe grupe terapeutice, scăderea cea mai mare fiind la medicamentele oncologice.
Pe de altă parte, el a afirmat că a scăzut rata de tratare a pacienţilor, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în domeniul cardiovascular, unde peste 80.000 de pacienţi nu s-au mai tratat.
Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), dr. Dan Zaharescu, a subliniat că sistemul sanitar este subfinanţat, procentul pe care cetăţenii îl cheltuiesc pentru sănătate fiind de 23% ,în timp ce 76% este dedicat altor cheltuieli.
În opinia sa, în prezent sistemul de sănătate se află în pragul unui faliment total, bugetul pentru 2010 acoperind doar jumătate din cheltuielile acestui an.
'Până acum, se finanţau trei trimestre, iar pentru al patrulea trimestru se aştepta rectificarea bugetară. În 2009 s-a făcut o transferare a cheltuielilor în 2010. Practic, 2010 ar trebui să aibă cinci trimestre. Banii nu pot ajunge pentru jumătate din acest an', a explicat dr. Dan Zaharescu, subliniind că la toate acestea s-a adăugat şi prelungirea plăţilor de la 90 la 210 zile.
Potrivit directorului ARPIM, 90% dintre pacienţi ajung să plătească 50% din reţetă, în condiţiile în care lista medicamentelor compesate şi gratuite nu s-a mai actualizat.
El a atras atenţia că 1.400 de farmacii sunt în insolvenţă, iar 500 în faliment, la care se adaugă şi scăderea procentuală a cheltuielilor cu medicamentele decontate de către CNAS de la aproximativ 65% în 2005, la aproximativ 55% în 2009, în acest moment România fiind una dintre ţările UE în care pacienţii scot din buzunar cele mai mari sume de bani pentru accesul la o medicaţie corectă,
''Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări de Sănătate pregătesc şi alte măsuri, cum este claw-back-ul care înseamnă o suprataxare pe cifra de afaceri a producătorilor de medicamente'', a menţionat dr, Dan Zaharescu, referindu-se la posiblitatea ca o parte dintre companiile de medicamente să se retragă din România, deoarece ''un agent economic funcţionează pentru a realiza un profit şi dacă nu realizează, se poate retrage'.
Printre factorii care au dus la dispariţia unor produse de pe piaţă a fost reexportarea de medicamente pe alte pieţe europene.
''Volumul exportat se apropie de 200 milioane de euro, ceea ce pentru o piaţă de aproximativ 2 miliarde euro, înseamnă 10%. Din acest motiv, pacienţii români au de suferit, pentru că dezvoltarea exportului paralel reduce accesul acestora la anumite terapii, în special în oncologie. Altfel spus, medicamente noi, de ultimă generaţie, care ar trebui să ajungă pe piaţa românească, sunt reexportate direct în alte ţări şi asta pentru că în România au preţul cel mai mic'', a spus dr. Zaharescu.
În opinia acestuia, dacă românii amână să se trateze devin mai bolnavi, iar costurile pentru sistem, în această situaţie, sunt mult mai mari.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Mureş: Cardul de asigurări de sănătate va fi testat pe aproape 220 de beneficiari de servicii de dializă Casa de Asigurări de Sănătate Mureş urmează să demareze procedura de distribuire a cardurilor de asigurări sociale de sănătate, care vor fi testate în cazul a 213 pacienţi care beneficiază de dializă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Rodica Biro, director în cadrul instituţiei.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Preşedintele CNAS condamnă conducerea medicilor de familie că boicotează semnarea contractelor cadru Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Laurenţiu Duţă, a declarat, vineri, la o conferinţă de presă, că sunt semnale din judeţe potrivit cărora medicii de familie nu sunt lăsaţi de către conducere să semneze contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, deşi aceştia ar dori, dând exemplu...
Forumul Industriei Farmaceutice 2012 - “Managementul strategic şi noi modele de business în piaţa farmaceutică actuală” Cea de-a treia ediţie a Forumului Industriei Farmaceutice (FIF 2012), organizată de Pharma Business Solutions sub patronajul Ministerului Sănătăţii, a reunit la masa dialogului principalii actori din industria farmaceutică.
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...