Cele mai citite
 


PE: Friptura trebuie să rămână friptură, fără aditivi alimentari
joi, 20 mai 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Parlamentul European a refuzat miercuri să autorizeze la nivel european folosirea trombinei bovine şi/sau porcine ca aditiv alimentar. Aceasta enzimă, derivată din părţi comestibile ale animalelor, poate fi folosită pe post de liant al unor părţi de carne separate într-un singur produs, informează France Presse.
Comisia Europeană propusese includerea trombinei bovine şi/sau porcine pe o listă a aditivilor alimentari care pot fi utilizaţi în Uniunea Europeană.

Totuşi, deputaţii europeni au blocat această propunere, aprobând în plen o rezoluţie prezentată de Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a PE, cu 370 voturi pentru, 262 împotrivă şi 32 abţineri şi exercitându-şi astfel dreptul de veto conform aşa-numitei 'proceduri de reglementare cu control'.

Rezoluţia atrage atenţia asupra 'riscului evident de a induce în eroare consumatorul' în cazul autorizării trombinei.

Chiar înaintea votului, comisarul european pentru sănătate publică John Dalli susţinuse că autorizarea acestui aditiv alimentar nu ar viza decât 'clarificarea situaţiei'. Executivul UE pledează pentru o mai mare armonizare a legislaţiilor naţionale în acest domeniu, trombina fiind deja autorizată în unele state membre ca 'element auxiliar în procesul de fabricaţie' şi nu ca 'aditiv alimentar'.

Dalli a adus ca argument şi faptul că autorizarea trombinei drept aditiv alimentar ar duce la comercializarea unor produse din carne 'mai ieftine', ceea ce ar fi în avantajul consumatorilor cu putere de cumpărare mai redusă.

Totuşi, eurodeputaţii nu s-au lăsat înduplecaţi de această pledoarie. 'O friptură este o friptură, iar un jambon este un jambon', a spus dezarmant eurodeputatul social-democrat Jo Leinen. Deputaţii europeni consideră că măsurile propuse de CE nu sunt suficiente pentru a asigura consumatorilor o protecţie adecvată.

Parlamentul European mai subliniază de asemenea riscurile mari de infectare cu bacterii patogene, ţinând cont de faptul că procesul de unire a mai multor bucăţi de carne măreşte semnificativ suprafaţa utilizată şi că acest proces se poate derula la rece, fără adaos de sare şi fără niciun fel de proces de încălzire ulterior.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Aditivii alimentari Aditivii alimentari sunt substante adaugate mancarurilor cu diferite scopuri, avand ca principal rezultat schimbarea caracteristicilor alimentelor. Aditivii directi sunt cei adaugati intentionat in mancaruri cu diverse scopuri, iar cei indirecti sunt cei la care sunt expuse alimentele in timpul...
Dioxina - singura ţară terţă care a suspendat importurile de carne germană este Coreea de Sud Comisia Europeană a anunţat luni că, din datele pe care le deţine, singura ţară terţă care a suspendat importurile de carne din Germania în urma scandalului dioxinei este Coreea de Sud.
ANSVSA: 12 probe din 4.137 analizate în 2011 au fost neconforme în privinţa conţinutului de E-uri Doar 12 din cele 4.137 de probe analizate, în cursul anului 2011, la nivelul întregii ţări, pe produse alimentare au prezentat depăşiri ale limitelor maxime admise la anumiţi aditivi alimentari (E-uri) precum şi neconformităţi privind etichetarea, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară...
Producătorii tradiţionali au ridicat ştacheta la 'Săptămâna Verde' 2012 Producătorii tradiţionali au fost cei care au reuşit anul acesta să ridice ştacheta la târgul internaţional de agricultură "Săptămâna Verde" de la Berlin şi au scos onorabil România dintr-un anonimat asumat, la un eveniment unde peste 1.600 de companii din 53 de ţări au adus tot ce au mai bun în ţara...
ALERGIA ALIMENTARA Orice aliment poate cauza o reacţie alergică, multe din alergiile alimentare apărând în primii ani de viaţă. Ingestia anumitor alimente la un individ alergic poate determina rapid manifestări cutanate, respiratorii, gastrointestinale sau chiar anafilaxie.
Pradaxa® obține aprobarea UE pentru tratamentul și reducerea riscului de recurenţă a trombozei venoase profunde (TVP) și a emboliei pulmonare (EP) Pradaxa® este o opțiune simplă de tratament, la fel de eficientă ca un antagonist de vitamină K, dar cu risc de hemoragii mult mai scăzut, ceea ce constituie un avantaj major pentru pacienții cu TVP și EP.1–4