Cele mai citite
 


Hepatita C, o problemă de sănătate publică
miercuri, 19 mai 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Ziua Mondială a Hepatitei a fost marcată, marţi, prin lansarea la Bucureşti a studiului 'Hepatita C, prevalenţă şi probleme la nivel regional'.
Studiul a fost realizat în Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Kazahstan, Letonia, Lituania, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia şi Ucraina.
Obiectivul cercetării a constat în realizarea unei evaluări epidemiologice şi economice a efectelor virusului hepatitei C.
'Un astfel de studiu este extrem de util având în vedere faptul că discutăm despre o boală pentru care estimările nu sunt deloc încurajatoare. Mai mult, lipsa unui vaccin este un factor important în creşterea numărului de infectări cu virusul hepatitei C. Studiul a evidenţiat faptul că, în toate ţările supuse analizei, incidenţa infecţiei cu virusul hepatitei C este cea mai ridicată în grupul de vârstă 30 - 44 de ani, cel mai productiv grup din punct de vedere economic', a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
În România, tratamentul pentru hepatita cronică B sau C este compensat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Pentru a intra în schema de tratament, pe baza dosarului medical pacienţii sunt înregistraţi pe listele de aşteptare.
'Accesul la tratament pentru hepatita cronică B sau C s-a îmbunătăţit în ultimii ani. Spre exemplu, prin comparaţie 2008 - 2009, s-a trecut de la o durată maximă a aşteptării de doi-trei ani (2008) la maxim 12 luni (2009). Acest lucru a fost posibil printr-o fluidizare transparentă a prelucrării dosarelor la Comisia CNAS, fapt care a dus la o creştere importantă a numărului pacienţilor trataţi în 2009 cu 2.433 pentru hepatita cronică C şi cu 655 pentru hepatita cronică B. Mai mult, pentru hepatita cronică C, vă pot spune că pentru prima dată de la iniţierea tratamentului antiviral lista de aşteptare s-a redus cu peste 20%', a declarat prof. dr. Oliviu Pascu, de la Comisia pentru Hepatite din CNAS.
În premieră la nivel local, studiul 'Hepatita C - incidenţă şi conştientizare' a vizat determinarea gradului de conştientizare a gravităţii hepatitelor, a prevalenţei şi incidenţei persoanelor expuse riscului.
'Rezultatele studiului generează o imagine de ansamblu asupra datelor din teritoriu. Faptul că 78% dintre persoanele nediagnosticate nu ştiu care sunt factorii de risc de contaminare cu virusul hepatitei C reprezintă un semnal de alarmă. Nu trebuie să uităm că, având o evoluţie asimptomatică, diagnosticarea ajunge să se facă în stadii avansate când costurile de tratament cresc din cauza apariţiei complicaţiilor', a declarat prof. dr. Ioan Sporea.
'Datele rezultate în urma acestor studii conduc către o direcţie clară. Mai precis, spre necesitatea luării unor măsuri imediate pentru diagnosticarea precoce. Este de neconstestat faptul că infecţia cu virusul hepatitei C reprezintă o problemă de sănătate publică. Prin diagnosticare precoce, putem avea un dublu beneficiu - pacientul va putea să intre în schema de tratament astfel încât şansele de însănătoşire să crească. În acelaşi timp, costurile de tratament se vor reduce prin evitarea tratării complicaţiilor - ciroză sau cancer hepatic', a declarat prof. dr. Şerban Rădulescu emebru al Comisiei de Sănătate din Senat.
'Ca reprezentant al pacienţilor cu afecţiuni hepatice, după un an de activitate, mă bucură faptul că hepatitele cronice, B şi C, sunt în atenţia autorităţilor. Pentru noi, pacienţii, este extrem de important să avem o legătură permanentă cu medicii, să fim informaţi cu privire la tratament şi la etapele pe care le avem de parcurs. Discuţiile cu pacienţii duc toate către aceeaşi concluzie - perioada grea nu se opreşte după încheierea tratamentului. Avem nevoie de suport psihologic.
Avem nevoie de informaţii şi acces la tratament pentru cât mai mulţi dintre noi', a declarat Marinela Debu, preşedinta APAH-RO.
Ziua Mondială a Hepatitei se sărbătoreşte la iniţiativa Alianţei Mondiale pentru Hepatită, pe 19 mai. Sloganul 'Sunt eu numărul 12?' atrage atenţia asupra faptului că, la nivel mondial, o persoană din 12 suferă de hepatită virală B sau C, mulţi dintre cei infectaţi nefiind conştienţi de acest lucru pentru că hepatita virală este, în majoritatea cazurilor, asimptomatică.
În premieră pentru România, au fost prezentate studii privind prevalenţa, incidenţa şi atitudinile faţă de boală, tratament şi acces la tratament. Studiile au fost realizate la nivel regional şi local, în anul 2009.
În România, ţara cu cel mai mare număr de persoane infectate cu HCV, sunt aproximativ un milion de români infectaţi cu virusul hepatitei C.
Tratamentul injectabil este compensat 100%, cel oral este compensat 25% de CNAS restul fiind suportat de companiile farmaceutice. O parte din testele de laborator nu sunt acoperite de CNAS, sub 1% dintre cei infectaţi având acces la tratament în fiecare an - 4.500 de pacienţi/an.
În funcţie de vârstă, sex, consum de alcool, co-infecţie cu HIV, rata progresiei variază între 20 şi 50 de ani.
Aproximativ 20 - 30% dintre cei infectaţi dezvoltă ciroză în aproximativ 20 de ani: dintre aceştia, 1- 5% prezintă un risc crescut de a dezvolta carcinom hepatocelular.
Incidenţa virusului hepatitei C, în cele 16 ţări incluse în studiu, variază de la 0,9 (Ungaria) la 0,33 (Letonia) la 100.000 de locuitori.
În regiune (Europa Centrală şi de Est) nu există programe de monitorizare şi screening. Belarus, Cehia şi Letonia au pus bazele unor sisteme naţionale de monitorizare.
Croaţia, Lituania, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Rusia au iniţiat programe de screening pentru grupele de risc.
Testele pentru diagnosticarea infecţiei cu virusul hepatitei C sunt costisitoare şi nu sunt disponibile în
circuitul de rutină al serviciilor medicale.
Tratamentul este disponibil, dar este de durată (6 - 12 luni).
Cele mai mici costuri sunt în Estonia şi Belarus, iar cele mai ridicate sunt în Rusia şi Ungaria.
Costurile tratamentului în stadii avansate ale bolii sunt de 13 până la 28 de ori mai ridicate decât
costurile tratamentului într-un stadiu incipient.
Notare
Comentarii
de darabana nicoleta
am dosar pntru tratament hepatita c de un an si nu mia venit nici un raspuns

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Mondială a Hepatitei Marcarea Zilei Mondiale a Hepatitei la 28 iulie a fost iniţiată de Alianţa Mondială pentru Hepatită (AMH), în 2008, pentru a schimba destinul oamenilor infectaţi cu hepatită virală cronică. Această dată a fost aleasă şi ca un omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iul. 1925 - 5 apr. 2011)...
Hepatita virala Hepatita constă în inflamarea ficatului, cel mai adesea cauzată de o infecţie virală. În România, numărul pacienţilor care suferă de hepatitele cronice B şi C este estimat de European Centre for Disease Control (ECDC) la aproximativ 2 milioane, cu câteva mii de infecţii noi raportate anual...
Teleorman: Ziua Mondială a Hepatitei, marcată în municipiul Alexandria Zeci de cetăţeni ai municipiului Alexandria au stat la coadă în prima parte a zilei, într-un spaţiu special amenajat în centrul oraşului, pentru a-şi verifica valorile glicemiei şi tensiunea arterială, teste ce ar putea contribui la descoperirea hepatitei.
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, iniţiată de Alianţa Mondială pentru Hepatită (AMH), în 2008, se marchează, în fiecare an, la 28 iulie. Scopul acestei zile este de a schimba destinul oamenilor infectaţi cu hepatită virală cronică.
Testări gratuite pentru depistarea infectării cu virusul hepatitei C În perioada 1- 6 august va începe o campanie, în premieră în România, de testare gratuită în vederea depistării cu infecţia cu virusul hepatitei C în toată ţara, a anunţat directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" şi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Adrian Streinu Cercel...
Comunicat de presă - Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România Pacienţii cu hepatită C vor acces la terapiile inovatoare nu promisiuni şi amânări